Екопътека Невястата е поредното бижу, намиращо се на 5 минути от Хотел Екстрийм Пампорово. Екопътеката предлага най-невероятните гледки в Родопите, като за покоряването и не са нужни кой знае какви планинарски умения. Изключително лесна и перфектно облагородена, екопътеката е подходяща за хора от всякакви възрасти. Общата и дължина е около 900 метра, а времето за преминаване е около 2 часа. Ще се учудите как 900 метра се изминават за 2 часа. Ще ви кажа. На всеки 100 метра пред вас се откриват феноменалните гледки на планината на Орфей и няма как да не отделите поне по няколко минути за да им се насладите.

екопътека невястата
Началото на екопътека Невястата

Началото на екопътека “Невястата” е много лесно откриваемо. Намира се на основния път, който свързва Пампорово със Смолян. Само на 5 минути с кола от Хотел Екстрийм, ще трябва да се отклоните от главния път и да паркирате автомобила си на паркинга пред екопътеката. Ще познаете разклона по голямата арка, която води до манастирчето, което е разположено в подножието на пътеката. Разбира се, табели също не липсват. Важно е да знаете, че от същия паркинг тръгва и пътеката за Смолянската крепост, но за нея ще ви разкажем в отделна статия, защото наистина си заслужава специално внимание!

екопътека Невястата
Гледка от първата беседка

След като паркирате колите ще видите 3 разклона. Както казах единият е за манастира “Св. Панталеймон”, другият е за Смолянската крепост, а третият (най-десният) е за екопътека Невястата. Отново има табелка, която да ви ориентира. Първите няколкостотин метра от пътеката са лесни и не са толкова забележителни, но след около 400 метра ще достигнете до първата площадка: “Красива”. По пътя към площадката минавате през много информационни табелки за различни животински и растителни видове, които се срещат в района. Между другото, цялата екопътека е осеяна с подобни информационни табла, като има и някои на пръв поглед доста плашещи животни, като вълк, и диви прасета, но това не значи, че те се срещат именно там 🙂 Допълнително по пътя има една малка масичка с 2 пейки, от която също се вижда част от красотата на региона.

Панорамна площадка “Красива”

Площадката “Красива” ще познаете по първата беседка, до която достигнете. Изключително добре изградена и все още запазена. От нея в пролуката между 2 скали се открива първата уникална гледка към Смолян и заобикалящите го планини. Там и така наречената Viaferatta (железен път). Това представляват скоби закрепени в скалата, по които може да се покатерите. Задължително ги използвайте с професионалисти и не пробвайте на своя глава.

екопътека Невястата
Гледката от “Красива”

Повече информация относно възможностите за скално катерене и железния път може да откриете от момчетата в началото на пътеката. От беседката, завивайки рязко наляво, ще продължите по една пътечка, която ще ви отведе до първата панорамна площадка с цветущото име “Красива”.

екопътека Невястата
Пейките на “Красива”

От площадката се открива гледка към град Смолян и околията му, както и към останалата част от пътеката и другата панорамна площадка “Невероятна”. Разбира се, има направена пейка и масичка, на която да седнете и да се насладите на спиращата дъха гледка. Силно ви препоръчваме да отидете до края на пътечката. В общи линии там са няколко скали, от които се разкриват различни гледки, но внимавайте, защото някои от тях не са добре обезопасени!

Панорамна площадка “Невероятна”

В началото на пътеката, след като научихме имената на панорамните площадки ни стана интересно защо точно така са кръстени, но пристигайки на първата и особено втората, нещата ни се изясниха.

екопътека Невястата
Гледката от пейките на “Невероятна”

Площадка “Невероятна” се намира на върха на екопътеката, като разклона за нея е от първата беседка нагоре. Табелка отново има и няма начин да се объркате. Пътя до горе е една идея по-труден от този до разклона, но на най-труднодостъпните места е добре обезопасен с парапети и стъпала. По средата на пътя ще стигнете до нещо много интересно и разбира се, в тона на екопътека Невястата, изключително красиво. Става дума за една пролука между 2 високи скали, в която загадъчно се подава гледка към красивите Родопите и град Смолян. От там на около 3-4 минути пеша се намира и най-високата точка на екопътеката, панорамната площадка “Невероятна”.

екопътека Невястата
От “Невероятна” се вижда и Снежанка

Гледката там е 360 градуса, като виждате отново Смолян и околията му от едната страна, част от Смолянските езера, от друга, а от трета се вижда Пампорово и дори кулата Снежанка!

На една от скалите се вижда големият железен кръст, а точно зад него е и другата панорамна площадка от екопътеката. На върха има изградена също масички с пейки, перфектно място за снимки.  Пътят на връщане минава по същия маршрут, така че внимавайте, на места е леко стръмно!

Алпийският тролей

екопътека Невястата
Алпийският тролей

Отново от разклона с първата беседка ще видите достатъчно указателни табелки за последната част от екопътека Невястата. Тя води към атракциона с алпийския тролей, както и към детската площадка и втората беседка. Само на няколко минути пеша, не повече от 5-6 ще стигнете до площадката за дечица, която представлява няколко люлки, една много готина детска къща на подпори, боядисана с цветовете на българския флаг и втората беседка. Това е отлично място за почивка, тъй като е сгушено в гората и там рядко грее слънце. На сянка и завет може да хапнете по един сандвич и да отморите, преди да се спуснете с алпийския тролей. До него се стига, като от беседката продължите нагоре по една козя пътечка, след това заобиколите една скала, като има табелка. Внимавайте, защото на места скалната пътека е хлъзгава. Пътя е не повече от 3-4 минути и стигате до интересната атракция. Алпийският тролей представлява едно въже, което е опънато между две скали. Това е официалната крайна точка на екопътека Невястата. Съоръжението е изградено изключително професионално, в което ще се убедите, когато момчетата, които ще ви спуснат започнат да ви говорят за него. Изключително обезопасено и много добре преценено, съоръжението е подходящо и за по-малки дечица. Цената е 8 лева на спускане.

екопътека Невястата
Алпийският тролей

Самото спускане не продължава много, като имате възможност да изберете скоростта, с която да ви пуснат, както и има опция да ви спрат в най-високата точка на спускането, за да се насладите на гледката. Цялата дължина на спускането е около 100 метра, а височината варира, като в най-високата си точка е около 30 метра. След като се спуснете, ще стигнете и края на екопътеката. Това представлява скала, от която отново гледката е неповторима.

Пътят на връщане минава по същия маршрут, като отнема около 10 -12 минути да стигнете до паркинга.

Легендите за скалния масив Невястата

Скалният масив Невястата е един от най-известните скални масиви в Смолян и Родопите. По протежението на екопътеката ще видите много отделни скали, като всичките те образуват скалния масив. Легендите за названието му са доста, но ние ще споделим с вас само най-известните. Първата и най-широко разпространена гласи, че по време на турското робство най-красивата смолянска мома била поискана от голям турски велможа за жена. Момата се съгласила, като помолила преди да замине да се качи на тези скалии и за последен път да види родното си място. Историята завършила трагично, като момата скочила от скалата, само и само да не стане невяста на поробителя. От там дошло и името на масива.

екопътека Невястата
Гледка от площадка “Красива”

Другата легенда, отново е свързана с турското робство. По време на поробването на с. Райково, местните дали голям отпор на поробителите и малцината оцелели избягали в планините. След дълго издирване османците стигнали до местността, в която сега е екопътеката “Невястата” и чули детски плач. Те открили млада майка, заедно с детенцето си свита под една от скалите. Смелата майка отказала да издаде местоположението на бранителите на село Райково и била жестоко посечена, като кръвта и обагрила скалите.

Последната легенда е свързана пряко със Смолянската крепост в близост до Невястата. По време на нашествието на османците, те изпитали огромни трудности да завладеят крепостта Аетос и дали огромен брой жертви в битката за нея. Тогава те пленили млада жена, заедно с детето и. Майката отказала да издаде тайния път към крепостта, който да помогне на поробителите да завладеят крепостта лесно и поради това била жестоко посечена, заедно с детето си.

Екопътека "Невястата" и алпийският тролей
Пролуката в подножието на “Невероятна”

Екопътека Невястата, трябва да признаем, ни изненада изключително приятно. Комбинацията и със Смолянската крепост, правят дестинацията изключително удобно място да прекарате половин ден. Лекотата на пътеката я прави перфектно място и за семейства с дечица, които искат да се разходят в природата и да се насладят на незабравимите гледки, които Невястата разкрива. За по-авантюристично настроените малчугани, в началото на пътеката има изградени стена за скално катерене, специален дървено-въжен атракцион и по-малка версия на аплийския тролей в края на пътеката. Силно ви препоръчваме да посетите екопътеката, като обезателно заредете добре батериите на фотоапарата си, защото думите не достигат да се опише невероятността на гледките и красотата на планината.

Полезна информация, с която да се запознаете, преди да посетите Екопътека Невястата:

Разтояние от Хотел Екстрийм до екопътека Невястата: 5.6 км.

Време за пропътуване с кола: 5 минути

GPS: 41.600587, 24.697555

Входни такси:  няма

Такса за алпийския тролей: 8 лв. за възрастни и 6 лв. за деца

Работно време на екопътеката: няма

Работно време на атракционите: от 09:00 до 17:00

Галерия – Pinterest