Белинташ е едно от местата, за които чуваме нон-стоп, но някак до сега пренебрегвахме. Определено голяма грешка от наша страна. Белинташ е и продължава да бъде едно от най-красивите и загадъчни места, на които сме били. Място съчетаващо феноменалните гледки и прекрасната природа с мистиката на нашето минало, с мистиката на тракийските култове и религия.

Къде се намира Белинташ?

Къде се намира Белинташ

Местоположението на скалния масив е доста познато на местните. Белинташ се намира близо до Асеновград или по-точно близо до село Врата. За да стигнем до местността е важно да поемем от Асеновград към Кърджали. Само на няколко километра от основния път се намира и село Врата а от там е и пътя за Белинташ. От Хотел Екстрийм Пампорово може да посетите мястото на идване или на тръгване.

Белинташ местоположение

До Белинташ не може да се стигне с кола и се налага и малка разходка пеша, но разстоянието не е никак голямо, а теренът е съвсем удобен и лесен. След като паркирахме колата на нещо като паркинг ни отне около 30 минути пеша, за да стигнем до върха. Възможно е и да се продължи с колата нагоре към църквата малко преди върха, но пътят там вече е с доста по-лошо качество и решихме да не рискуваме, пък и искахме да се разходим малко. Забравихме да споменем, че всъщност идеята ни беше да гоним залеза на Белинташ, но за съжаление, както ще видите и на снимките времето не беше много благоприятно и гледката на красивото умиращо слънце не ни се поучи, така, както искахме.

Белинташ

Разходката е много приятна и бърза. В началото се ходи по един черен път, който е полегат и изкачването почти не се усеща. Следва и малък преход в гората, който е около половината от пътя, дори по-малко. Преди да се навлезе в гората се минава покрай една чисто нова постройка, която според нас все още не е функционираща. Самата постройка се намира на открита поляна с прекрасна гледка към склоновете на Родопите. След влизането в горичката преминаваме през няколко наистина красиви местенца, които може да щракнете, за да може да стигнем до скалистата местност наречена Белинташ.

Белинташ – част от свещения триъгълник – Кръстова гора – Караджов камък – Белинташ!

Белинташ Караджов камък

Малко известно е, че Белинташ е част от така наречения свещен триъгълник, включващ още няколко свещени и култови места в Родопите, а именно манастирът Кръстова гора и Тракийското светилище – Караджов камък. Интересен факт е, че и от трите места могат да се видят останалите 2. От върха на платото Белинташ можем да видим, както Кръстова гора, така и Караджов камък. И трите места са заредени със изключителна енергия и много положителна сила, както твърдят местните, и на трите има следи от култови действия в миналото, както и всичките в някакъв етап от съществуването си са били много силно почитани от местните. Особено Караджов камък и Белинташ се смята, че са били един от най-големите култови центрове за траките, живели в Родопите.

Малко история и археология за Белинташ.

Нека започнем с името. Белинташ или Бели Таши в превод от турски означава Белият камък. Легендите за произхода на името са много и няма да се спираме на тях, а за любопитните предлагаме допълнитела информация на този линк – Белинташ в Уикипедия.

Датировката на платото може да се отнесе още от началото на V в. пр. Хр., като според някои археолози датировката му е по-стара дори от тази на Перперек, по известен като Перперикон.

Белинташ

Предназначението на платото са много и според повечето учени, които са го проучвали е свързано с култови дейности, но не липсват и по-абстрактни теории за предназначението му. Според някои археоастрономи Белинташ е представлявал древна тракийска слънчева обсерватория, а някои по-смело го свързат с извънземна дейност и прочее.

В последните години проучванията преобръщат датировката на светилището и го правят едно от най-старите такива в България. Археолозите намират материали и доказателства, че Балинташ е ползван още от Каменно-Медната епоха, което значи, че там има следи от човешка дейност от преди 5 хилядолетия.

Белинташ

Както знаем, има една легенда свързана с Александър Македонски и посещението му на Светилището на Дионис в Родопите, където той получава провидение, че му предстои велико бъдеще и че ще стане господар на целия свят. Известно е също така, че Александър Македонски подарява на светилището златна колесница, която по-късно е скрита в подземна пещера. Опитите на археолозите да намерят доказателства, които да свържат Белинташ с това светилище удрят на камък и липсата на достатъчно материали от тази епоха доказват, че светилището все още не е открито и предстои да го намерим някъде в мистичните Родопи.

Белинташ тракийско светилище

Белинташ определено е място, което си заслужава да посетите. Лесно за достигане и непретенциозно откъм планинарски умения, платото привлича, както любители на историята и археологията, така и запалени фотографи от цялата страна. Както писахме по-рано нашата идея беше да се насладим на залеза от върха на скалата, но за съжаление нямахме тази радост, тъй като времето беше облачно и слънцето не успя да пробие лъчи сред гъстите облаци. За радост, обаче и ние усетихме величието на мястото и се убедихме в това, че там наистина човек се чувства по-различно. Уникалните 360-градусови гледки допълват изцяло емоцията и усещането и предлагат поглед към огромна част от местността.