В продължение на 4 години, зимната Чепелареада набра огромна популярност и събра над 320 участници – ентусиасти, професионалисти и просто хора, заредени с желание и настроение за зимни приключения.  Сега дойде време и за дебюта на лятната Чепелареада. Мястото отново е град Чепеларе, което е само на няколко километра от Хотел Екстрийм, Пампорово.

Чепелареада 2014 е първият  и единствен по рода си летен многобой, съчетаващ  в себе си забавление, спорт и много веселие за любителите на природата тук в Родопите.

Концепцията …
Стартът на състезанието ще бъде масов, по трасе с обща дължина от 5 км. и денивелация от 80 м. Различни препятствия ще предизвикват индивидуалните качества на всеки един участник, независиомо от неговия пол, възраст и подготовка. Сред замислените такива са скачане с чували, цепене на дърва, стреляне с фунийка по мишена и забиване на пирон, използвайки острата част на на чук.  Множеството изпитания ще насърчат всеки състезател да даде максимума от себе си, шансовете ще бъдат изравнени като по този начин интригата от играта ще бъде запазена до самия край.

Програмата предвижда след стартовия сигнал състезателите да тръгнат групово по трасето. Новото, с което се различава лятната от зимната Чепелареада е това, че до финала няма да има серия от елиминации. Целта е всеки един състезател да премине успешно през всички изпитания по маршрута. За всеки от етапите трябва да се изпълнят определени условия, за да може участникът да получи одобрение от контролния съдия.

Три ще са дисциплините от състезанието  с по две категории – жени и мъже, както следва:

– Колоездачи (мъже и жени) – дължина на трасето 5 км (2 обиколки)

– Бегачи ( мъже и жени) – дължина на трасето 5 км (2 обиколки)

– “Мама, татко и аз“ ( колоездачи и бегачи) около 1,5 км (една обиколка на скъсено трасе)

В двете дисциплини Колоездачи и Бегачи участието може да бъде отборно по 4 човека, както и индивидуално. При отборното състезание се сумират времената на участниците, като постигнатото време се брои и при индивидуалното класиране.

В дисциплината „Мама, татко и аз“  могат да участват отбори от по двама възрасти (над 18 години) и поне едно дете на възраст до 10 години. За да се зачете успешен финал участниците трябва да финишират заедно, като от тях самите зависи кой да преминава през отделните етапи.

Всеки състезател може да участва в една или няколко дисциплини.

Етапите, през които състезателите трябва да преминат са:

–          Скачане с чували

–          Стрелба с лък

–          Забиване на пирони

–          Пиене на напитка

–          Цепене на дърва

Предизвикателствата към участниците са определено интересни и забавни, което неминуемо гарантира покачване на настроението и ескалация на веселието.

Орагизаторите ви предлагат един приятен уикенд с приятели, колеги и семейство в Родопите- в Чепеларе – в Зеленото сърце на България. Това е възможност за един природосъобразен вариант на фирмен тиймбилдинг или отборно представяне на колеги, приятели, съграждани, състуденти, съученици, та дори комшии и роднини. Една прекрасна възможност за летен велосипеден и пешеходен туризъм около Чепеларе и в Пампорово.

Разбира се, освен чисто забавния и развлекателен  характер на Чепелареада, тя има и своята кауза, чиято основна цел е благоустройство и популяризиране на природната забележителност – Старо смърчово дърво с множество разклонения в близост до мястото на състезанието, а именно връх Мечи чал, в региона на междинна станция на лифт Чепеларе.
Идеята е обектът да стане достъпен за туристи през лятото и зимата,  чрез изграждане на нови пейки, парапети, подпори на пътеките, обозначителни табелии цялостното  популяризиране на обекта като дестинация за отдих. Част от средствата събрани по време на тазгодишната и за първи път провеждана през лятото Чепелареада ще бъдат инвестирани в тази инициатива, като самото осъществяване на проекта е планирано да се извърши през лято/есен 2014г.  Основните партньори на организаторите от „Вила Мечи чал“ поемат грижата за последващата поддръжка.

Началото на Чепелареада е планирано да старира на 7 юни 2014 г. в 11:00ч. Стартът на състезанията ще бъде даден  на връх Мечи чал, 1870м., Чепеларе. Всеки е добре дошъл стига да притежава свободен дух и желание за приключение. Чепелареада дава възможности, както на любители, така и на професионалисти да споделят заедно един прекреасен ден, заедно в Родопите.

Всеки желаещ е необходимо да се регистрира до 5 юни 2014г. четвъртък 18:00ч.
Налице са и няколко условия за участие в Чепелареада: подписване на декларация за осведоменост и съгласие; непълнолетни лица ще се допускат до състезанието само с подписана декларация от родител. За велосипедистите ще се изискват  каска и ръкавици, както и умения за управление на планински велосипед. Удобно облекло и обувки са необходими за планинското тичане.  Организаторите препоръчват на участниците да имат валидна планинска застраховка за периода на състезанието

Таксите са участие след предварителна регистрация ( краен срок 05 юни 2014г. до 18:00ч.) са:

– индивидуално участие в дисциплина Колоездене – 20 лв.

– индивидуално участие в дисциплина Бягане- 20 лв.

– индивидуално участие –  велосипедист + бегач – 30 лв.

– отборно участие за 4 души (велосипедисти или бегачи) – 60 лв.

– участие в дисциплина „Мама , татко и аз“ -2 възрасти  + дете – 25 лв.

Предварителна програма 7 юни 2014:

9:00 – регистрация във Вила Мечи Чал – такса участие, декларация, карта с етапите, номер

11:00 – старт велосипедисти

12:00 – старт бегачи

13:00 – старт „Мама, татко и аз“

15:30 – награждаване

14:00 – нощна забава в гр. Чепеларе ( предстоят подробности)

Град Чепеларе се намира на 11 км. от Пампорово, на 70 км. от Пловдив, 220 км. от София. Стартът се намира на връх Мечи чал ( 1870 м.) над град Чепеларе. По предварителна информация към момента лифтът Чепеларе – вр. Мечи Чал няма да работи на 7 Юни. Автомобилите се паркират на  около 200 м. над старта. За участниците, които нямат велосипеди, ще могат да се сдобият с такива под наем за състезанието , осигурени от Compass- Bikes  като цената на наема е 25 лв и става с предварителна заявка на info@compass-bikes.com или на телефон: 0876 242845

Повече информация можете да намерите на адрес: www.summer.chepelareada.com

Така, че ако се чудите къде да прекарате идния уикенд не се бавете, а стягайте багажа за Чепелареада. Определено тя предвещава много забавления, състезателен дух и емоции в хармония с природата на Родопите.