Пампорово често бива подценявано като лятно дестинация. Славата и първенството му сред зимните курорти е безспорно. Но, в никакъв случай не биват да бъдат пренебрегвани позитивите му като летен курорт.

Пампорово е разположено в планината на Орфей и предлага необятни възможности за лятната ви почивка сред свежестта и зеленината на дивата природа. Веднъж вдъхнали и почувствали от магията на планината, завинаги ще останете влюбени в нея. Магнетичните Родопи предлагат много възможности и предизвикателства. Тук ще видите освен бягащи сърнички, катерички, така и стрелкащи се заешки уши. Да не говорим за богатото разнообразие от птици. Но нека се спрем на 5 причини, заради които да изберете Пампорово за почивката си през летния сезон, а защо не и Хотел Екстрийм, като най-удобна отправна точка за всяка една от идеите!

1. Скални приключения

Ягодинска пещера
Красотата на Ягодинската пещера

За много от любителите на тези усещания е трудно да намират нови и нови места за катерене, необлагородени пещери, които да предлагат освен трудност, но и прекрасна заобикаляща картина. Голям интерес за любителите на пещерен туризъм представляват Триградското и Буйновксото ждрело, както и Гарга дере- царство на митове и легенди, пещери и пропасти, подземни и земни карстови форми. Предизвикателства с екстремен харакер, включващи катерене, въжени мостове, алпийски тролеи, плуване с лодки в Дяволското гърло, разходка из необлагороденита Харамийска пещера, Голубовица и Ухловица, както и залите в Ягодинската пещера, в които се влиза със специална екипировка. На няколко километра в посока Смолян се намира център за скално катерене, разположен в началото на екопътека „Невястата“. Има изградена изкуствена стена за катерене, както и различни атракциони, предлагащи богати дози адреналин. Професионалисти се грижат за безопасността Ви през цялото време.

2. Конна езда

Конна езда в пампорово
Кончетата пред Хотел Екстрийм Пампорово

Още една възможност за приключния сред природата на Пампорово и Родопите. Само на няколко километра от куроррта се намира конната база в село Левочево, която предлага над 200 различни породи коне за обучение за различен вид езда. Имате възможност да наемете кон и професионален инструктор за урок по езда, с когото ще преминете през началните техники и умения, които е необходимо да знаете. Друг вариант е да наемете кон за свободна езда във времеви пояс от 30 минути до 3 часа с професионален инструктор в близост до самата база. Ако желаете може да се разходите и в планината, заедно с инструктор в рамките от 1 до 3 часа. Конната езда е подходяща за хора от всякаква възраст.

При условие, че сте гости на Хотел Екстрийм, Пампорово може да се възползвате от уникална по рода си услуга. Избирате ден и час, в който искате да яздите и ние организираме всичко. Конете идват директно пред вратата на хотела и ви отвеждат директно към панорамните площадки на Орфеевите скали!

Повече информация за възможностите за конна езда в Пампорово може да прочетете тук:

3. Пешеходни маршрути

За любителите на дълговременните разходки, Пампорово и заобикалящите го Родопи ще ви предложат богат набор от идеи и дестинации в зависимост от желаниета и подготвеността ви. Така ще можете да съчетаете разходката с отдиха и гаранцията за удовлетвореност. Няколко от множеството маршрути са :

  • разходка до Роженските поляни

Включващи преход през село проглед, разходка из обсерваторията в Рожен, както и заветните Роженски поляни, емблематичното място, на което се провежда в продължение на много години Роженският събор;

Смолянски езера
Смолянските езера през лятото

От връх Снежака с лифт се слиза около 400 метра и се стига до Смолянските езера- 7 на брой, разположение на разл надомрска височина, всяка впечатляващо с формата и разположението си;

До тях ще стигнете като се отклоните от зелената туристическа писта, изкачвайки се към връх Снежанка вляво. Самото място представлява „Диадема“ от отвесни скали, в чието подножие са разположени Смолянските езера. Бихте могли да се изкачите и до телевизионната кула Снежанка-висока цели 156 м. Панорамата, която ще се открие пред вас, ще се запечати в съзнанието и сетивата ви. Това са само една малка част от маршрутите със лесна и средна продължителност.

4. Екскурзии до забележителности

Екопътека Невястата
Красивата гледка от Екопътека Невястата

Тук ще е необходимо доста пространство за да бъдат изброени всички красиви места, около Пампорово. Ще започна с няколко крепости- Момчилова крепост, Крепостта в село Гела, Крепостта над село Кошница, Смолянската крепост; екопътеки- Невястата, Каньонът на водопадите; село Момчиловци, Широка лъка, село Гела: Девин и Смолян… открийте своето любимо кътче.

5. Велопарк Пампорово

Взимате колелото и забравяте грижите. 27.06,15 е датата, на която велопаркът отваря врати и приветства всички желаеши и любители на екстремното колоездене. Разбира се трасетата са обезопасени и са разделени в няколко категории за начинаещи, средно-напреднали и напреднали. Удоволствието от това да усещате вятъра в ушите си, незабравимите гледки, които се откриват пред Вас, адреналина в кръвта са малка част от емоциите, които ви очакват!

Велопарк Пампорово - новото през 2014 г.
Карта на пистите във Велопарк Пампорово

Ще заключим само, че това са само 5 от многото причини да дойдете в Пампорово през лятото. В едно може да бъдете убедени. Няма да усетите скука, времето ще се изниже неусетно, а в съзнанието ще се запечатат много красиви и вълнуващи моменти сред красотата и спокойствието на Орфеевата планина Родопи.