Родопите са магнетична планина, която впечатлява освен със своята природа и с много други неща. Тя крие своите тайни в древни митове и легенди, в човешки съдби и истории, че даже и в рецептите на традиционните си ястия. Ако сте от хората, които обичат  да пътешестват, а след това уморени, но доволни да се впуснат в кулинарно предизвикателство – Родопите са вашето място за отдих и почивка. Родопската кухня е легендарна. Голяма част от туристите, които посещават планината посочват кулинарните традиции на района като основна причина за своето посещение там.

родопски специалитетиВ миналото Родопите не са били свързани с вътрешността на страната с удобни пътища, което неминуемо е затруднявало снабдяването с хранителни продукти. Родопчанката била принудена да приготвя храната за семейството си само с произведеното от собствената си градина. Фасулът, картофите и царевицата са само част от характерните и емблематични храни за Родопите. В древни времена вероятно родопчани са се хранили и с други местни храни, които за съжаление днес не доминират в кухнята им. В района се е гледала житната култура лимец, която траките са използвали ежедневно. Лимецът вирее на по-бедни почви и на голяма надморска височина (до 1500 м.). Днес в село Рабово се наблюдава възраждане в отглеждането на лимеца.

Родопчани са славят и като добри скотовъдци. Някога стадата от кози, овце, говеда са били неизброими. Родопското кисело мляко е световен феномен, а всички млечни продукти тук са чудесна основна храна.

Фасулът… така известният смилянски боб. След като местните хора започват да го отглеждат (най-добрите условия са по горното течение на река Арда), той се превръща в емблема за местната кухня. Подобно е положението с картофите, наричани патати.  Домакинята разнообразявала ястията като съчетавала картофите с фасула, зелето с ориза, алабаша с картофите, фасула и лещата с картофите и други. Приготвяла сърми (пилци) от кисело зеле с ориз и саздърма. Прибавяла към ястията пастърма, приготвяла букет от подправки. Не трябва да забравяме голямото разнообразие от горски плодове, диви гъби и билки, които могат да бъдат открити навсякъде из планината. Всичко това е една малка част от магията наречена родопска кухня.

родопска трапеза

Родопската кухня се доближава като вкусови качества  към съвременната диетична кухня, тъй като в приготвянето и се набляга на варене, печене и задушаване и по-малко на пържене. Всички продукти са се използвали в суров вид, не са характерни мелене, консервиране, бланширане. Запазвали се чрез сушене, осоляване и заравяне в земята (картофи, моркови, цвекло и др.). Сред популярните подправки и тогава, и днес са  магданоз, джоджен, червен пипер, чубрица, чесън и орехи.

От древни времена родопчани се славят като гостоприемни хора. Всеки гост бил гощаван от сърце, независимо какъв е – пътник, просяк, роднина. Гостите се посрещали с „ добре дошли“ и с покана към трапезата „хапни каквото си нашло“. Когато се очаквали гости обаче, подготовката била сериозна. Традицията, която и днес ревностно се спазва по време на селските събори е чевермето, което зимно време било приготвяно в пешта за хляб. Клинът (баницата)  бил обичайния десерт.

Днес съвремената родопска кухня е съхранила и запазила в голяма част основите на автентичните родопски ястия и всеки, който обича кулинарните пътешествия трябва да опита патаник, клин, трахана и още безброй много родопски изкушения.

А ето и малка част от тях :

Пататник

родопски пататникПататникът е типично родопско ястие, което се приготвя от картофи. В различните области, то носи различни имена: патато или патето, които произлизат от думата патати-картофи.  Приготвянето му не е никак сложно, докато майсторлъкът се крие в печенето. Основните съставки са настъргани картофи, лук, сол и джоджен. Всички те се омесват и се пекат на много слаб огън като голяма палачинка или омлет. Пипкавият момент е при обръщането на пататника да внимавате да не го деформирате.

Родопски клин

родопски клинДругото име, с което е известно това ястие е Родопска баница. Клинът може да бъде с различни съставки и комбинации като ориз, мляко, спанак, коприва или други, но е най-разпространен варианта с ориз. Когато си поръчвате това ястие, очаквайте да ви го сервират именно с ориз. Традиционният родопски клин се прави с точени кори, ориз, яйца, сирене, краве масло и сол. Приготвя се подобно на обикновена баница, с разликата, че в плънката се слага ориз. Най-хубаво може да комбинирате родопския клин с айран или кисело мляко.

Марудници

Марудниците са родопските палачинки. Хубаво е да сте подготвени, че когато си поръчате Марудници ще получите вкусни и дебели палачинки печени на традиционен родопски сач, вместо на тиган. Разликата със стандартните палачинки идва от това, че марудниците имат повече брашно, което ги прави по-пухкави. Другата особеност е, че са с кисело мляко. Определено това не е най-здравословната храна, но пък е изключително вкусна.

Качамак

родопски качамакЦарят на кухнята в родопите. Добре познатият качамак се приготвя от царевично брашно, сварено в подсолена вода. Вариациите в поднасянето му са много, но най популярни са гарнирането със сирене, препържено масло с червен пипер, или с пръжки. Всеки опитал веднъж, не забравя този питателен вкус, завещан от нашите деди.

Агнешко чеверме

чеверме от родопитеАгнешкото чеверме е неделима част от всяка празнична трапеза в Родопите. Вкусното агнешко месо е патент за планинския регион. Разликата в приготвянето на чевермето е в месото. Агнетата, които се гледат в Родопите пасат само свежа планинска трева и не се дохранват със зърнени култури. Това прави месото много по-вкусно и крехко и рядко може да срещнете агнешко с неприятен мирис.

Салата от смилянски фасул

Всеки от нас е чувал за прословутия смилянски фасул. Повечето от нас сме го хапвали при някое от посещенията ни в традиционните родопски механи. Рецептата за салатата от смилянски фасул е елементарна и всеки от нас може да я приготви, но истината е, че тайната е в хубавия смилянски боб. Той се отглежда по горното течение на река Арда в селата Могилица, Арда и емблематичното Смилян. До толкова е придобил популярност, че всяка година се отбелязва празника на фасула и се избират крал и кралица.

Телешко с  трахана

Едно много специфично ястие, което може да срещнете и с името Телешко с булгур. Определено не е много разпространено, но ако успеете да го пробвате ще се убедите, че е празник за небцето. Основните съставки са телешко месо, булгур, едут шарен боб, масло, брашно, сол и пипер. Внимавайте, защото най-често ястието се сервира с малки червени люти чушлета и счукан чесън в оцет!

Мамули

Не много популярно, но изключително вкусно ястие. Приготвя се съвсем простичко. Брашно, вода, сол на вкус. Оформят се малки кошнички във формата на мидена черупка, варят се в подсолена вода, изцеждат се и се гарнират с препържено масло. Вкусно звучи, нали?

Пироле

Звучи малко непознато, но след като го опитате ще се зачудите защо не се среща по-често. В основата на това ястие отново са картофите. Сваряват се на кубчета с големината на орех. От брашно със сол и вода се замесва твърдо тесто, разточва се дебела кора и се нарязва на различни форми и се прибавя към полусварените картофи. Когато изплуват на повърхността,  са готови, отцеждат се и се заливат с разстопено масло, кисело мляко и разбит в него чесън. Добър апетит!

Тенурки

Напълно възможно е да не сте чували за тях. Замесва се тесто за баница, което се разстила ма тънка кора. Намазва се с разтопеното масло и се сгъва във формата на пощенски плик. Разточва се отново, намазва се с масло и отново се сгъва като плик. Тенурките се пекат върху плочата на печката при умерена температура. Вече готовите тенурки се намазват  с масло и се поръсват със захар.

Голеник

Изключително вкусно предястие, а защо не и поднесено като основно ястие. За приготвянето му са необходими: спанак, ориз, яйце , краве масло и сол. Спанакът след като се задуши с маслото, се смесва с ориз, малко сол и вода и се задушава. След като стане готов се снема от огъня, а към него се добавя яйцето. Взима се част от сместа и се разстила върху плочата на печката  като палачинка, обръща се и се поднася със кисело мляко по желание.

Ако се впуснете в кулинарното пътешествие, наречено родопска традиционна кухня освен, че ще опитате невероятни вкусове, то със сигурност ще опознаете и древната традиция в приготвянето на храната.

Искате ли да опитате някои от вкусотийките? Посетете ни в Хотел Екстрийм, Пампорово 🙂