Как да стигнем до селото?

Широка лъка е село в Южна България, намира се на 16 км. от Хотел Екстрийм Пампорово.

Традиционни родопски къщи в Широка лъка
Традиционни родопски къщи в Широка лъка

Селото е част от стоте национални туристически обекта. Най-лесно може да стигнете, като от хотела, се върнете няколко километра към центъра на курорта и от там поемете по посока Девин. Пътя в началото не е много добър но след 2-3 километра вече излизате на главния път и от там няма проблем. С кола ще ви отнеме не повече от 20 минути, за да стигнете до центъра на селото. Подходящ маршрут е на път за Дяволското гърло и Ягодинската пещера да посетите и китното селце. От него може да свиете и да се отклоните още няколко километра, за да видите базиликата в с. Гела. За да разгледате Широка лъка няма да ви отнеме повече от 30-40 минути, селцето е съвсем малко и няма да съжалявате, ако отделите време да се потопите в традиционния български родопски дух, който витае там.

История на Широка лъка

Широка лъка е обявена за архитектурени фолклорен резерват, а името му идва от старобългарски, от думата „лѫка“, която буквално се превежда извивка, кривина или лъкатушене. Може да се предположи, че това е заради местоположението на селцето. Главният път минава през центъра му и на места прави зигзаговидни завойчета покрай реката, която ще ви се пада отляво. Интересно е, че на места дори минавате под балконите на къщите, а те са съобразени с шосето, като ъглите им са отсечени, за да може да се промуши по-голям автомобил.

Традиоционни къщи в Широка лъка
Традиоционни къщи в Широка лъка

Селото е в планински регион на надморска височина от 1058 метра и е разположено в долината на Широколъшка река, между переликския дял на Родопите и рида Чертаница. Около селото има други интересни селца, които си струват да се посетят, като село Гела, където през август, на Илинден, се провежда един от най-големите събори в Родопите. Също така, там може да разгледате уникално запазена и перфектно реновирана византийска базилика, или да се разходите по пътека до една от най-старите тракийски крепости в Родопите.

Какво да видим в Широка лъка?

Широка лъка цуърква "Успение на пресвета Богородица"
Широка лъка цуърква “Успение на пресвета Богородица”

Селото е известно най-вече с традиционните си родопски къщи, като сред известните са Згуровската, Учиковската и Григоровската къщи. Историята не селцето е богата и разнообразна, като една от големите гордости на местните е построената през 1834 година църква „Успение на пресвета Богородица”. Църквата била издигната само за 38 дена с труда на жителите на Широка лъка. Най-голяма гордост предизвиква иконостасът на църквата, като той е уникален по своя стил. Предположенията сочат, че е рисуван от двамата братя от Самоков – Димитър и Захари Зограф. В непосредствена близост до църквата е и старото училище, строено година след Божия храм.

В момента освен с автентичната си архитектура Широка лъка е известна с националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка”. В него се обучават млади таланти от цял България, като усвояват тънкостите на народното пеене, народните танци и фолклорни инструменти. Чрез фолклорните си състави училището не веднъж е популяризирало традициите на българския фолклор, както у  нас, така и в чужбина. Широка лъка е едно от селата епоним на родопската песен, като много от известните гайдари и певци на родопския фолклор са родени тук.

Екзарх Стефан Първи Български

Широка лъка - бюст-паметник на Екзарх Стефан
Широка лъка – бюст-паметник на Екзарх Стефан

Широка лъка е родното място на българския екзарх Стефан. Той е роден през 1878 и е известен с това, че след провъзгласяването си за екзарх на българската православна църква на 21 януари 1945, се противопоставя на участието на духовни лица в политическия живот на страната. Поради този факт и откритото му несъгласие с комунистическата власт и отношението и към религията, на 6 септември 1948 г. е принуден да подаде оставка. Няколко месеца по-късно е интерниран в село Баня, Карловско, където умира през 1957 г. и е погребан в Бачковския манастир. Екзарх Стефан е автор на много писания и богословски трудове. По повод 125 годишнината от рождението му в Широка лъка бе открит бюст-паметник. Къщата на може би най-известният жител на селото днес е превърната в къща-музей.

Събития – Песпонеделник

На всяка първа неделя от месец март в Широка лъка се провежда традиционният кукерски празник Песпонеделник. Широколъшките „песяци” са група маскирани младежи, които обикновено имат и старейшина. Всички те са облечени с маски (сурьети) от овчи кожи. Те се нахлузват на лицето и имат изрязани две дупки за очите и една за устата. Друго интересно в костюмите са гърбиците, които се правят с подлагане на парцали или слама под дрехата, като така старците, стават по-реалистични. Старейшината не може да се отличи от останалите песяци, но той ги началства, определя наказанията на похитителите на „нивестата” и се грижи за нейната сигурност. „Нивестата” е съпругата на старейшината, като ролята и се изпълнява от момче или мъж, облечено в женски дрехи. Песяците ходят от къща на къща и гонят лошото и носят здраве и късмет. След това песяците отиват на площада на селото и представят венчален обред на „нивестата” и старейшината.

Полезна информация, с която да се запознаете, преди да посетите Широка лъка:

Разтояние от Хотел Екстрийм до Широка лъка: 16,4 км.

Време за пропътуване с кола: 20 минути

GPS: 41.679964,24.580107

Входни такси:  няма

Работно време: няма