След като ви представихме 8 неуспорими причини да посетите Пампорово през лятото сега е време да ви покажем какво може да разгледате бидейки в най-красивия Родопски курорт през топлите месеци. Впечатляващото там разбира се, е природата и както ше видите по-долу ако сте любители на красивите гледки, прекрасните разходки, чистият въздух и тишината – Пампорово е мястото за вас.

1. Екопътека “Каньонът на водопадите”

Красотата на водопадите пронизана от слънчевите лъчи
Красотата на водопадите пронизана от слънчевите лъчи

Екопътека Каньона на Водопадите се намира в края на град Смолян, като от Хотел Екстрийм отстои на около 16 км или само 20 минути път с колата. Екопътеката е известна с многото водопади, които се виждат по цялото и протежение. За разлика от останалите екопътеки тя е напълно облагородена и подходяща за преминаване и от неподготвени туристи. Целият маршрут може да изминете за около 4 часа, като в това време ще имате и възможност да се насладите напълно на красотата на водопадите, да снимате и дори да хапнете на някоя от беседките, специално пригодени за това.

2. Крепостта “Калето” до село Кошница

Крепостта Калето село Кошница
Част от крепостната стена в момента преди да бъде напълно реставрирана.

Крепостта до село Кошница е една неизвестна турситическа дестинация, която набира известност в последно време. Крепостта се намира на точно 36.40 км от Хотел Екстрийм, като пътя се изминава за около 30 минути. Препоръчваме ви да комбинирате посещението на крепостта с посещение на Ухловица и Агушевите конаци. Крепостта има една много интересна особеност, която я прави уникална. Тя се намира на върха на най-високото възвишение в околността, като за да се стигне до нея се преминава през една проходна пещера, която много прилича на проходите на Чудните мостове или Пещера Проходна, край Луковит. Крепостта беше напълно облагородена и възстановена преди 2 години, като се направиха и много впечатляващи панорамни площадки. Като цяло много си заслужава да отделите няколко часа и да я посетите. Държим да ви предупредим, че изкачването до върха отнема поне 20-30 минути, а пътеката можем да причислим към стръмните 🙂

3. Екопътека “Невястата” и алпийският тролей

Спускане "без ръце" по алпийският тролей
Спускане “без ръце” по алпийският тролей

Екопътека Невястата е една от любимите дестинации на нашите гости. Причините за това са, че пътеката е изключително лесна и удобна за посещение. Намира се само на около 5 минути от хотела или на 5.6 км.  Общата дължина на пътеката е 900 метра и се изминава за по-малко от 15 минути. Разбира се, не отделяйте само 15 минути за посещението и, защото красивите панорамни площадки и пейки заслужават доста повече внимание. В началото на екопътеката може да се види и красивата Смолянска крепост, която също е консервирана и експонирана отлично. В края на Невястата има супер готина атракция за малки и големи – Via Ferrata или въжен тролей. Работното време на момчетата от въжената линия е гъвкаво, но обикновено са там цяло лято от сутрин, та почти до стъмване.

4. Смолянските езера

Смолянски езера
Едно от езерата с гледка към Орфееви скали

Смолянските езера с една уникална природна забележителност, която е легендарна в региона. Езерата се намират от другата страна на Пампорово и са няколко на брой. Местността, която се посещава най-често от туристите е тази с 4 езера, като около тях има много поляни и места за пикник или барбекю. Местността е на 13.6 км от Хотел Екстрийм или на по-малко от 15 минути с кола. Бистрото, Мътното и Тревистото езера са притегателна сила за много запалени планинари, като за най-активните ентусиасти има възможност да стигнат пеша директно до Хотел Екстрийм Пампорово. Има пътека, която тръгва от езерата и води към Орфееви скали, а от там сте само на няколко километра от хотела.

5. Орфеевите скали

Гледката от Орфееви скали просто може да спре дъха ви за момент.
Гледката от Орфееви скали просто може да спре дъха ви за момент.

От Смолянските езера отиваме директно към Орфееви скали. Скалите са на много удобно място спрямо Хотел Екстрийм, като са определено нашият фаворит в списъка. Предвид местоположението на хотела, те са и едно от най-удобните места за посещение. Орфеевите скали притежават една мистична сила, а гледката от ръба на скалата не може да се опише с думи. Това е едно от местата, които човек просто трябва да посети. Орфеевите скали се намират на 2 км от Хотел Екстрийм, като разстоянието пеша от хотела до скалите отнема по-малко от 1 час. Перфектна неделна разходка. Посещението на Орфеевите скали може да комбинирате с посещение и на Кула Снежанка!

6. Дяволското гърло

Бучащата зала в Дяволското гърло
Бучащата зала в Дяволското гърло

Дяволското гърло е лидер по търсене сред напите гости. Пещерата е и една от най-посещаваните и известни такива в района на Пампорово. Определено има защо. Мистиката на Дяволското гърло и красотата, която разкрива са епохални. Всеки наш гост, който посети пещерата за първи път не спира да говори за нея. Пещерата е много интересна, като името и идва от легендата за Орфей и неговата любима Евридика. Твърди се, че именно от там Орфей се е спуснал към Ада, за да си върне любимата. Легендите за любовта винаги са силни и въздействащи. Допълнителен патос към историята носи и шумолящията водопад, който минава през основната залата на пещерата наречена Бучащата зала. Пещерата се намира на около 50 км. от Хотел Екстрийм, като за да стигнем до там ще тряба да си отделим около 40 мин време за живописно пътуване през Триградското ждрело.

7. Пещерата Ухловица

Пещерата Ухловица
Пещерата Ухловица

Пещерата Ухловица е по-малко известна въпреки красотата, която разкрива. Пещерата се намира в труднодостъпна местност, като ние оценяваме като голямо предизвикателство похода (пътя е около километър) от паркинга до входа и. Пещерата е една от най-старите в Родопите, като цяло и е единствената очовечена в региона от близо 23 пещери. Дължината и е 460 метра, като около 300 от тях са благоустроени и достъпни за туристи. Най-впечатляващата част от пещерата е в самия и край. Там се намират красивите 7 малки езерца, които са стъпаловидно разположени. Уникална красота, няма какво повече да кажем. Просто ще ви посъветваме да го видите сами!

8. Широка лъка

Традиоционни къщи в Широка лъка
Традиоционни къщи в Широка лъка

Широка лъка е глътка автентична история в региона. Уникалните къщи запазени с векове и красивите гледки зад тях на гори и склонове правят впечатлението от селото неповторимо. Селото е само на 16 км. от Хотел Екстрийм, като с кола можем да стигнем до там за по-малко от 20 минути. Широка лъка е известна с няколко неща. На първо място и най-голяма гордост за местните е фактът, че от там е родом Екзарх Стефан. Той има значително място в духовния живот на българите през 50те години на миналия век. Друга повод за гордост е църквата “Успение на пресвета Богородица”, която датира от 1834 г. Интересното е, че църквата е издигната само за 38 дена, а повече информация за Широка лъка може да откриете ако кликнете на бутончето долу

9. Момчиловата крепост

Момчилова крепост село Градът
Момчилова крепост село Градът

Момчиловата крепост претърпя много промени през последните години. Крепостта беше напълно възстановена и реставрирана с европейски средства. За радост на местните жители на село Градът крепостта стана притегателен център за много туристи. Една уникална екстра, която може да ви накара да посетите мястото е прожекцията на специален филм за Момчил воевода всяка събота вечер през лятото. За целта е изградена специална площадка с пейки, от които зрителите могат да се насладят на прожекцията. Допълнително надали има нужда да ви разказвам за красотата на гледката от крепостта – все пак сме в Родопите. Момчиловата крепост се намира на около 30 минути с кола от Хотел Екстрийм, Пампорово, като на място има и изкачване от около 15 минути по облагородена пътечка в гората до върха.

10. Чудните мостове

Чудните мостове до село Забърдо
Чудните мостове и рекичката, която минава под тях.

Чудните мостове са наистина Чудни. Всеки, който ги е посетил веднъж задължително се връща. Мостовете се намират на около 42 км. от Хотел Екстрийм, Пампорово, като най-удобно е да ги посетите при пътуване към хотела от Асеновград или при отпътуване. Пътя е тесен и е хубаво да отделите поне 1 час за него. На място отново е задължитено да отделите поне 2 часа, за да разгледате Чудните мостове от всеки възможен ъгъл. Панорамните площадки към мостовете са няколко и всяка разкрива супер гледки, които се запомнят:)

Ако искате да посетите тези красиви природни и исторически забележителности може да запазите вашата стая в Хотел Екстрийм, Пампорово, а нашите колеги ще ви покажат още много красиви местенца в най-красивата планина в България- Родопи планина.