Както  всяка година, така и през тази Пампорово и околността ще бъдат изпъстрени с разнообразни събития. Днес ви представяме 4 уникални събития в Родопите, които сме сигурни, че ще представляват интерес за някои от вас. Родопите и атмосферата, която витае тук през лятото са идеална комбинация и гаранция за едно изключително преживяване.

Перелик Уърлд Мюзик & Джаз Фестивал

Перелик Джаз фест 2017

Перелик Джаз Фестивал 2017 – за 12та поредна година, в последната събота на месец юли /29 юли/ ще се проведе уникалният по рода си фестивал на връх Перелик. От основаването си през 2005-та година,  Перелик Уърлд Мюзик & Джаз Фестивал се провежда през последната събота на юли на сцената “Къщата на Мечките”.

Неподправената атмосфера на фестивала, наречен “The sound of silence” се подхранва не само от звукът на тишината и този на музиката, но и от четирите огромни огньове, светлината на хиляди запалени свещи, естествената осветеност, идваща от звездното небе, което тук над Родопите е наистина уникално. Както всяка година, така и тази на сцената на фестивала се очакват музикални звезди от световния небосклон. Сред тях са: :KIDS N CATS – Австрия, Two Cities one World – България, САЩ,Метаforмоza – България,Петър Салчев – представящ Words. Освен насладата от невероятната природа, съчетана с музиката на невероятните музиканти, всички гости ще имат възможността да опитат ястията на световнозивестния шеф  Hyung Soo Yim.

 29 юли

ДАТА

Връх Перелик

ЛОКАЦИЯ

 

Орфически мистерии в Триград

Хотел Екстрийм Пампорово Орфически мистерии

Орфически мистерии в Триград – традиционно в последния уикенд от месец юли, в Триград ще се съберат хиляди хора от близо и далеч. Орфическите мистерии ще се открият в събота 29 юли ( по обед) с местния обичай “Напяване на китки” и народно веселие. Привечер, гостите на Триград ще станат свидетели на обичая “Хващане на жив огън”. По-късно факелно шествие ще се спусне към пещерата Дяволско гърло, където ще се представят кукерски игри и нестинарски танци.

Ако желаете да посетите Орфическите мистерии, заповядайте в Хотел Екстрийм, Пампорово!

В неделя ще бъде раздаван курбан за здраве, а в ранната утрин ще се проведе ритуално посрещане на слънцето. Новото в програмата тази година е, че ще бъде направена чаршия на занаятите като по този начин гостите на Триград ще могат да се запознаят с местните обичаи, традиция и занаяти. Домакините очакват над 3000 гости  от страната и чужбина.

 29 – 30 юли

ДАТА

село Триград

ЛОКАЦИЯ

Чепеларски търкала

Чепеларски търкала

Отскачаме до Чепеларе, където на 6 август за четвърта поредна година ще се проведе уникалното по рода си състезание – Чепеларски търкала. Какво представлява самото събитие? В красивото родопско градче ще се състои състезание, което ще протече в две отделни дисциплини – Планинско бягане и Крос кънтри колоездене. Бегачи и колоездачи ще съпоставят своите сили по трасе, състоящо се от 4 последователни търкала с обща дължина 80 км. За по-малките участници и любителите на по-кратки дистанции, състезанието ще премине в преодоляването по избор на 1,2,3 търкала с дължина на трасето съответно 23, 40, 60 км.

Търкалата са разположени в четири различни посоки от града. В огромна част от маршрута участниците ще се движат по изцяло планински пътища и едва 5 % по асфалт. Трасето преминава през Роженската обсерватория, изкачва се до връх Мечи чал, покрай най-голямата фабрика, производител на ски в света Амерспорт и покрай още много невероятно красиви родопски места. Възрастови ограничения няма. За участниците са предвидени храни и напитки, които могат да бъдат взети от пукнтовете, разположени до всяко едно търкало. Стартът и финалът ще се случат на площад Олимпийски, в центъра на Чепеларе. Очертава се голямо веселие и за хората, които ще са само публика, но няма да издаваме повече.

 6 август

ДАТА

град Чепеларе

ЛОКАЦИЯ

Гайдарско надсвирване в Гела

От незапомнени времена, всяка година в първата събота и неделя на месец август се провежда гайдарското надсвирване  в село Гела, което се превръща в част от големия Илинденски събор. Тази година на 5 август ще се състои самото гайдарско надсвирване, а на  6 август  на Илинденските поляни край китното село ще се съберат родове и семейства от цяла България. Тази традиция се спазва и до днес.

Основната цел на фестивала е да популяризира и съхрани автентичния родопски фолклор. Възрастови ограничения няма. Единственото условие за  българските участници е изпълненията да са на каба гайда.

С годините събитието добива все по-голяма популярност и прераства в международен форум, на който са регистрирани участници от Япония, Холандия, Унгария, Великобритания, Шотландия. Броят на желаещите да вземат участие в надсвирването става все по-голям с всяка отминала година.

Най-малкият гайдар, регистриран за участие е едва на 5 години, а най-възрастният на 85.

Всяка година на Илинденските поляни се стичат между 8000-13000 посетители, като се наблюдава все по-засилен интерес към инициативата.

 5 – 6 август

ДАТА

село Гела

ЛОКАЦИЯ

За съжаление свободните места в Хотел Екстрийм за 5 август свършиха, по тази причина ви предлагаме екслузивно предложение за Комплекс РайковСки Лодж, който се намира на 600 метра от нас. Разгледайте го тук!

Е, ако смятате, че някое от събитията ще представлява интерес за вас, ви каним да бъдете наши гости.