Националната Астрономическа Обсерватория Рожен е един от символите на региона и като такъв е силен притегателен център за всички туристи и за всички наши гости! Обсерваторията е много близо до хотел Екстрийм, като дори от прозорците на стаите се вижда големият телескоп!

Входът на НАО Рожен
Входът и бариерата

Как да стигнем до Обсерватория Рожен?

Обсерваторията се намира на около 15 км. от Хотел Екстрийм и Пампорово, като за да стигнем до там трябва да поемем по пътя от Пампорово към Чепеларе, но на отбивката за Чепеларе трябва да завием на дясно, вместо на ляво. От там тръгваме към Роженските поляни и малко след тях отново има отклонение на ляво. Пътят е нов и хубав в по-голямата му част, като само последните няколко километра са по-занемарени. Времето, което ще ви отнеме да стигнете до самата Обсерватория е около 20-25 минути с колата. По пътя може да отбиете и да се насладите на прекрасните тучни поляни около Рожен, на които се провежда най-голямото фолклорно събитие в България – Събора в Рожен!

Гледка от Балкона на НАО Рожен
Гледка от Балкона на Големия Телескоп

При пристигането си на главния вход на обсерваторията ще трябва да оставите документ за самоличност, все пак това е обект с национално значение. След това продължавате направо и след първата отбивка наляво ще се озовете на паркинга пред сградата с големия телескоп.  До него има малък параклис с интересна история. НАО Рожен е единствената в света обсерватория, на чиято територия има сграда с религиозни функции. Храмът “Света Троица” е имало идея да бъде съборен, за да може да бъде построена голяма рампа, на която делегациите да се снимат за спомен пред обсерваторията. Слава Богу, никой не се е решил да събори храмът. И така и до днес може да влезете в него и да запалите свещичка за здраве.

Параклисът в НАО Рожен
Големият телескоп НАО Рожен

Кога да посетим обсерватория Рожен?

В НАО Рожен има определен ред за посещения, като те се провеждат всеки ден от седмицата с изключение на вторник на групи от 6 до 25 човека. Лекцията се провежда под големия купол с 2м телескоп. Времето за посещения е от 10-16 ч. на всеки кръгъл час целогодишно. Влизането става с лектор-придружител. Посещението не включва работа с телескоп. Цената на посещението е 5 лв за възрастни и 2 лв за ученици, студенти и пенсионери.

Изложба на снимки в НАО Рожен
Изложба на снимки

Ако желаете нощно наблюдение с телескоп, трябва да има наличие на добри метерологични условия и група от 4 или повече човека. Заявкта се прави отново предварително, поне от предходния ден, като наблюдението се прави на 30 см телескоп. Цената за възрастни е 10 лв, за ученици, студенти и пенсионери -5 лв. Ако решите да посетите Хотел Екстрийм, Пампорово и искате да гледате звездите, не се колебайте, а се свържете с нас ние ще организираме посещението ви, като ще ангажираме свободен час и дори можем да осигурим транспорт до Рожен!

По време на дневното посещение ще посетите голямата зала под купола с 2-метровия телескоп Ричи-Кретиен-Куде (РРК), който притежава основно огледало с диаметър 2 м. За съпоставка останалите телескопи в обсерваторията са Касегрен телескоп с рефлектор 60 см, 50-70 см Шмит телескоп и 15 см слънчев коронограф, както и няколко по-малки наблюдателни уреда. Беседата се представена на разбираем език и определено и малките и големите посетители ше научат много нови неша. В самото помещение, в което е телескопа има красива изложба със снимки на различни звезди и други интересни наблюдавани през годините обекти. Там може да видите изложени и старите пултове, с които преди години се е управлявал телескопа!

НАО РОжен
Старото оборудване

Желаещите и тези, които не се страхуват от високо биха могли да се разходят по рампата-тераса около самата сграда, която като височина е около 5-6 етажна сграда. Гледката от балкона на Обсерваторията е уникална и 360 градусова. Може да видите Роженските поляни, Кулата Снежанка и дори Хотел Екстрийм, Пампорово ако времето е ясно и хубаво!

Снежанка и Пампорово от НАО Рожен
Кулата Снежанка и Пампорово от балкона на НАО Рожен

Нощните наблюдения

Посещението на обсерваторията Рожен е още по-вълнуващо вечер, когато домакините предлагат и активно наблюдение на звездите от нощното небе. Разбира се, задължително условие е времето да позволява наблюдения. Цената на посещението е 10 лв. на човек, като има намаления за възрастни и деца. В цената е включено наблюдение на няколко небесни обекта – Сатурн, Звездите от Голямата мечка и още няколко звезди, на които не запомнихме имената. Допълнително цялото наблюдение е съпроводено от интересна и много професионално поднесена беседа от някой от астрономите в обсерваторията.  Лекцията е на много достъпен език и лесно може да ви плени интереса към космоса и звездите.

Големия телескоп НАО Рожен
Големият телескоп НАО Рожен.

В територията на самата обсерватория Рожен са разположени още няколко по-малки сгради, сред които работни центрове, административна и жилищна сграда, а също така и няколко кошера.

Напоследък се наблюдава повишен интерес към беседите и нощните наблюдения споделят от Национална Астрономическа Обсерватория Рожен, а какво по-хубаво от това?

Не пропускайте да посетите това местенце, определено има какво да видите и научите.