Караджов камък е едно от онези места, които всеки любител на нашето историческо минало трябва да посети. Място заредено, освен с много енергия, но и с много прекрасни гледки. Място, което ще бъде герой на разказите ти за приключения дълго време.

Къде се намира Караджов Камък?

Untitled-2321311-min

Караджов камък се намира близо до с. Мостово, но най-точно може да се каже, че е близо до Кръстова гора. Именно от там започва и разходката до светилището. Когато паркирате на паркинга на Кръстова гора, трябва да се отправите по асфалтовия път в дясно от църквата и на около 200 метра в дясно има черен път. Именно по него трябва да поемете. Разходката не е кратка, нито лесна, но пък няма за къде да бързате 🙂 От паркинга на манастира до подножието на Караджов камък разстоянието е точно 5 км, а общо отива и връщане ще ви отнеме около 3 часа – 3 часа и половина. Когато добавим и поне час за разглеждане на самото светилище се оказва, че трябва да отделим поне 5 часа, за да се насладим на това прекрасно приключение.

Пътят е обозначен и трудно ще се загубите. Просто трябва да следвате пътеката. Теренът е неравен и на места има изкачвания, на места спускания, но като цяло може да се каже, че на отиване пътят е по-труден и бавен. Ако предположим, че разходката е 2 часа и 30 минути, то на отиване трябва да отделите 1 час и 30 минути, а на връщане може да се справите и за 1 час. Разбира се, в това време не сме сметнали почивки и снимки 🙂

Гледката към Караджов Камък

Важно е да се отбележи, че Караджов камък се намира в защитена местност в резервата Кормисош, заобиколен от прекрасна природа и красиви панорамни гледки, на които ще се насладите разхождайки се до платото.

Какво е Караджов Камък?

Стълбите към Караджов Камък

Караджов Камък е скално плато, като интересното при него е, че в процепа между 2 от скалите е попаднала голяма канара, наречена Караджов Камък. Процепът е с височина около 20 метра, като изкачването му е една от атракциите, които ще срещнете по пътя до покоряването на поредното приказно място в Родопите. Това е и единственият подход към върха. Местните го наричат Боаза (Проход). От подножието на платото до неговия връх ви водят 2 дървени стълби, с метални парапети до тях. На върха дори има останали следи от стъпала издълбани в скалата, но от тях е запазена само малка част, защото се предполага, че са изветрени. Звучи много лесно и удобно, но повярвайте ни не е точно така. Изкачването е лесно и бързо, но слизането е предизвикателно и трябва много да се внимава. Стълбите са нестабилни, а част от парапетите са клатещи се, по тази причина – внимавайте!

Как се виждат стълбите на Караджов камък отгоре

След изкачването на стълбите се отзоваваме на върха на скалното образувание и пред нас се открива божествена гледка над околията. Прекрасните извивки на Родопите ще ви объркат накъде да гледате. Панорамата е 360-градусова и спираща дъха (особено ако изкачването по стълбите не е успяло да ви спре дъха).

Историята на Светилището

Караджов камък предизвиква интереса на археолозите от много години, но едва 2004 година са напрвени проучвания на местността. Археологът д-р Иван Христов прави няколко сондажа в ниското на платото и открива множество фрагменти керамика, които датира от Ранножелязната епоха или по-конкретно от VIII – VI в.пр.Хр. Тази датировка съвпада с присъствието на траките в тази местност и светилището се свързва с тракийското племе Беси, които са обитавали тази част на Родопите по това време.

Караджов Камък гледката

Д-р Христов установява и втори етап на съществуване на светилището, което свързва с присъствието на Римската империя на нашите земи. Това заключение той прави благодарение на нумизматичен материал.

Интересно нещо, което надали ще забележите, без да знаете са ямите издълбани в скалата при изкачването до върха и. Те са към края на процепа към върха му. Това според археолозите били ритуални ями, в които са поставяни дарове за починали тракийци. Намеренят материал подсказва именно това. Намерените големи обеми фрагментирана керамика в подножието на платото, пък може да се свърже с един от най-традиционните ритуали на траките при погребение, а именно тридневните състезания в чест на починалия, придружени с пришества.

Караджов Камък ямите

На върха на платото също може да забележите ями в скалата разпръснати по цялото протежение на скалата. Тези ями имат много обяснения, някои смятат, че са свързани с отново с полагането на дарове в чест на починалия, други смятат, че са свързани с производството на вино и това са Шарапани. Шарапаните са издълбани в скалата преливници свързани с улеи и там се е обработвало ритуално вино, което е било ползвано в култа към Дионис или както тракийските племена го почитали – Сабазий или Загрей. Двете божества по-късно се сливат в едно – Дионис. Друга теория за тези ями е че в тях са се извършвали жертвопринушения и улеите са се използвали за изтичане на кръвта на жертвеното животно, по която се гадаело и се предсказвали важни моменти от живота и военното дело на племето. Каква е истината надали ще разберем.

Караджов Камък - гледката 2

Интересен момент в историята на мястото е мнението на местните. Те избягват да говорят за Караджов Камък, тъй като вярват, че платото и скалата носят лоша енергия и поради слуховете за заровени съкровища, често мястото е предизвиквало нездрав интерес, който местните не харесват.

Разбира се, ако желаете да посетите Караджов Камък ви съветваме да го направите, когато идвате към Хотел Екстрийм Пампорово или когато си тръгвате. Реално може да комбинирате посещението на Кръстова Гора с това на Караджов Камък, така в рамките на 1 ден ще покорите 2 от страните на свещеният триъгълник: Кръстова Гора – Белинташ – Караджов Камък.

Ако желаете да отседнете при нас и да се възползвате от тази прекрасна идея за разходка ние сме ви приготвили и специална отстъпка с промокод IST2D