Пампорово е един от най-красивите курорти в България, а според нас и най-красивият, но ние сме пристрастни, може би! Известен е основно като зимен курорт, в който могат да се практикуват зимни спортове. Със следващите 10 точки искаме да ви докажем, че през лятото Пампорово е също толкова атрактивно, както и през зимата.

1. Родопите!

Пампорово се намира в безспорно най-красивата планина в България – Родопите. Легендарните истории за Орфей и Евридика, както и прекрасните гледки, които се откриват са топ причината, поради която трябва да ни посетите.

2. Забележителностите

В Родопите и в частност в района на Пампорово има безброй много местенца, които да посетите и които обзалагам се не сте виждали. Като започнем от по-известните Ягодинска пещера, Дяволското гърло, Асенова крепост, Чудните мостове и стигнем до по-малко известните Момчилова крепост, крепостта при село Кошница, Смолянските езера, Орфееви скали, Екопътека “Каньона на водопадите” и много, много други.

3. Спокойствието

Една от най-често срещаните причини нашите гости да идват през лятото в Хотел Екстрийм Пампорово е спокойствието и тишината. Големият плюс на хотела е че се намира на спокойно място далеч от шума и суматохата, сгушен в една красива борова гора. Тишината и магията на Родопите се допълват от уникалните гледки, които се разкриват от балконите на стаите.

4. Усмивката

При нас има една гаранция! Винаги ще ви посрещнем и изпратим с усмивка.

5. Въздухът

Пампорово е уникална дестинация и по още един критерии – Въздухът. Родопите и в частност Пампорово са една от малкото планини с въздух зареден с отрицателни йонни частици, които са изключително полезни. Много медици съветват минимум 2 пъти годишно да се посещават дестинации с подобни свойства на въздуха. Отрицателната йонизация на въздуха е природен лечител и стимулира много от сетивата на човек. Например много препоръчително е учащи хора да посещават курорта, защото отрицателната йонизация стимулира мозъчната дейност. Друго свойство на въздуха е че той убива бактерии и вируси и има терапевтично действие за синузити, астма, алергии, хрема и мигрени. Също така, една почивка в Пампорово може да повдигне духа и да ви извади от депресия и не само благодарение на въздуха, но и на самата атмосфера в Родопите.

6. Спорт

Зимните спортове са царе в Пампорово, но от няколко години насам летните застъпват все повече. Пампорово може да се похвали с най-новия и модерен Вело парк в България. С многжество трасета и възможности, както за професионалисти, така и за любители и аматьори. Други спортове, които може да практикувате са трекинг, скално катерене, тенис на корт, мини футбол, риболов, както и разходки из планината по многобройните екопътеки. Разбира се, може да се научите и на нещо ново- Хотел Екстрийм предлага уроци по конна езда сред красивите гледки от Родопите

7. Храната

Както във всеки района на България, така и в Родопите има специфични ястия, които са характерни. Качамака, пататника, родопския клин са само част от ястията, които може да опитате в Пампорово. Местната продукция е изключително качествена, като силно ви препоръчвам да опитате агнешкото и телешкото месо.

8. Традициите

В Родопите държат на българските традиции и ги почитат. В много селца е запазен типичния български дух. За да се уверите в това може да посетите съборите, които се честват в много от населените места. Подобен такъв и най-голям е Илинденския събор в село Гела. Традиционното надсвирване с гайди и надпяване е известно не само в България, но и в съседните ни страни. Събора се провежда всяка година в пърата неделя на месец Август и е притегателна сила за хиляди любители на българския фолклор и традиции. Широка лъка е едно от селата запазили най-добре българските традиции и фолклор. Всяка къща там е своеобразен шедьовър на архитектурното изкуство.

Разбира се, това са само основните причини, които успяхме набързо да нахвърляме. Ще се радваме всеки от вас да изтъкне неговата причина да посети Пампорово през топлите месеци 🙂