Пътуването с деца е голямо предизвикателство и ние много добре знаем това. По тази причина събрахме 8 прекрасни места в Пампорово, които са напълно подходящи за посещение от семейства с малки деца. Може да изберете между разходки, посещение на природни забележителности, музеи и други.

1. Смолянската крепост

Гледка на Смолянската крепост

Смолянската крепост се намира много близо до Хотел Екстрийм, Пампорово – само на 8-9 минутки с колата и сте на паркинга пред крепостта. Добрата новина е, че от пакринга до самата крепост има приятна разходка, която трае по-малко от 15 минутки. Пътеката е равна и много лесна. Спокойно детенце може да изходи разстоянието без да се налага да го носите.

Самата крепост е много интересна и съвсем скоро реставрирана. Има много хубава беседка, на която може да поседнете и да се наслаждавате на прекрасната гледка към Родопите.

2. Екопътека Невястата

Екопътека Невястата

След посещението на Смолянската крепост, може да отделите 30-на минутки да се разходите по Екопътека Невястата. Екопътеката е много лесна и може да стигнете до края и буквално за 10 минути. Красивите гледки и информационните табелки по пътя са приятно допълнение към разходката ви. Дечицата могат да научат много от тебелите за това какви животни се срещат в Родопите, какво растения има по протежението на екопътеката и много интересна информация за флората и фауната в региона. Не се притеснявайте да поемете по Невястата, дори с малчуганите. Доброто настроение е гарантирано 🙂

3. Орфееви скали

Гледката от Орфееви скали просто може да спре дъха ви за момент.

Орфееви скали са любимото ни място в Пампорово, както много пъти сме казвали. Те също се намират много близо до Хотел Екстрийм, като вариантите са два. Може да се качите пеша и това ще ви отнеме 40 минутна разходка от хотела, ако желаете да се качите с кола ви трябват буквално 5 минутки. Може да оставите колата преди последния завой за Кулата Снежанка от там имате още 10-на минутки пеша, отново по равен терен, който е перфектно проходим дори с детска количка. Орфеевите скали са уникална панорамна площадка с прекрасна гледка към Смолянските езера, а от тази година ние, от Хотел Екстрийм, Пампорово се погрижихме всеки посетител на красивата местност да се радва и на чисто нова беседка с барбекю – отличното място за пикник или просто любуване на панорамата от скалите.

4. Кулата Снежанка

Кулата снежанка гледка

Посещавайки Орфееви скали, съвсем спокойно може да се качите и до Кулата Снежанка. Емблемата на Пампорово е много подходяща дестинация за семейства с малки деца. Кулата е само на 5 минутки с кола от Хотел Екстрийм, или на около 40 минути пеша. Пътят до там е асфалтиран и много подходящ за лека разходка, дори с малчугани. Самата кула е снабдена с асансьор и до върха и се стига бе усилия. От последния етаж, където има панорамно кафе, може да се качите на площадката, от която имате 360-градусова панорамна гледка към цяло Пампорово и околията. Старите хора казват, че в ясно време от там са виждали, дори Бяло море. За децата може да бъде интересно да погледнат от един от телескопите или да пийнат сокче в панорамното кафе.

5. Широка лъка

Традиоционни къщи в Широка лъка

Широка лъка е най-емблематичното селце в района на Пампорово. Архитектурата и красотата му са известни на всеки. Широка лъка е прекрасно място, което може да посетите с децата си, дори и със съвсем малките. Малките и китни ресторантчета и кафенца, красивите площадчета и уникалната гледка, която се разкрива дори от центъра на селото ще направят екскурзията ви до там незабравима. Широка лъка се намира само на 30-на минути път с колата, като в центъра на селото има паркинг, на който може да оставите колата си. Друг съвет, който можем да дадем е задължително да разгледате малките сергии, които се намират на главната улица, много често там има безценни домашно приготвени вкусотии, като мед, кисело мляко, билки и други.

6. Планетаруим

Планетариумът в Смолян е може би най-интересното нещо, което може да посетите с децата си в града. Смолян се намира на около 20 минути с колата от Хотел Екстрийм, а Планетариумът е в центъра на града. Ако паркирате в началото на пешеходната алея може да попитате някой как се стига до Планетариума и да комбинирате посещението му с разходка из града. В противен случай може да паркирате колата директно до сградата на Планетариума.

Малко повече за самия Планетариум. Той е един от най-големите на Bалканския полуостров, а посещението му се изразява в слушане на интерактивна лекция за звездите и планетите. 45 минути ще се потопите в мистериите на космоса, а децата ви със сигурност ще са пленени от разказа. Цялата история е направена като приказkа, която може и да видиш. Изключително интересно и полезно. Място, което ви съветваме задължително да посетите, докато сте наши гости.

7. Обсерваторията в Рожен

Големия телескоп НАО Рожен

Докато все още сме на космическа и звездна тематика отиваме директно към обсерваторията в Рожен. Тя се намира също на около 30 минути с колата от Хотел Екстрийм, като дори от терасите на панорамните ни стаи може да се види в далечината.

Вариантите за посещение на обсерваторията са 2. Може да отидете там през деня, когато любезните учени ще ви разходят в сградата, в която се помещава най-големият телескоп, ще ви разкажат историята му и много подробно ще разберете какво точно правят те по цели нощи, наблюдавайки звездите. Вторият и определено по-интересен вариант е да посетите обсерваторията нощем, като тогава ще може освен да слушате интересната лекция и да гледате през телескоп, като всеки посетител си тръгва със снимка на луната на своя телефон. Униклано изживяване, особено за малките деца.

8. Смолянски езера

Смолянски езера

Последното място, което ще представим са Смолянските езера. Те се намират много близо до Хотел Екстрийм, Пампорово, като с колата до там ще ви отнеме 20 минути. Може да паркирате колата си непосредствено до първото езеро и да се разходите пеша до следващите 3. Те са много близо едно до друго, пътя е равен и изключително лесен. Много хора използват поляните пред езерата, за пикник или слънчеви бани. Мястото е много подходящо и за игри на открито, като федербал, фризби, мини футбол или други.

В заключение искаме да поднесем подарък на всяко семейство, което иска да сподели тези прекрасни места с малчуганите. За всеки, който използва промокод KIDSFREE1 при резервацията си ползва една безплатна нощувка за деца до 12 години. Отстъпката важи еднократно и е валидна само за 1 стая, като не може да се комбинира с други промоции. Може да ползвате отстъпката при директна резервация през нашата форма, като единствено не трябва да забравяте да го цитирате.