Почивка сред аромата на боровите гори в Пампорово!

Със сигурност сте се си задавали въпроса кое е това малко и китно селце, което се вижда през терасите на хотел Екстрийм, Пампорово. Е, повечето от Вас може би знаят, но за тези които не – това е село Момчиловци. Не е толкова малко, колкото изглежда – едно от най-големите родопски села е и едно от разполагащите  с най- много туристически възможности. Гледайки го отдалеч изглежда сякаш се е сгушило плахо в дълбоките пазви на Родопите, а всъщност гордо отстои на 1150 м надморска височина. Заобиколено от живописна природа и разнообразни забележителности от културно-историческо естество, то е толкова  красиво, че трудно бихте устояли на това да се докоснете до неговите съкровени тайни, пазени от векове.

Панорамната гледка от терасите на хотел Екстрийм
Панорамната гледка, която се открива от балкона на апартамент 309

Село Момчиловци се намира на около 15 км от Пампорово, на също толкова от областния град Смолян, на 100-на км от Пловдив и на около 250 км от София.

Пропътувахме разстоянието неусетно. Пътят е добре поддържан, нямахме никакви затруднения.

село Момчиловци гледки в Родопите

Знаете ли, че Момчиловци е сред първите села в България, развили успешно селския туризъм, а благодарение на заобикалящата го природа се утвърди и като еко дестинация. Нямаше как да не го посетим. То е еднакво атрактивно и през лятото, и през зимата. Така че, независимо през кой сезон гостувате на Родопите, отделете малко време за да го посетите. Ще намерите безброй причини за да се върнете отново…

Заинтригувани от гледката и от всичко, което сме слушали за това вълшебно местенце нямахме много въпросителни къде ще бъде съботно-неделната ни разходка. Още докато пътувахме се усещаше как стреса и напрежението, наслоили се в нас вследствие на забързаното ежедневие бяха неусетно пометени от красотата на заобикалящите ни хълмове. Преминахме през борови гори, поля от люлеещи се треви и дъхави горски цветя, покрай малки дървени колиби. Ето тази картина няма как да не се гравира в съзнанието ви.

село момчиловци

Местните хора бяха изключително позитивни и гостоприемни. От тях научихме и легендата за името на Момчиловци. Древното предание разказва, че името на селото е посветено на  защитника на народа Момчил Войвода, който бил първият борец срещу турските нашественици  на Балканите през 14 в.  Момчиловци е успяло да се  съхрани под напора на драматичните исторически събития и да опази типичните за Родопите традиции и бит, превърнали се в неизменна част от облика и ежедневието на местните жители.

Посетихме няколко типични каменни къщи, превърнали своето пространство в арена на старите родопски обичаи и където под формата на практически курсове всеки желаещ би могъл да се докосне до местния бит и култура. Добре поддържаните инфраструктура и обществени услуги и изградената в близост ски – писта са безценни предимства, благодарение на които селото се радва на невиждан интерес както от български, така и от чуждестранни туристи.

В центъра на селото ни посрещна храма „Св. Св. Константин и Елена“, който изпълва с гордост местните жители. Построен е през 1836 г. и неговата камбанария се смята за шедьовър на каменоделското изкуство (такива са и няко чешми, къщи и паметни плочи, пръснати на различни места в Момчиловци).

Друга особено значима забележителност, която не бива да пропускате е Аязмото с лековита вода „Св. Илия“. То се намира над самото село, върху едноимения връх. Скрито сред боровата гора вече повече от десетилиетие аязмото е притегателен център за всички, които имат нужда да излекуват духа и тялото си. Прочуло се с чудодейните си лечебни свойства по цвят свят то се превръща в истински мирянски събор в нощта на 5 срещу 6 май, когато според преданията водата е заредена с най-големи целебни свойства.

Определено някога, когато Господ е разпределял природните блага е бил особено щедър към село Момчиловци. Обградено от всичките си страни с красиви природни дадености –  хълмове, пищни борови гори, около селото са изградени кратки пешеходни маршрути, както и такива за вело-туризъм. Красотата, която срещнахме тук няма как да бъде описана или разказана, тя трябва да бъде видяна и преживяна.

Ще запомним Момчиловци с топлото и сърцато посрещане на местните хора. Гостоприемни, сладкодумни и добронамерени те на драго сърце ще ви разкажат (както сториха с нас) за героичното ни минало, ще споделят най- чудатите легенди за турското робство, както и най-любопитните им културни порядки. Гладни и жадни също няма да ви оставят. Опитахме от неустоимите родопски специалитети, които единствено и само тук в Родопите са автентични. Пататник, сърми, качамак бяха само част от гозбите, с които ни нагостиха и със сладка дума ни изпратиха за да продължим своята разходка.

Изгрева и село Момчиловци погледнати от стая 311 в Хотел Екстрийм, Пампорово
Изгрева и село Момчиловци погледнати от стая 311 в Хотел Екстрийм, Пампорово

За разлика от повечето населени места в Родопите, жителите на Момчиловци са съумяли да запазят вярата, езика и традициите си и днес то е изцяло християнско село. Един от важните  обекти, свързани с религията, които заслужават внимание са трите кръста, издигащи се върху три възвишения ( на изток, на запад и на север), за да ги пазят от от злини и 24-те параклиси, ограждащи Момчиловци като свещен кръг и посветени на всички светии-  закрилиници, които да крепят, обединяват и сплотяват населението.

Определено, когато самите вие посетите  Момчиловци ще откриете още куп причини да удължите престоя си или най-малкото да се върнете отново. Причини, които съзнателно няма да разкриваме, за да имате възможността сами да ги намерите за себе си.

Има една приказка, която гласи, че ако България завладее сърцето Ви, тя никога няма да Ви го върне. Това важи в пълна сила за Момчиловци.

Полезна информация, с която да се запознаете, преди да посетите Момчиловци:

Разтояние от Хотел Екстрийм до Момчиловци: 22.10 км.

Време за пропътуване с кола: около  30 минути

GPS:    41.657485, 24.771105

Facebook страница