Орлова скала край Смолян е една от по-малко популярните скални образувания в Родопите, но същевременно предлага впечатляваща панорамна гледка към целия град – от край до край.

Как да стигнете до Орлова скала?

За да идете до това място и да погледнете на света с очите на граблива птица, трябва да стигнете до покрайнините на града от неговата югозападна страна в местността Усойките. Точните координати до мястото, къде можете да оставите автомобила са 41.57428, 24.68811.

Първоначално пътят може да ви подмами да продължите нагоре с кола, но скоро след това ще ви разколебае и ще ви накара да се върнете, тъй като става доста стръмен и асфалта малко по малко изчезва.

Пътят от хотел Екстрийм, Пампорово е малко над 15 километра и преминаването му отнема едва около 25 минути.

Катеренето до Орлова скала

След като вече сме се паркирали следва да нахлузим туристическите обувки, защото ни очаква стръмно изкачване. Макар пешеходният маршрут до Орлова скала да е кратък, едва 1.3 км., той преодолява денивелация над 250 м., което го прави предизвикателен за онези туристи, които не биха се определили като редовни планинари. Общото време за преминаване варира, според подготовката ви, но ще е минимум 30 до 45 минути. Съветът ми е да се екипирате и с удобни обувки, тъй като част от маршрута, особено към края е каменист и доста стръмен. Добра идея и да си вземете връхна дреха. Нищо, че Орлова скала се издига едва на 1330 м. там е ветровито и не е много разумно да приседне човек там да си почине, ако не е добре облечен, особено след физическите усилия при изкачването.

Началото на пътеката

Пътят започва с лек наклон, който бавно но сигурно се увеличава. Ще преминете край голяма сграда (вероятно почивна станция), която ще ви остане от дясната страна. Продължавайки по пътя, на около 300 метра от началото му, ще достигнете до малка пътека, която се отклонява леко в ляво от пътя. (GPS 41.5723, 24.68739). Плътно вляво има още една пътека, но тя води другаде, така че не ѝ обръщайте внимание. Доказателство, че сте избрали правилното ляво е една антена, вероятно на някои от мобилните оператори. Вярната пътека минава точно до нея, за да навлезе в гората.

Внимавайте да не подминете отбивката

Наистина по маршрута има указателни табели, но за да сте напълно спокойни и да имате представа къде точно се намирате, съветвам ви да си свалите GPS трака, който записах. Лично аз подминах отклонението, за което ви споменах малко по-горе, тъй като широкият път подмамва да се върви по него и трябваше малко да се върна. След като излезете от гората, на около 500 метра от началото на маршрута, ще видите малка поляна с дърво в средата.

Тук (GPS 41.57056, 24.68659) трябва да свиете вляво до дървото, въпреки че по-ясната и видима пътека продължава направо към една къщичка. Следва ново навлизане в гората и стръмно изкачване.

Къщичката на червената шапчица

Не след дълго ще стигнете до нова поляна, която поне лично на мен ми се стори, като илюстрация, извадена от детска книжка с приказки.

орлова скалаМястото е наистина като създадено с вълшебство. То е обградено отвсякъде с дървета. Над полянката се извисява Орлова скала, в цялото си достолепие, а в самото ѝ подножие е сгушена малка постройка, досущ като къщичката на бабата от приказката за червената шапчица.

орлова скала

Финалната права

От тук нататък следва финалната и може би най-стръмната част от целия преход. Пътеката отново навлиза в гора и изкачването е стръмно, но за сметка на това постоянно. Съветът ми е да не бързате, а да се опитате да намерите това темпо, което ви позволява да дишате равномерно, а сърцето ви да на бие така сякаш всеки момент ще изхвръкне. В края на стръмния участък ще стигнете до разчистено от дървета място, където пътеката прави ляв завой и за кратко става малко по-равна, за да ви остави да си отдъхнете за малко.

орлова скала

Изкачването продължава, като пътеката съвсем се доближава до Орлова скала, за да я яхне съвсем в своя край. От тук тя се вижда съвсем ясно в цялата си пълнота. На финала пътеката е най-стръмна и тясна, но и най-сладка тъй, като трудното е вече зад гърба ви, а най-интересното предстои – гледката към Смолян от Орлова скала.

Гледките от Орлова скала

Тя наистина ще ви зашемети, но не бива и за миг да забравяте за сигурността си защото скалите не са обезопасени с парапети и освен всичко друго са отвесни. Невниманието ще ви прати на мига при полянката с къщичката, за която стана дума по-рано. Най-сигурното е да си намерите удобно място върху скалите, където да седнете и на спокойствие да се радвате на гледките с фотоапарат или телефон в ръка. И със сандвич, разбира се.

Има чудесна видимост към целия град Смолян, със всичките му квартали. Условията за панорамни снимки са повече от отлични. Комбинацията от небе, гора, върхове и къщите долу в ниското, е по родопски магнетична.

Заедно с панорамните площадки Дупчов камък и Кърджалийски камък, Орлова скала беше едно от най-впечатляващите места, които посетих по време на моя #RodopiTrip

С чисто сърце мога да препоръчам мястото на всички любители на планината и на Родопите в частност. Маршрутът е подходящ за деца над 4 години, но при по-малките се въоръжете с търпение. Не е подходящо за детски колички и трудноподвижни посетители, поради трудния терен на места. Достъпно е през всички сезони. Навярно зимните гледки от там ще са също така впечатляващи. Такси не се събират.

Мястото със сигурност ще представлява интерес и за любителите на орнитологията. За краткото време, което бях там успях да видя двойка много красиви, едри грабливи птици, но трябва да си призная, че познанията ми в тази област са далеч от това, да се опитвам да позная какви точно са били.

Още интересни идеи за разходки и екскурзии може да очаквате от останалите забележителности, които Радо посети по време на своя #RodopiTrip

Накратко за Орлова скала

24/7

работно време

0

такса вход

1.3 км

дължина на маршрута (в посока)

40 минути

времетраене на разходката

41.57428, 24.68811

GPS координати на паркинга

Средно висока

Трудност