Ягодинската пещера е една от любимите забележителности на гостите на Родопите. Пещерата е и една от най-красивите в България, като предлага страхотни пещерни образувания, приличащи на различни фигури. В края на пещерата има направен музей на мястото, на което някога са живели праисторически хора.

Как да стигнем до Ягодинската пещера?

Ягодинската пещера се намира в Родопите на 3 км. югозападно от село Ягодина в област Смолян. Разположена е на десния бряг на река Буйновска в живописното Буйновско ждрело, което е най-дългото в България с дължина от 7 км.  До пещерата се стига по шосето от Девин към Доспат, като пътят е стеснен на участъци, но с достатъчно търпение се стига без проблем.  От Хотел Екстрийм Пампорово пътят е лесен и е трудно да се объркаш с посоките. От Пампорово се тръгва в посока Широка лъка, след което се кара в посока Девин.  След разклона за с. Беден следват още около 5 км по главния път и трябва да завиете нaляво към Доспат. 10-12 км. по-късно след с. Тешел има ново отклонение от главния път по посока с. Ягодина. От там остават последните 7 км до Ягодинската пещера.

Ягодинската пещераПътят е добре обозначен с указателни табели и е почти невъзможно да пропуснете някой от завоите, но все пак за ваше спокойствие може да въведете GPS координатите 41.628852,24.329717. Общото разтояние от Хотел „Екстрийм” е 50 км., които се изминават за не повече от  час. След като пристигнете ще видите табела указваща, как паркирането става само на обозначените за това места. Добре е да знаете, че паркирането се заплаща, като таксата е 2 лв.

Облагородената част на пещерата

Ягодинската пещера
Ягодинска пещера

Ягодинската пещера е една от най-известните и посещавани пещери в България. Дължината на галериите и е 10500 м., като това и отрежда трето място по-дължина на коридорите и на първо в Родопите. Пещерата е доста по-възрастна от Дяволското гърло, като приблизително е на 275 000 години. Пътеката, по която ще се разходите е дълга малко над километър и е облагородената част на пещерата. Входа не е естественият такъв, а е прокопан тунел с дължина 150 метра. Изходът също е изкуствен и до него се стига през изкуствен тунел от 80 метра. Пещерата се състои от 3 основни нива и 2 междинни, като туристическият маршрут се намира на третото ниво от пещерата. Нейният естествен вход също е експониран и там е направен уникален музей, за него може да прочетете по-подробно по-надолу в текста.

Ягодинската пещера
Въжената линия на входа на пещерата.

Още в самото начало на пещерата непосредствено пред входа и може да се спуснете по въжена линия, която минава над реката. Дължината е около 30 метра и е много приятно, както за деца, така и за по-възрастни. Въженото влакче спира при коритото на реката, като може да заобиколите и да се върнете отново на входа. Атракциона е подходящ, ако сте изпуснали групата за посещението на Ягодинската пещера и трябва да чакате повече от 30 минути.

След като влезнете започва интересното. Обиколката трае около 40 минути , като много важно е да сте подготвени за температурата вътре, която целогодишно е 6 градуса, така че ако сте там лятото задължително си носете връхна дреха.

Екскурзоводската разходка в пещерата

Маршрута е с 4 основни спирки, като с вас няма екскурзовод, те стоят на 4 възлови места и изнасят лекция на всяка група, така че не се чудете като ви скъсат билетчето и ви пуснат сами в пещерата :). Няма как да се изгубите пътеката е една – следвайте я смело докато не видите първия екскурзовод.

Първата спирка

е „Новогодишната зала”, която е кръстена така, защото всяка година именно там екипът на пещерата посреща новата година. Интересно е защото в залата има дори елха, която стои там целогодишно. Друго много интересно предназначение на залата е за сключване на бракове. Има над 200 сключени брака във въпросната зала, като мястото хич не е импровизирано, а е пригодено за подобен род церемонии, така че ако искате оригинална идея къде да се ожените  – Ягодинската пещера е много интересно решение. Както се бъзикат спелеолозите – в Ягодинската пещера ги женим, а в Дяволското гърло ги развеждат!

Втората спирка

е при огромен сталактон, като за него е изчислено, че тежи около 3 тона, а възрастта му е над 10 000 години.

Третата и предпоследна спирка

е край голямо срутище от скали, наречено тектонски блокажи. Както ще ви разкаже екскурзовода, то се е образувало след разместването на земните пластове и напукването на скалите. Дори ще ви покажат един огромен блок, който също е започнал да се напуква и след има няма 10 000 години може да се откъсне, както останалите.

Последната спирка

Ягодинската пещера
Езерцето с перлите

от маршрута, е край едно малко езерце с коралови и перлени образувания. Малките перлички се образуват на принципа на морските мидени перли, като може да ги видите в естествения им вид в добре заградена с алуминиева предпазна витрина. Това е може би най-уникалното нещо в пещерата, тъй като подобни перли могат да се видят само в Ягодинската пещера от всички пещери в Европа. Според спелеолозите за образуването на перла с размер на грахово зърно са необходими около 200 години.

Из Ягодинската пещера на много места има разположени различни забележителни образувания, като съвсем накратко ще ги споменем с цел да не губите интереса и да посетите пещерата, защото определено си заслужава. Доброто осветление на пещерата осветява драперии, „леопардова кожа”, цевични сталактити, както и много други. Някои от сталактите и сталакмитите наподобяват Дядо коледа, Снежанка и седемте джуджета, Дева Мария с Младенеца, Пижо и Пенда. Други пък напомнят за животни, като Слона, Крокодила и др.

Пещерно жилище

Ягодинската пещера
Табелката указваща пътя към пещерното жилище, на изхода на пещерата.

След като излезнете от пещерата пред вас ще видите табелка с информация за Пещерното жилище, което споменахме по-рано. То се намира на 172 метра, като уникалната точност на табелката те предизвиква да избориш крачките до жилището J Пещерното жилище е всъщност оригиналният вход на пещерата. В момента то представлява музей с експонирани на място напълно запазени от археолозите, които са го проучвали, пещи за изработка на керамика и огнища, които са използвани от жителите за утилитарни нужди. Беседата струва 2 лева на човек, а за деца под 16 години е 1 лев, като на място ще ви разкажат за всичко елемент по елемент.

Археологически разкопки в Ягодинската пещера

Пещерно жилище в Ягодинската пещера
Останки от съдове и кости намерени в пещерното жилище

В началото отляво се вижда първото огнище, на което се изложени части от глинени съдове и хромел (устройство използвано за мелене на жито и превръщането му в брашно за хляб). Интересното е, че огнището е разсечено на 2 през средата и може да се види как точно е изградено от пластове натрупвани материали – глина, пръст, камъни и други материали. Точно срещу входа е пещта за керамика.

Пещерно жилище в Ягодинската пещера
Част от огнище и хромелния камък

Тя е запазена в оригиналния си вариант а непосредствено до нея е направен макет, как тя е изглеждала преди 4000 години, когато пещерата е обитавана.

Пещерно жилище в Ягодинската пещера
Реконструкция на пещта за изпичане на глинени съдове

Технологията за печене на съдове е доста сложна, както ни разказаха. Всеки път, когато се пекли съдовете се налагало пещта да се изгражда и след това да се руши, за да се извадят съдовете. Пещта представлява конструкция от прътове със средна дебелина обмазани с глина, която се изпича заедно със съдовете. На върха има и отвор, през който да влиза кислород и да излиза дима. Интересно е че дима е излизал не през входа на Ягодинската пещера, а през отвори в тавана на помещението и така се е предотвратявало задимяване.

Пещерно жилище в Ягодинската пещера
Съдове от глина намерени в пещерата при археологически разкопки

Следват още 2 огнища, които също са на оригиналното им място, а върху тях има части от съдчета от глина, които са печени в пещта. Може да видите и много кости от животни, които са били използвани по различни начини от праисторическите хора. В дъното на голямата зала има вход към една по-малка, която е сравнително топла и според проучвателите, там са спели малките деца и възрастните хора. Точно на изхода/входа може да видите какви са били трите нива на живот в пещерата, като според археолозите е имало 3 периода на обитаване, като всеки от тях е завършил по някакви причини, но само за единия е ясно, че пещерата е напусната след земетресение, което е разрушило част от залата.

В залата в момента има малки скални катерички, които спят там през зимата, както и голяма колония от прилепи, както и в основната туристическа част на пещерата.

След тази пещерното жилище вече е време да се прибирате към колата. От него до паркинга, на който сте паркирали ще ви отнеме е около 10 минути пеша. По целия път има сергии със сувенири, както и с продукти местно производство, от мед и мурсалски чай, до всякакви родопски билки.

Орлово око

Друго, което може да посетите е Орлово око. Това е една от най-новите атракции в Родопите, открита през 2009 година от местното туристическо дружество  „Родопея” – с. Ягодина. До Орлово око се стига по черен път, проходим само с джип, така че не тръгвайте с леката си кола. Ако желаете да посетите спиращото дъха местенце, може да се възползвате от услугите на някой от местните, които на драго сърце биха ви закарали с техните джипове, които са специално пригодени за случая. Може да ги наемете от пещерата, като дори да не успеете да се ориентирате, те ще побързат да ви предложат услугите си :). Орлово око се намира на 1500 метра надморско равнище, като от специално изградената площадка може да се насладите на гледка, която няма как да се опише. От балкончето се откриват Буйновското ждрело, части от Пирин, Рила и дори при хубаво време Гърция. В България няма място с подобна гледка според местните жители. Единственото условие за безопасност е да не се качвате на върха при лошо време, защото много често падат гръмотевици, неслучайно върхът е кръстен Св. Илия.

След обзора на дестинациите ще дадем и кратка, но много полезна информация за Ягодинската пещера и забележителностите наоколо.

09:00 – 17:00

работно време

5 лв.

такса вход

50 км

разстоянието от Хотел Екстрийм

1:15 часа

времетраене на разходката

41.628852, 24.329717

GPS координати

Лесна

Трудност