Само бях чувал за красотите на Широка лъка, но до сега за моите 35 години не ми беше изпадал сгоден случай да се отбия до това кътче на Родопите. Ето, че най-после ми се предоставяше тази възможност, затова нямаше как да я изпусна. Още повече, че така или иначе щях да мина от там на път за Дяволската пътека и Ягодинската пещера. Само Родопите могат да ви предоставят толкова много за разглеждане на толкова малка площ. В допълнение на това, в рамките само на един ден успях да отскоча и до село Брезе, което носи едно и също име с моето родно място (в община Своге). Какво бих могъл повече искам?

Беше много любопитно да видя контрастите на Широка лъка. На път за Борино, минах през селото в ранна делнична сутрин и видях, как шепата местни жители се приготвят за работното си ежедневие. Някои вече отваряха магазините си, а други поемаха на някъде, за да отидат на работа. Сетне дойдох отново за моята разходка, в късния следобед, когато Широка лъка вече беше съвсем друга. Навсякъде се разхождаха туристи, правейки си снимки, кой с телефон, кой с фотоапарат, а някои като мен, предаваха и на живо във facebook 🙂 От утринното спокойствие на селото не беше останал и спомен и то се радваше на заслуженото внимание на малки и големи от различни националности.

Широка лъка – стара България на шепа земя

За онези от вас, които не са чували за това място (вероятно има и такива) първо малко любопитна информация. Широка лъка е мъничко селце в Родопите, разположено само на 16 километра (25 минути с автомобил) от хотел Екстрийм в Пампорово, населявано от неповече от 500 жители. Тук могат да се видят къщи с автентична за Родопите, архитектура, което превръща селото в архитектурен резерват. И наистина, това с което Широка лъка най-много привлича туристите, това са къщите. Почти няма постройки, които да не са в специфичния стил от онова време. Дори сградата на детската градина.

Широка лъка и българският фолклор

Значението на Широка лъка за българския фолклор е много голямо. С името на селото са свързани редица фолклорни певци и музиканти. През 70-те години на миналия век врати отваря Национално училище по фолклорни изкуства, в което са се обучавали редица таланти на родопската народна песен, включително и няколко фолк певици 🙂 Сградата на училището е много голяма и няма как да не ви направи впечатление със своите декорации по стените.

Откъде произлиза името на селцето?

Край селото тече едноименна река, а името му всъщност означава нещо като “широка извивка”. Вероятно е кръстено на дефилето оформено от течението на реката. Местността е планинска и предлага възможности и за леки преходи до Градището, защитена местност Лятна гора и др.

Задължително трябва да споменем, че Широка лъка е част от 100-те национални обекта на България. Печатът се намира в туристическия информационен център, който е в самия център, от дясната страна на шосето в посока Смолян. Вътре има много книги за селото и различни сувенири, които можете да си купите за спомен.

Разходка и забележителности из Широка лъка

Когато посещавате това село, дори не е нужно предварително да проучвате, какви забележителности трябва да посетите. Та цялото населено място е забележителност. Достатъчно е просто да се разходите по улиците му, да вдишате чистия родопски въздух, а очите ви да се любуват на майсторлъка на някогашните строители. Широка лъка е разположена компактно и не е мъчно да се обходи за кратко време.

Паметникът на Екзарх Стефан I

Пристигайки, можете да паркирате в самия център, откъде обиколката ви може да започне. Тя стартира с два паметника. Първият е традиционно в чест на загиналите във войните, а вторият е на една от бележитите местни личности – Стоян Шоков. Той е по-популярен с църковното си име Стефан. За периода от 1945-1948 г. Екзарх Стефан I е екзарх на Българската православна църква. Принуден е да подаде оставка, поради несъгласие с режима, наложен у нас след 9 септември. Днес тялото му почива в Бачковски манастир, а родната му къща е превърната в музей (GPS 41.67788, 24.58513). Точно до къщата-музей, от другата страна на шосето минава реката, на която има много хубав мост.

Църквата Успение Богородично

Само няколко метра след това пък, по шосето в посока Пампорово, ще видите църквата Успение Богородично. Тя е построена през 1834 г. с доброволния труд на местните жители за рекордният срок от 38 денонощия! Към църквата е имало и килийно училище, просъществувало до 30-те години на XX век. В Широка лъка има още един храм – св. св. Кирил и Методий, който се намира в близост до музикалното училище.

Широка лъка от високо!

Ако искате да видите почти цялата Широка лъка от едно място, съветвам да поемете от центъра (точно зад паметника на Екзарх Стефан I) по уличката водеща на североизток. Постепенно тя се изкачва и стига до разклон, по който поемате наляво. Вървейки по нея ще видите цялото село (GPS 41.6797, 24.58324). Непосредствено пред вас ще видите множество покриви от едно време. Поне на мен ми беше много интересно.

Къщата музей на Капитан Петко воевода

Едва ли има някой сред вас, който да не си спомня гениалното изпълнение на Васил Михайлов в ролята си на Капитан Петко воевода, от едноименния сериал, който националната телевизия излъчваше преди години от време на време.

Широка лъка е тясно свързана с живота на българския революционер. Къщата, в която е живял тук, в периода на освободителната война, сега е превърната в музей. Издигнат е и паметник в негова чест.

В заключение за Широка лъка

Ако някога сте се чудили дали да дойдете насам, не го правете повече, а грабвайте цялото семейство и тръгвайте. Широка лъка е истински букет от българска история, традиции и архитектура, който наистина ще ви докосне по особен начин, ако наистина обичате България, такава каквато е била някога.

За мен беше незабравимо преживяване, да вървя по калдъръмените улички на селото, там където са стъпвали много исторически личности, не пожалили живота си за родината. И сякаш за да ме накара да се върна пак, Широка лъка ме изпроводи с чудно време – проливен дъжд под ярките родопски слънчеви лъчи. Скътах фотоапарата на сигурно място и повървях по главната улица, без да се крия, за учудване на местните съдържатели на магазинчета 🙂