Ако сте следили внимателно предишните ми разкази от #RodopiTrip, вероятно вече сте се убедили, че районът между селата Смилян и Могилица е богато наситен със забележителности. В задължителния списък за посещения влизат Агушевските конаци, Хаджийските къщи, кале Кошница и каньон Горло, за които вече ви разказах по-рано. Днес ще го допълним с още една забележителност, която можете да комбинирате с някои от останалите, когато наминавате насам – пещера Ухловица.

По време на моя престой в Родопите успях да видя две пещери – Ухловица и Ягодинската, край едноименното село. Определено трябва да ви призная, че Ухловица ми хареса много повече, но разбира се всичко е въпрос на предпочитание. Но нека не смесваме нещата, следващия път ще ви разказвам за Ягодинската пещера, а днешната ни тема е

Пещера Ухловица

От хотел Екстрийм Пампорово до подхода към пещера Ухловица ви делят около 40 км., които се изминават за не повече от час по пътя Пампорово – Смолян – Смилян – Кошница. Само 2 км. след село Кошница ще видите отбивка вдясно, която води до удобен паркинг, на който можете да оставите автомобила си (GPS 41.51204, 24.66158). Тук можете да си вземете почивка, особено ако като мен преди това сте се катерили към калето на Кошница и сте търсили каньона Горло. Има няколко сергии, от които можете да си купите сувенири, сладка и други неща, местно производство. Има заведение, което предлага храни и напитки, за подкрепа на гладните и жадните.

Пещера Ухловциа е един от стоте национални туристически обекта на България, затова не пропускайте да вземете книжката си за печати.

Наистина не е изключена възможността да ви се наложи да почакате малко там. Това се дължи на факта, че посещението на пещерата е разрешено само с екскурзовод, чийто офис се намира на самия вход на пещерата малко по-нагоре над паркинга. В пещерата се влиза на всеки кръгъл час, така че хубаво си направете сметката колко време ще седите на паркинга да си почивате и хапвате, защото от там ви чакат около 20 минути път пеша до пещерата.

Посещението на пещерата

Работното време на пещера Ухловица е от 09-16 часа, като зиме (октомври-април) понеделник и вторник е затворена, а лете (май-септември) работи всеки ден. Входната такса за ученици е 3 лв., за възрастни 6 лв. Ако не се събере група от 5 и повече човека, пак ще ви пуснат в пещерата, но ще трябва да заплатите общо 30 лв. Затова дали се е събрала достатъчно голяма група за влизане в пещерата, много помагат и стопаните на заведението долу, които поддържат връзка с екскурзовода горе. Хората са мили и съдействат за напасване на нещата. Има и изписани телефони на информационните табели, така че можете и сами да се обадите.

Преходът до входа на пещерата

Тръгвайки от паркинга към пещерата се пригответе за пешеходен преход по черен път дълъг около 700 м. през който се преодолява денивелация от 170 метра., включително 190 метални стълби. Тръгвайки към пещерата трябва да премислите възможностите и състава на вашата група. Пещерата се стопанисва от Българския туристически съюз и те са дали някои указания, като например, че пещерата не се препоръчва за деца под 7 години и за хора с увреждания, поради всичките 190 стъпала до входа и още 280, които са вътре. И всичко това трябва умножите по 2, тъй като пещерата не е проходна – тръгвате, стигате до края и след това се връщате обратно до мястото, от което сте влезли.

По пътя към пещера Ухловица ще видите беседки и маси с пейки на няколко места, където можете да отдъхнете ако все пак сте се уморили. Финалната част е изцяло в метални стълби и е доста стръмна, но бавно и полека, все ще стигнете до входа на пещерата и малката дървена къщичка на водача. Тук е печатът. Няма ли го значи е вътре с група и ще трябва да го изчакате. Ако се наложи да изчакате няма да съжалявате защото гледката от тук е много хубава. Вижда се долината на река Арда, както и калето над Кошница.

Пристигайки намирам младото момче, което щеше да бъде моят гид при посещението ми в пещерата. Проведохме с него кратка беседа за живота тук и местните забележителности, която поне за мен беше много приятна. Ако сега, чете тези редове искам специално да го поздравя! Разказа ми наистина интересни неща, и не само за Ухловица. Изчакахме няколко минути да стане кръгло 15:00 и влязохме само двамата. Щях да си имам частна обиколка само за мен.

В самата пещера Ухловица

Тя е бая възрастна, дори за пещерните стандарти. “Празнувала” е рожден ден над 3.5 милиона пъти. Ухловица е отворена за туристи през 1984 г., когато е завършено нейното облагородяване от местните жители на село Могилица, които с помощта на животни и дори на гръб са изнасяли желязото за направата на стълбите и парапетите. Слиза се на дълбочина 25 метра и както във всяка пещера температурата е постоянна, около 11 градуса, затова ако идвате през горещото лято пригответе си предварително връхна дреха. Пещерата е пропастна, условно разделена на два етажа с обща дължина около 460 м.

Името на пещерата идва от Улулица, което е вид сова, за която се смята, че е живяла наоколо.

Какви красоти ще видите в Ухловица?

Вероятно сте посещавали пещери и сте запознати с различните сталактити, сталагмити и сталактони, но тук особен интерес представляват коралитите и драпериите, които поне на мен много ми наподобяват пипалата на октопод. И като стана дума за пещерни образувания трябва да кажем, че драскането по стените и увреждането на образуванията е строго забранено. Най-малкото ще бъде жалко да напишете ВНЛ върху скални образувания, на които са им нужни средно 50 години, за да пораснат със сантиметър.

По подобие на всяка пещера и тук има много образувания които наподобяват разни неща. “Вещицата”, “Стопанинът” на пещерата, а по-късно и “Стопанката” с четирите ѝ деца са само част от забележителностите, които водачът ще ви покаже по време на разходката. В самия край на пещерата има голям бял варовиков водопад с бляскави парченца кварц. Много е красив. Реално ако във варовика, който се носи от водата, промушваща се между цепнатините на скалите, нямаше никакви примеси, всички образувания вътре щяха да са бели, като този водопад. Само, че това не е така, и поради съдържанието на различни метали, виждаме различната окраска по стените.

Езерата в пещера Ухловица 🙂

В пещерата ще видите и леглата на три езера, които се пълнят при снеготопенето през април и май и после бързо пресъхват. Пещера Ухловица се обитава и от няколко вида прилепи, които трудно ще забележите, защото през деня старателно се крият от хората за да си дремнат.

Моят съвет е задължително да посетите пещера Ухловица. Лично мен тя ме впечатли най-много сред всички забележителности в района на село Могилица.

09 – 16 часа (зимата не работи пон. и вт.)

работно време

6 лв./възрастен и 3 лв./дете

такса вход

0.7 км

дължина на маршрута (в посока)

1:30 мин.

времетраене на посещението

41.51204, 24.66158

GPS координати на паркинга

Средна

Трудност