В края на месец Юни 2017 г. Радо Зарков от planinar.org направи първото в България пътешествие на живо във Facebook. Радо ни правеше свидетели на всяка интересна случка и забележителност, която посети със снимки, видеа и постове. Ето и кратко интервю с него за това как той видя пътешествието си: 

Дяволският мост

– Здравей, Радо, много се радвам, че именно ти си нашият пътешественик, който за първи път в България направи 10 дневно пътуване, което през цялото време споделяше в социалните мрежи! Ще ни разкажеш ли малко повече за себе си?

 – Аз също много се радвам, че се спряхте на мен и имах възможността да отида на места, които вероятно нямаше да посетя ако не беше това пътешествие.

Аз съм на 35, семеен съм. Работя малко скучна работа, свързана с не малко бумащина, затова се опитвам, когато ми е възможно, да разнообразявам ежедневието с разходки тук и там. Обичам българската природа и забележителности. Мога да се определя като родолюбец.

 – Ти си активен блогър с много полезен и интересен блог. Ще ни разкажеш ли откъде дойде идеята ти за него? Какво те вдъхновява и те кара да отделяш от свободното си време, за да го поддържаш?

орлови скали ардино
Орлови скали, Ардино

 – Благодаря за оценката! Когато започнах да обикалям по-активно си казах, че цялата тази красота не може да остане несподелена и не трябва да пазя видяното само за себе си. От там се появи и идеята да показвам на хората местата на които ходя. Постепенно идеята прерасна в нещо като реклама за българската природа, за да агитирам чрез него хората да посещават нашите си обекти, а не тези в чужбина.

– Как ти се стори преживяването – 10 дни обиколки из Родопите? Успя ли да се влюбиш в някое от местата, които посети?

– О, да! Беше страхотна емоция, от която ще запазя много хубави спомени. На моменти беше и малко изморително, но като се огледаш и наоколо видиш само красоти, всичко изчезва. Трудно ми е да избера едно място, но ако трябва да съм честен Орловите скали край Ардино и Дяволската пътека край Борино ме докоснаха по по-особен начин.

– Кое място искаш да посетиш при следващото си пътуване в Родопите?

– Много искам да видя Меандрите на Арда. Това са едни 180 градусови завои по долното течение на реката, които са любимо място на фотографите.

Смолян от Орлови скали

– Коя от посетените дестинации би препоръчал за семейства с по-малки деца и коя със сигурност не е подходяща?

– Най-подходящ е каньонът Горло. Буквално на 20 метра от шосето, а гледката е изключително впечатляваща. Със сигурност не препоръчвам преминаването по Дяволската пътека с деца под 7-8 години. Има изключително стръмни стълби, които са влажни от пръските на реката и всяка крачка трябва да се прави особено внимателно.

Искате ли да видите всички постове на Радо от неговия #RodopiTrip? Събрали сме ги за вас тук:

– Какво мислиш за Пампорово и региона? За хората, храната и нравите в Родопите?

– Много ми хареса, разбира се. Районът около Пампорово, а и целите Родопи са райско място. За хората мога да кажа само добро. Всички, с които говорих бяха много отзивчиви и добронамерени. Не съм срещал на друго място толкова топли хора. За съжаление страдат от трудния живот, но пък това ги прави още по-силни.

Не успях да опитам някой местен специалитет, но това може да бъде темата на следващото ми пътешествие в Родопите – кулинарен туризъм.

#RodopiTrip в цифри:

25

забележителности

65

км пеша

3000+

изкачени стълби

1700+

снимки

30+

видеа

42

Facebook поста

– Има ли място, което съжаляваш, че не успя да посетиш в Родопите?

– Винаги съм искал да отида в Широка лъка, на кулата Снежанка и да видя Дяволския мост край Ардино. Е, случи ми се, така че съм повече от доволен и нямам за какво да съжалявам.

– Какво носи със себе си в раницата докато обикаляше?

– В раницата имах само дъждобран, вода и аптечка. Беше съвсем малка, заради характера на преходите. Нямаше смисъл да нося много неща със себе си, защото разстоянията са кратки. Отделно носех и чанта за фотоапарата (въпреки че реално постоянно беше в ръцете ми 😊 ) с филтри, дистанционно за апарата, външен GPS приемник, книжките за печати и портфейла.

– На кое място от обиколените би се завърнал без да се замисляш?

Дяволският мост край Ардино. Това е любимо място, до сега само на снимка, но сега вече и чрез лични впечатления. Ще отида пак някой ден.

– Дай съвет за всеки, на който му предстои обиколка в Родопите?

Въоръжете се с достатъчно време. Има толкова много за разглеждане и то на много достъпни места. Само свиваш от главния път и вече си в друг свят. С много разнообразни забележителности – храмове, музеи, върхове, пещери и какво ли още не. Така, че единственото, което е нужно е достатъчно време.

– Коя е най-интересната случка, която остана скрита за всички, които те следиха в социалните мрежи?

– Опитах се да споделям всичко интересно с хората, по един или друг начин, но това което наистина остана скрито за всички беше беседата на екскурзовода в Ягодинската пещера. Беше страшно забавен и представяше информацията изключително увлекателно и с ударна доза чувство за хумор.

Стана ми и много интересно, че дамата от персонала на Снежанка, грижеща се за посетители на заведението ме разпозна още на втория ден от пътешествието ми. „А, Вие не сте ли онзи пътуващия блогър?! Физиономията Ви ми се стори позната.“

Съвсем скоро ще публикуваме и разказите на Радо след неговото приключение в Родопите, а ако искате и вие да поемете по стъпките на Радо, не се колебайте да запазите стая в Хотел Екстрийм, Пампорово и сложете начало на вашия епохален трип в Родопите!