Днес ще се отправим на юг от хотел Екстрийм Пампорово през Смолян и село Смилян, достигайки до едно малко, сгушено в между планински върхове село, назовано с интересното име Кошница. Наистина, гледайки как къщите на селото отвсякъде са заобиколени с обли планински върхове, наистина човек би ги оприличил на бели яйца, старателно подредени като в кошница. Поемаме натам за да посетим не една, а цели две забележителности – едната съградена от човека и друга създадена от природата – останките на крепостта Кошница и каньон Горло на река Арда.

Къде се намира крепостта Кошница?

Пътят ни трае 45 минути и е около 37 километра, като не стигаме до самото село, а паркираме край пътя малко преди него (GPS 41.51194, 24.6861). Ще познаете мястото по беседката от дясната страна и информационната табела от лявата. Мястото е широко и удобно да оставите автомобила си. Не се тревожете, че ще го оставите там, ще можете да го държите под око през целия път до първата си дестинация – кале Кошница.

Ако погледнете наляво спрямо шосето (посока на движение към село Кошница) ще видите ясно очертан малък връх, обрасъл в дървета, от който се подават само две скали в дясната част. Това е върхът, използван за построяването на крепостта в едни минали времена.

Екопътеката до крепостта

Пътят към калето започва с широк участък, който ще ви поведе директно към река Арда, на която има построен голям и хубав дървен мост, по който е удоволствие да се мине. След като него почти веднага се стига до един разклон (GPS 41.51125, 24.68804), на който трябва да изберете дясното отклонение, преминаващо край малка поляна. При моята визита там имаше два коня, единият от които показваше жив интерес, към моето присъствие, а на другия сякаш не му дремеше толкова.

След полянката пътеката влиза в гората и поема нагоре. На отделни места е малко стръмна, но не е нещо кой знае какво. Явно е обновена наскоро, защото почти по цялата ѝ дължина има парапети. А ако се уморите на две места има изградени солидни беседки, на които можете да си починете. Пътеката сама недвусмислено ви води в правилната посока и няма къде да се объркате.

Проходната пещера под крепостта

На излизане от гората ще видите нещо много интересно. Върхът, който гледахте от шосето, всъщност има проходна пещера, която ви позволява буквално да минете през върха по направление север-юг. Яко, нали?! В пещерата има пейки, от които можете да се порадвате на вече откриващата се гледка. Още съвсем малко изкачване след това и вече ще сте на върха на калето, където има маса с пейки. От тук видимостта към селото е префекта. Тези къщи наистина са като яйца в кошница. Ако сте малко по-наблюдателни от тук можете да видите, ако не входа на пещера Ухловица, то поне малката къщичка на екскурзовода, непосредствено пред него.

крепост кошница

Малко исторически данни

Крепостта е построена през VI век по времето на римския император Юстиниан I. Имала е контролни функции върху минаващия наблизо римски път. Районът е бил обект на археологически разкопки, от които е установено, че крепостта е била използвана на два пъти през VI и XI-XIII век.

Открити са много предмети свидетелстващи, че върхът е използван за светилище, вероятно от траките.

Днес мястото е облагородено и предлага приятни възможности за туризъм и отдих сред природата. Част от крепостната стена е възстановена и можете да си представите, какво всъщност е било там навремето. Има и дървена наблюдателна кула, която някога е изпълнявала охранителни функции. Поставени са осветителни тела, които вероятно осветяват калето вечерно време за атракция на преминаващите по шосето. Аз бях там по обяд и нямах късмета да се уверя с очите си, но се надявам да е направено добре и наистина да работи.

крепост кошница

Изкачването е 1 км. и се преминава за около 20 минути, ако не броим почивките и спирките са снимки. Подходящо е за посещение от всякакви възрасти, но трудно подвижни хора биха срещнали трудности. Достъпно е целогодишно и такси няма.

24/7

работно време

0 лв.

такса вход

1.0 км

дължина на маршрута (в посока)

20 мин.

времетраене на обиколката

41.51194, 24.6861

GPS координати на паркинга

Средна

Трудност

 

Към Каньон Горло

След като калето Кошница ни е предоставило буквално букет от забележителности и преживявания (връх, пещера, крепостни стени, гледки, исторически факти) време е да поемем по обратния път, откъдето тръгнахме. Там ни чака подробна информационна табела, която разказва за местните туристически обекти и пътеките, по които можете да поемете. Ще прочетете и за каньон Горло, но освен да видите че го има друга ценна информация за него там няма. Или ако има то тя е объркваща и няма да ви е от полза да го намерите.

Лутането около каньона?

Да се качите до калето и след това да не се отбиете до каньон Горло, поне за мен е престъпление. Причината да не е толкова известен е, че почти го няма по картите, а информационните табели в района няма да ви свършат работа. За да го намеря и аз, ми отне 50 минути, макар че съм минал поне 3 пъти само на метри от него. Природата добре се е постара да го скрие.

Най-напред прочетох на табелата, която е в началото на пътеката за Калето, че каньонът е по пътека със синя маркировка, започващ от къмпинг Трошачката. Нищо подобно. Намерих къмпинга, тръгнах по маркировката и нищо. Пътеката стига до задънена улица от обрасли храсти на брега на река Арда.

Лутанията ми обаче ми спечелиха нови приятели. Попаднах на кобила с малко конче, с което си поиграхме. Сетне продължих по шосето надолу към село Смилян. Почти веднага се натъкнах на черен път, който се отбиваше вдясно. Тръгнах надолу по него и пак нищо. Изглежда, че с наличните ресурси нямаше да се справя в търсенето.

Взеха телефона и се разрових в Интернет за да намеря някаква информация, която да ми от полза. След малко намерих пътепис, който почти дословно повтаряше моите лутания при търсенето на каньон Горло. Това до някъде ме успокои, явно не само аз съм се лутал. Колежката преди мен все пак беше успяла да го намери и описанието ѝ даваше известен ориентир къде може би се крие каньонът. Сега вече ми падна!

каньон горло

На един завой между къмпинг Трошачката и началото на пътеката за калето е скрит входът към каньона. За да се достигне до него се минава край една градина. Само една малка табелка издава местоположението на  каньона, която едвали ще видите ако преминавате с автомобил.

Как да намерим каньон Горло на река Арда

Много е лесно, особено като го знаеш къде е. Та, какво да се направи… След като сме посетили Калето се тръгва с колата по шосето в посока село Смилян. След около 500 метра ще стигнете до Славеевата чешма с беседка (GPS 41.51361, 24.69117), при която може да се паркира в ляво или дясно преди нея. Върви се напред по шосето (в посока село Смилян) някъде около 150 метра и веднага след края на оградата на градината вдясно, трябва да се шмугнете към реката (GPS 41.51369, 24.69303). След 10 метра се отклонявате от пътеката вляво. Следват няколко скали и само след броени метри сте долу при самия каньон, който е неописуем и наистина прилича много на истинско гърло. Точното му местоположение е GPS 41.51364, 24.69343.

Красотата на каньона

каньон горло

Простете ми, но не ми е възможно да ви опиша това място. Клиширано е да се каже, че просто трябва да се види, но наистина е така. Шумолящата и подскачаща Арда се успокоява при каньона сякаш като с магическа пръчица. Комбинацията от вода, скали и зеленина в опияняваща. Мястото е диво и почти недокоснато от човека. Казвам почти, защото за съжаление на места се забелязват изхвърлени отпадъци.

Мястото е много лесно достъпно през цялата година, само на метри от шосето и е по силите на всеки. Все пак отчете, че се преминава, макар и за кратко, през скали. Най-хубавото време за посещение е през пролетта, когато реката е най-пълноводна. Такси не се събират.

24/7

работно време

0 лв.

такса вход

0.1 км

дължина на маршрута (в посока)

 5 мин.

времетраене на разходката

41.51364, 24.69343

GPS координати на каньона

Много лесна

Трудност

И ако всички тези емоции са ви малко за един ден, пещера Ухловица се намира едва на няколко километра от тук, но за нея следващия път.