Родопите са планината на гледките и прекрасните панорами. За голяма радост имаме удоволствието да работим и да се намираме в сърцето и – в курота Пампорово. Красивите гледки и спиращите дъха панорами са само част от нещата, с които можем да се похвалим! Решихме да съберем няколко местенца, които съветваме всеки да посети, да усети и да се потопи в спокойствието и енергията, с които планината на Орфей зареждат.

1. Кулата Снежанка

Кулата снежанка гледка

Няма класация за Пампорово, в която да не присъства кулата “Снежанка”. Епонимът на Пампорово е и най-високата точна в курорта. Освен емблема тя се е превърнала в притегателен център за много туристи и любители на красотата на Родопите. От нейният връх се разкрива една феноменална 360-градусова панорама над цялата околия. Някои стари хора твърдят, че в хубаво време се вижда дори Бяло море. Дали е така ще оставим сами да проверите.

Кулата е висока 156 метра и е разположена на едноименния връх Снежнка, който сам по себе си е най-високият в Пампорово – 1926 метра. Заедно с кулата височината на вашата панорамна гледка ще надхвърли 2000 метра и става точно 2019 метра, където се намира и кафето-панорама, от чиито тераси може да се насладите на цяло Пампорово и не само.

2. Връх Голям Перелик – исполинът на Родопите.

За голяма наша радост най-високият връх в Родопите се намира само на 20тина километра от курорта. Връх Голям Перелик е седмият най-висок връх в България, но за съжаление е недостъпен за турсити, тъй като там е разположена военна база на Българската армия. Може, обаче, да отидете до така наречената Меча къща, където всяка година се провежда Перелик Еко Джаз Фест. Събитие с международно значение и много интересна програма. Препоръчваме го на всеки любител на джаз музиката.

3. Орфееви скали

Гледката от Орфееви скали просто може да спре дъха ви за момент.
Гледката от Орфееви скали просто може да спре дъха ви за момент.

Може би след кулата Снежанка, трябва да споменем и Орфеевите скали, които са само на няколко минути пеша от кулата. Определено това е един от нашите фаворити за най-красива гледка в Пампорово. Скалите се намират в гората на около 10 минути пеша от кулата Снежанка и разкриват приказна гледка към смолянските езера. От върха на скалите може да видите 4 от езерата, сгушени в свежестта и зеленината на боровите гори. Самите Орфееви скали са леснодостъпни и удобни за приятна разходка. В подножието на склаите има разположена беседка, която с помощта на Хотел Екстрийм и приятели на хотела бе възстановена изцяло, след като беше пострадала от тежкия снеговалеж преди няколко години.

4. Панорамна площадка “Орлово око”

Орлово Око

След като разгледахме най-близките места до хотел Екстрийм е време да се разходим и малко наоколо. Отпътуваме към Орлово Око и връх Св. Илия. Място, което местните са превърнали в култ и което те пренася сякаш на върха на света. Приключение е да стигнеш до върха, тъй като до там се отива с високопроходини автомобили, но за радост местните предлагат изкачването като услуга. Доста екстремна и интересна, но определено запомняща се. На върха може да видите Буйновското ждрело, пещерата Ягодинска и дори ридовете на Рила и Пирин. Тя е на 1563 метра надморска височина и е изградена много стабилно, за да издържа над 3 тона товар, така че не се притеснявайте 🙂 Самата конструкция е на над 600 метра височина от земята и е около 5 метра дълга. В края и усещате безтегловност, но и доза величие!

5. Панорамна площадка “Вълчи Камък”

Вълчи камък
Малката панорамна площадка

Продължаваме на тема панорамни площадки. Вълчи камък е последното ново бижу на Родопите. Панорамната площадка е едва на 3 години и вече е завоювала любовта на много туристи и фенове на Родопите. Намира се над село Гьоврен и отново е достижима основно с високопроходими автомобили, които местните предлагат. Изкачването не е толкова екстремно, колкото на Орлово Око, но пък гледките по нищо не отстъпват. Дори върха, на който се намира площадката е по-висок от Св. Илия. Около 1600 метра над морското равнище отново се откриват уникални гледки към Триградското ждрело, Дяволското гърло и дори Рила и Пирин. Това е и най-високата панорамна площадка на Балканите.

6. Терасите на Хотел Екстрийм, Пампорово

izgrev

Несъмнено всеки поне веднъж в живота си е ставал свидетел на изгрева и със сигурност след това дълго време се е чувствал зареден с положителна емоция. Именно това предлагат терасите на Хотел Екстрийм Пампорово, хотелът с най-красив изгрев в цяло Пампорово. От нашите стаи Панорама, всяка сутрин може да се насладите на раждащото се слънце и да започнете деня си, както никога. Някои хора казват, че да съзерцаваш слънцето докато излиза на повърхността дори лекува. За това не можем да бъдем сигурни, но за красотата, която всяка сутрин се разкрива може да бъдете убедени. Каним ви с чаша ароматно кафе да се насладите на най-прекрасната гледка и да запечатате уникалността на всеки изгрев!