Велопарк Пампорово

Гостите на курорт Пампорово ще могат да се насладят на екстремни спускания и през лятото на новата 2014 година във Велопарк Пампорово, който ще отвори врати на 31 Maй и ще работи за посетители до 30 Септември. Откриването естествено ще бъде съпроводено от много положителни емоции, като домакините от Велопарк Пампорово, са подготвили голяма изненада за някой от вас, която обаче е  пазена в тайна, така че не се колебайте, а мятайте колелото в багажника и идвайте.  И тази година организаторите са се погрижили за разнообразието и естествено безопасността на трасетата, като се очакват нови маршрути.
Обещаваме, че ще ви държим в течение за всички новости по трасетата и промени по картата на  Велопарка. Любителите на спусканията ще могат да използват голямото разнообразие от трасета в рамките на работното време на вело центъра, което е от 08:45 до 18:30. Изненада сме подготвили и ние, като може да се възползвате от специалните цени за настаняване в Хотел Екстрийм, Пампорово, който се намира само на 300 метра от най-близката писта по трасето 🙂

За начинаещи

Ако желаете да се наслаждавате на спокойно и безспорно панорамно спускане за вас е трасето до Стойките. То е обозначено на картата с номер 1 и е с дължина от 5400 метра. Започва от кулата “Снежанка” и минава през Стойките, завивайки от там обратно с крайна точка Студенец. Това е единственият “зелен” маршрут, като той е подходящ за съвсем начинаещи и любители.

за средно напреднали

Като “синьо” е обозначено трасето за обучение и усъвършенстване с името “Малката стена”. Не трябва да се плашите от името, тъй като трасето се води второ ниво и ако искате да пробвате нещо по-различно от спокойното каране на “Стойките” това е трасето за вас. Дължината му е 2700 м. и отново е с начална точка кулата “Снежанка” и крайна “Студенец”.

за напреднали

Следващи по трудност са “червените” маршрути, които са 2 на брой и са за напреднали байкъри. Определно не е препоръчително да ги изпробвате без подготовка, опит и нужната екипировка. Едното от трасетата е най-дългото във Велопарк Пампорово и е 6300 м., като минава през живописната местност “Смолянски езера”. Началната му точка  е отново кула “Снежнка”, като след голям кръг обхождащ района се включвате в трасето на “синята” писта  “Малката стена”.  Другото трасе е значително по-кратко с дължина 2000 метра и е именувано “Фрийрайд”.

за професионалисти

Помислено е и за професионалистите, като за тях е отделена “черната” писта “Стената” с дължина 1800 м. Тя, както и всички останали трасета, е проектирана от Concept Creative и е подходяща за състезания от международно ниво.

Новите трасета през 2013

За начинаещи

За любителите на спокойното спускане домакините от Пампорово са добавили цели 5 напълно нови трасета. Първото е Панорамната обиколка на кула “Снежанка” и то всъщност е новото начало на семейното трасе “Стойките”, което минава през ароматната борова гора и ви отвежда към старото “зелено” трасе от миналата година. Другото подобрение на трасето “Стойките” е един участък, който се явява кратък път. Той също минава през гората, както ни съобщават организаторите и е с много завои, но остава лесен и достъпен за семейни вело приключения. Третото ново трасе е може би едно от най-красивите. То е наречено “Язовира” и минава по брега му, което го прави много удобно за прохладни летни разходки. Последното ново “зелено” трасе ни води от Студенец до Ски център 1.

За средно напреднали

За тези, които искат да “дигнат левела” също са предвидени нови трасета. Ново “синьо” трасе започва от кула “Снежанка” и е наречено “Соколица”. Краят му е при язовира, като се влиза в едноименното “зелено” трасе. Все още нямаме информация за неговата дължина, но съдейки по картата дължината му е колкото на трасе номер 3.

За напреднали

За феновете на адреналина е помислено, като за тях има 2 нови “червени” трасета. Едното е нов участък на старото трасе “Езерата”,  а другото отново води от “Студенец” до Ски център 1, като се явява заобиколен път на своя “зелен” събрат 🙂

Съвсем нови висини:)

Съвсем новото “жълто” трасе кръстено “Една сбъдната мечта” също започва от кулата “Снежанка” и се спуска до “Студенец”. Повече информация за трудността и дължината му очакваме в последствие от домакините от Пампорово.

Новото през 2014 г.

Все още не сме имали честта да пробваме новите трасета за 2014 г., но според картата виждаме, че трасе 14 обозначено с лилав цвят (4Х) и трасе 11, обозначено в бяло (ХСО) са единствените промени спрямо миналата 2013 г. Трасетата е с дължина съответно от около 400 метра за трасе 14 и 4 250 метра за трасе 11. Трасетата са съзтезателни и не са за всеки :). На новата карта може да видите и трасетата. Картата изглежда доста по-различна от миналогодишната, но това се дължи на новата и променена визия, която на нас много ни допада 🙂

Mountain bikingКолела под наем

Домакините от Велопарк Пампорово са се погрижили и за хората, които не разполагат със собствени колела и отдават такива под наем. Разнообразието е голямо, като са предвидени 3 основни класа велосипеди – “Класик”, “Авангард” и “Профи””. По имената на класовете сами може да предположите, че те са предназначени за различните по трудност пътеки, като “Класик” е за любителите, а “Профи” за професионалистите. Цените започват от 58 лв. на ден за най-високия клас и стигат до 28 лева на ден за любителския клас, като освен колелото наемате и необходимата екипировка, която да ви предпазва от наранявания.Също така може да се възползвате и да наемете велосипедите за половин ден, като цените там започват от 38 лв., а по-ниските класове са до 18 лв. При положение, че разполагате с колело, но нямате подходяща екипировка (каска, налакътници и наколенки) може да наемете такива срещу 12 лв. на ден.

Работно време на лифтовете

След като сте се оборудвали, вече е време да научите и кои лифтове може да използвате, като всеки от тях е пригоден за закачване на колелото 🙂

 

Лифт

Маршрут

Работно време

ПВЛ „Студенец” 1

От Автогарата до плац Студенец

От понеделник до неделя

От 8:45 до 17:00 ч.

ПВЛ „Студенец” 2

От плац Студенец до връх Снежанка

От понеделник до неделя

От 8:45 до 18:00 часа

ПВЛ „Смолянски езера” 4

От Смолянски езера до връх Снежанка

От понеделник до неделя

От 8:45 до 17:00 часа

Важното в случая е да знаете, че последното качване на всеки от лифтовете е 15 минути преди края на работното му време.

Цени на лифт картите и билетите

Цените за използване на въжените линии са следните:

 

 

Цена възрастен*

Цена дете от 7 до 12 г.*

Целодневна лифт карта

22 лв.

11 лв.

Двудневна лифт карта

40 лв.

20 лв.

Тридневна лифт карта

54 лв.

27 лв.

* Към тази цена се доплащат 6 лв. депозит при издаване на лифт картата, които се възстановяват при връщане на картата. Картите са безконтактни и са поименни със снимки, като важат за трите съоръжения, с ограничението, че са валидни само в посока нагоре

За тези, които нямат намерение да се потят цял ден, а желаят да направят 1-2 кръгчета и повече да се наслаждават на природата са предвидени и билети, които са валидни за няколко качвания на лифтовите съоръжения. Те, за разлика от картите са валидни и двете посоки и отново и за трите лифта. Единственото условие е броят преминавания да се използва в рамките на един работен ден. Цените им са следните:

 

Билети

 

Цена възрастен

Цена дете от 7 до 12 г.

Еднократно преминаване

5 лв.

3 лв.

Двукратно преминаване

9 лв.

5 лв.

Трикратно преминаване

13 лв.

7 лв.

Четирикратно преминаване

16 лв.

8 лв.

Петкратно преминаване

18 лв.

9 лв.

Шесткратно преминаване

20 лв.

10 лв.

Може да си направите резервация в Хотел Екстрийм, Пампорово и да и се насладите на екшъна по трасетата във Велопарк Пампорово 🙂

В заключение ще посъветваме всички ентусиасти да се запознаят с правилата за безопасност, като спазването им е задължително и е както за ваша безопасност, така и за тази на хората около вас:

* Използвайте защитна екипировка
* Използването на каска е задължително
* Не употребявайте алкохол и наркотици
* Спускайте се по трасета, които отговарят на уменията ви
* Винаги карайте с някой друг
* Винаги карайте разумно, с готовност да спрете при необходимост
* Не спирайте на място, където други не могат да ви видят
* Внимавайте за туристи и превозни средства
* Карайте само по маркираните трасета
* Карането по ски пистите е забранено

2 КОМЕНТАРИ

  1. Какво по – хубаво от това хем да си в планината, хем да спортуваш и да се забавляваш 🙂 Благодарим за изчерпателната информация, която определено наклони везните в дилемата къде и как да почиваме 😉