Орфееви скали е едно от най-знаковите места на Пампорово! Когато човек види гледката от скалите осъзнава защо Родопите е едно толкова велико място!

Как да стигнем до Орфееви скали?

Ако вече сте прочели за моята разходка до Сливодолското падало, знаете че там здравата се измокрих. Затова по обратния път до колата бързах доста. Да се бърза обаче, по наклонена пътека с мостове, листа и подали се над земята корени в мокро време не е добра идея, но за щастие имах късмет и не успях да се подхлъзна, а все пак имам и някакъв опит.

орфееви скали

Взех разстоянието на един дъх, а междувременно дъждът спря. Преоблякох се със сухи дрехи в колата и поех по шосето на юг към моята следваща цел – Орфееви скали в Пампорово. Те се намират в близост до телевизионната кула на връх Снежанка и от тях се открива много хубава панорама. Но до тогава имаше още време, тъй като ме чакаше шофиране по завоите на дефилето, а и трябваше да спра някъде да хапна.

Орфееви скали са мястото, на което, според легендите, самият Орфей се е вдъхновявал за своите музикални творби!

Пътувайки към Пампорово мярнах отбивката за село Косово и спомените от преди две години, когато успях да го посетя, се появиха отново. Това е село от неколцина души, което пази истинския родопски дух със своите традиционни къщи, накацали по баирите като пилци. Някои самотни, други на малки ята.

Пътят към хотел Екстрийм (GPS 41.63578, 24.69872) преминава през Чепеларе  и самото Пампорово, като на последната отбивка се свива вдясно, а пътят направо продължава към Смолян. Ако пътувате от София разстоянието е 230 км. и се преминава за около 3 часа.

Пешеходният маршрут от Хотел Екстрийм до скалите

Паркирах пред хотела и се заех да проучвам по-подборно как да стигна до Орфееви скали. Хотел Екстрийм е един от малкото хотели в Пампорово разположен на пешеходно разтояние от кулата Снежанка и Орфееви скали. По описанията, които по-рано бях чел, те не трябваше да са кой знае колко далеч. Това, което знаех със сигурност е, че трябва да продължа по шосето от хотела към телевизионната кула на връх Снежанка и по някое време да се отделя от него, но въпросът беше къде точно.

Тръгнах пеша по шосето с ясното съзнание, че можеше да спечеля време и да спестя усилия като се движа с автомобил, но нали идеята на цялото начинание беше туризма. Затова продължих да вървя и да разглеждам. А то не е като да няма какво. Почти веднага пътят излиза от гората и започва да се вие около ски пистите, които сега бяха само зелени ливади с подобаващ наклон. Докато се оглеждах, видях че край пистите се вият и маркирани трасета за спускане с планински велосипеди, така че не е лоша идея да имате едно наум, че някой може да профучи покрай вас с колело и каска, докато вървите или шофирате. Умната!

На картата започвах да виждам и алтернативни пътеки на шосето, по което вървях и започнах да проучвам дали няма и друг по-оптимален маршрут. Така попаднах и на табела за туристически маршрут Пампорово – Студенец – Язовира – Орфееви скали – Кулата – Пампорово. Ако разполагате с малко повече време и желание за вървене можете да опитате и по него. Той също ще ви заведе до Орфееви скали, но пътят е по-дълъг и преминава през гора. За сметка на това е маркиран и не би трябвало да имате проблем с ориентацията.

Дори да не изберете този маршрут, можете да се отклоните само за 200 метра вляво от пътя (GPS 41.6365, 24.69043) и да видите язовира. Аз продължих по шосето, което направи десен завой, без да се отклонявам. Наоколо има крайпътни заведения обещаващи скара на корем и нощни DJ купони, но изглеждат трайно затворени поне за лятото. Реално пътят до тук представлява обиколка около връх Мургавец (1858 м.).

След около 2.4 км. от хотела по шосето, пътят вече става почти равен. Кулата на връх Снежанка вече е сякаш само на ръка разстояние. Тук (GPS 41.63438, 24.68116) трябваше вече да го напусна, като се отклоня вляво по една поляна на билото. Има ясно очертан черен път от автомобилите, с които хората са се опитвали да стигнат чак до самите скали. Не знам защо.

От върха към Орфееви скали

Следват около 750 м. през немного гъста гора и стигам до хубава беседка с барбекю до нея (GPS 41.62902, 24.68284). Оказа се, че само преди година не е била в такова добро състояние, но моите домакини от хотела, заедно с приятели и служители, са я възстановили, като са я превърнали в прекрасно място за семейна почивка. Успях да видя снимки на беседката от преди възстановяването и промяната е наистина осезаема. На практика използвани са само основите, а всичко останало е изградено на ново. Бях приятно изненадан, че макар и една година след построяването на беседката, все още нямаше следи от вандалски надписи или други подобни прояви. Хората явно оценяват, когато нещо е направено с добри намерения и за благото на всички. А мястото наистина в страхотно за пикник – прохладно заради гората наоколо и лесно достъпно.

От беседката остават само 50 метра до самите скали, а от там се открива наистина внушителна гледка на юг, към долината на Смолянските езера, които сякаш са пръснати из нея. В миналото езерата са били повече, но в наши дни са останали 7. Зелените ливади, с хотелите из тях, заобиколени от близките върхове със смърчове, борове и ели, сякаш напомнят малко за някой алпийски пейзаж, но ако питате мен този, който се разкрива от Орфеевите скали е много по-хубав. В близост до скалите се издига връх Абдулов камък (1837 м.), а зад него могат да се видят и части от град Смолян.

Беседката на Орфееви скали е възстановена със средствата на екипа на Хотел Екстрийм и техни приятели през 2016 година, след като бе разрушена от тежкия сняг!

Като цяло целият маршрут е много подходящ дори за малки деца, но когато застанете на самите скали бъдете много внимателни. Издигат се много високо и всяка грешна стъпка може да има сериозни последствия. Затова не изпускайте малчуганите от поглед, а най-добре ги дръжте за ръка докато заедно се радвате на гледките. Легендите разказват, че любувайки се на същите пейзажи, Орфей се е вдъхновявал за своите песни.

24/7

работно време

0

такса вход

3.2 км

дължина на маршрута (от х-л Екстрийм)

45 мин.

времетраене на разходката

41.62865, 24.6826

GPS координати

Лесна

Трудност