Ето, че се изтъркули и наистеният със културни събития месец  – юли: Роженски събор, Еко джаз фестивал Перелик, Орфическите мистерии в Триград.

Началото на август традиционно всяка година от незапомнени времена  се отбелязва с Илинденския събор край китното родопско селце Гела. В първата събота и неделя на месеца  се провежда прочутото гайдарско надсвирване, като задължителният елемент е каба-гайдата-един от символите на Родопите. На тези надсвирвания се събират гайдари от страната и чужбина, като се случва да бъдат допуснати и участници с джура-гайда.

Ако искате да станете част от това уникално събитие побързайте и резервирайте своята стая в Хотел Екстрийм, Пампорово. Свобоните места са много ограничен брой, а интересът към събитието е огромен!

Всеки е свободен да се запише предварително или на място. Разпределението е в няколко възрастови групи. Първата обхваща гайдарите до 14 години, втората между 14-21, а третата позволява на всички над 21 години да се представят със заученото. Разбира се, има и награди- парични, предметни, но най-скъпоценното от надсвирването в село Гела е грамотата, с която всеки участник си тръгва. Ежегодно се събират над 100 гайдари от страната, като в годините са вземали участие гайдари от Япония и Австралия.

събор в село гела 2015

Хората се събират на поляните край параклисчето „Св. Илия“, разпъват се много палатки, а Гела става домакин на едно изключително събитие. Местните казват, че това „състезание“ се различава от останалите..Тук не е важна наградата. Важно е хората, дошли на събора да се докоснат до родопската музика, да вдишат чистия въздух и да опитат вкуса на местните чевермета, да се слеят в едно с планината. С Родопите…

Някога хора от близко и далече, роднини, приятели са се събирали на поляните край параклиса. Всеки род е имал свое дърво. Събирали ли са се на раздумка, да поплачат, да се повеселят заедно. А ги е обединявала планината и чувството за привързаност към нея. Във всяка къща се е приготвяло чеверме, както и до днес.

Ето и програмата за събора предоставена ни от Туристическото дружество в гр. Смолян:

01.08.2015 г.( събота)
10.30 ч. Откриване
10.45 ч. Конкурсна програма,Илинденско хоро с Русанка Бодурова
18.00 ч. Награждаване на лауреатите
– Концертна програма
– “Хорото продължава …” с оркестър “Пампорово” -ръководител Георги Кисьов
02.08.2015 г.(неделя)
11.30 ч. Откриване срещата на родовете и народно веселие с оркестър “Пампорово”-ръководител Георги Кисьов

Ако все още не сте решили къде да отседнете, заповядайте в Хотел Екстрийм, Пампорово. Намира се само на 20 минути от село Гела в най-южната част на курорта Пампорово.