Разходките ни из Родопите винаги са панорамни и красиви и винаги сме изтъквали прекрасните гледки, които планината на Орфей разкрива, докато не посетихме Орлово Око! Панорамна площадка Орлово Око е мястото, което преобърна представите ни за красотата на Родопите! Място, което не ни пускаше да си отидем и което просто ни теглеше към себе си, дори на пътя на връщане!

Къде се намира Орлово око и как да стигнем?

Табелка Орлово Око
Малко повече информация за Орлово Око

Панорамната площадка се намира в известното Буйновско ждрело, над село Ягодина, като пътят до самата площадка е труднопроходим за леки коли и вариантите да се стигне до там от Хотел Екстрийм Пампорово са 2:

  1. Пеша от село Ягодина, като от центъра на селцето до върха при спокойно темпо отнема около 1 час и 30 минути в посока
  2. С високопроходим автомобил. В посока е около 20 минути. (препоръчваме ви да изберете този начин, защото половината кеф е изживяването при пътуването)
Пътят Орлово Око
Пътят до Панорамната площадка е изключително екстремен и живописен
По пътя към Орлово Око
Натоварени в Джипа и само нагоре Без страх 🙂

Нека разкажем още малко информация за начините да се стигне до Орлово Око. Ако изберете да вървите пеша прехода ще ви отнеме час и половина спокойно темпо, като отправните точки могат да са няколко. При положение, че сте решили да се разходите до горе може да тръгнете от Ягодинската пещера, например и да ходите до върха, като пътя от там надвишава час и половина, а ако отидете с кола до село Ягодина преходът ще е около час и малко!

Пътят към Орлово Око
Последното изкачване преди връх Св. Илия

Ако искате да изкачите върха с високопроходим автомобил, не се притеснявайте ако не притежавате такъв. Местните жители са се погрижили като предлагат подобна услуга. Вариантите са 2 като отправна точка. Първият, който ние препоръчваме е да отидете до Ягодинската пещера, която се намира на 2-3 км. от село Ягодина и отпред веднага ще видите няколко джипа, които ще може да наемете, за да се качите до Панорамната площадка. Този вариант е по-готин, защото може да разгледате и самата пещера, както и пещерното жилище над нея.

Вторият вариант е да отидете с колата до село Ягодина и на площада на селцето ще видите отново паркирани мощните автомобили, с които може да се качите до горе.

Орлово Око - гледката

Цената на превоза в двете посоки е 60 лв., като няма значение колко души ще сте в колата. Принципно колите побират по 6 души, така че ако сте голяма група може да се възползвате само срещу 10 лв. на човек, а ако сте само 2ма или 3ма може да почакате и да се комбинирате с някой друг от местните посетители. Джиповете са специално пригодени за изкачването и са с открити задни седалки, от които може да снимате на воля! Пътуването в посока е около 25 минути, като през цялото време се изкачвате по черни пътища и преживяването е уникално. Както се избъзика шофьора това е най-добрият начин да лекуваш камъни в бъбреците! Правиш 2 качвания по пътя до Орлово око, след това пиеш 2 бири и всичко излиза 🙂

Гледката от Орлово Око
Тази гледка ще се разкрие пред вас веднага след като пристигнете

Ако сте любители на по-екстремните изживявания може да помолите шофьора да ви прекара по пътя, който е по-стръмен, така кефа е гарантиран. Ние, разбира се го помолихме и на места имахме чувството, че колата ще се обърне, но ни увериха, че никога до сега не е имало такъв случай!
Спирка за снимка към село Ягодина по пътя
Спирка за снимка към село Ягодина по пътя

Орлово Око

Самата площадка е изградена с парите на местното туристическо дружество, като е финансирана от всички нас, които сме посещавали пещерата. Похвално, че хората са направили нещо толкова впечатляващо и то е безплатно за всеки, който желае да го посети!

Панорамната площадка

Самата площадка е на надморска височина от 1563 метра. Конструкцията е изградена над ждрелото, като човек заставайки в нейния край се намира на над 680 метра височина, което е горе долу 2 пъти по-високо от Айфеловата кула, например. Самата панорамна площадка е в готовност да понесе товар от над 2 тона, като така може да убием поне част от притесненията на по-страхливите посетители.

Гледката от Панорамната площадка
Не поглеждайте надолу 🙂

Гледката, която се разкрива от върха и от панорамната площадка е нещо необяснимо, нито с думи, нито със снимки, нито дори с видео! Колкото и да се опитваме тук да ви разкажем каква крацота ще се открие пред вас отгоре няма да можем. Наистина от лицето на хора, обиколили почти целите Родопите и посетили по-голяма част от известните и неизвестни забележителности можем да кажем, че гледката от Орлово око е неповторима!

Гледка от Орлово Око
Гледка от площадката на Орлово Око

Пред вас ще се разкрие цялата красота на Буйновското ждрело, както и голяма част от планината Родопи, както българската и част, така и гръцката. Допълнително ще видите малка част от Пирин планина и Рила. Няма друго такова място, наистина. Нашият екскурзовод и шофьор ни показа и върха Дурдага, който се намира право срещу нас. Буквалният му превод означава “Спри и се огледай”, като наистина има защо да се огледаш. Върхът е един от най-високите в околията и е известен с факта, че на него расте известният Мурсалски чай. Истинският див Мурсалски чай се различава много от този, който ние си купуваме по сергийките. Той е с по-къс цвят от домашно отглеждания такъв!

Друга подобна екстремна панорамна площадка е Вълчи камък. Тя се намира съвсем близо до входа на пещера Дяволското гърло!

Орлово Око

Преживяното трудно може да се опише с прости думи. Екстремното изкачване + уникалните гледки са нещо, което всеки трябва да си подари поне веднъж в живота. Специално ние отиваме отново там още идната седмица с още приятели 🙂

10:00 – 18:00

работно време

60 лв.

такса за превоз с джип

2.4 км

дължина на маршрута (от Ягодинската пещера)

45 мин.

преходът с джип

41.643845, 24.340621

GPS координати

Екстремно

Трудност