Чудните мостове са природен феномен, който е и един от най-популярните туристически обекти в Родопите. Много хора наричат Чудните мостове – емблемата на Родопите. Този скален масив, разположен на река Еркюпия/ Дълбок Дол/ в Западните Родопи е на 1450 метра надморска височина и е идеална идея за разходка.

Как да стигнем?

Природният феномен Чудните мостове се намира на 8 km от село Забърдо, община Чепеларе, Смолянска област  и на 44 км. от хотел Екстрийм, Пампорово. Скалните мостове, както е и другото им име, са чудесен маршрут за еднодневна екскурзия със семейството. До тях се стига сравнително лесно, предвид факта, че навсякъде по пътя има указателни табели.


Тръгнахме от хотела по посока Чепеларе, след това продължихме  още около 15 километра, докато  стигнахме отбивката за Чудните мостове. След нея има още около 15  километра до самите скални образувания. Пътят е сравнително добър, но на места  е необходимо шофиране с повишено внимание, защото има стеснения.  Също така Ви съветваме да карате бавно, заради  лоши участъци от пътя, които за радост са много малко. Разстоянието от хотел Екстрийм до мостовете с кола се изминава за не повече от час.

Идея, която можем да Ви дадем е да планирате посещението си при пътуване към хотела или при отпътуване към Пловдив. Отклонението от главния път е само 15 километра и отнема  не повече от 25 минути шофиране, но сами ще се убедите ,че „отклонението” си е заслужавало. Криволичещият в пазвите на планината път предсказваше, че в края му че ще видим  нещо великолепно. Може да  комбинирате с посещение на Бачковсия манастир и Асеновата крепост край Асеновград. Ето една чудесна еднодневнна екскурзия.

Малко повече за Чудните мостове…

Първото име, с което е известен скалния феномен е Еркюприя или в буквален превод          „ земен мост”.  По късно през 1971 година местността е преименувана – Скалните мостове и от тогава носи това име.

В далечното минало Чудните мостове са представлявали една пещера, която се е образувала под въздействието на речни води. С течението на времето части от тази пещера се срутили и така се образували великолепните карстови образувания. Намиращи се на 1450 метра надморска височина, под връх Голям Перелик, те свързват двата бряга на река Дълбок Дол.

Големият мост е с широчина около 15 метра и дължина близо 100 метра, като се състои от 3 арки с височина между 40 и 45 метра. Малкият мост е разположен на около 200 метра от големия по течението на реката и е с дължина около 60 метра, с обща височина 50 метра. По него минава път. В стените му се „вградени” две свързани една с друга пещери и много карстови кухини, дом за  за много птици и прилепи.  Третият мост се намира близо до втория, като той представлява понорна пещера, в която водите на р. Еркюприя изчезват.

На паркинга на Чудните мостове може да си купите мед, билки или ръчно направени сувенири, направени от местните!

Има и една интересна легенда за възникването на Чудните мостове…

„В село Забърдо, известно още от преди създаването на Османската империя, имало много пастири. Те кротко си пасли стадата, докато един ден се появил голям змей и започнал да погубва добитъка. Така, дълги години пастирите гледали безпомощно как лакомият змей опустошава стадата им, събрали се и измислили как да го надхитрят. Натоварили едно магаре с прахан и го запалили. Змеят, който бил вечно гладен, глътнал цялото магаре с праханта. Тя се разгаряла все повече и повече и змеят започнал да се рови в земята обезумял. Отворила се голяма дупка… След много години, изгнилите кости на змея се превърнали в огромните мостове, които ние днес познаваме като Чудните мостове.“

Определено най-голям интерес в нас предизвика Големият мост, който е напълно облагородено място за посещения. След като паркирахме  на специално указано за целта място видяхме стълби, по които слязохме и които откриха  панорама към приказна поляна със заведение, където всеки може да се полюбува на откриващата се гледка.  До самите скали ни отведе малка и тясна пътечка. Тя е дълга не повече от 100-150 метра. Вървейки по нея  стигнахме  до площадка, от която се виждаше  единият от Чудните мостове. Идеално място за снимки и уникална възможност да се улови  невероятната атмосфера на мястото. Продължихме  все напред  и се озовахме пред  самия мост, а под него си проправя път рекичката. Тук неминуемо се усеща силата на природата и страхопочитание към величествената и красота, част от която са и Чудните мостове. Ароматът на вековната борова гора изпълваше всичките ни сетива, а невероятните пейзажи- мислите ни. Разходката наоколо определено си заслужаваше.

През 2003 г. Чудните мостове са включени в списъка на 100-те национални туристически обекта на България под N: 85 ( заедно с връх Голям Перелик ). Ако имате туристическа книжка, знайте че печат ще ви сложат в хижата, която е непосредствено до мостовете.

Какво друго може да посетим в района?

Ако желанието Ви за още малко разходка е налице, то съветваме Ви да посетите Античния римски път, разположен няколко километра  над мостовете. Голямата табела със сигурност ще привлече вниманието Ви и ще укаже посоката за движение. Е, километрите не са 1 или 2, а цели 4, но въпреки това, пътят е лек, върви се спокойно и за около час и малко ще стигнете желаната цел.  Пътят минава под връх Персенк.  Пътят датира от Iв. от н.е.  Все още си личи майсторството, с което са били наредени камъните… Място за още снимки и спомени.

За по запалените от Вас има и няколко разнообразни маршрута. В околността има много пещери, но не са осветени и обезопасени за посещения. За любителите планинари има маркирани пътеки до съседни туристически обекти. Началната точка е хижа „Чудните мостове”, откъдето любезните домакини ще ви обсипят с информация и интересни разкази.

Ако не сте хапвали може да го направите в кръчмата на полянката точно под паркинга. Менюто е съвсем просто, но за сметка на това вкусно и направено на място!

Уморени, но с широки усмивки се настанихме в малкото заведение на полянката пред откриващата се гледка към мостовете. Хапнахме от вкусните традиционни родопски гозби, които се предлагат там. След кратката почивка потеглихме обратно към хотел Extreme, Пампорово презипълнени с удовлетворение, че поредното чудо на Родопите бе покорено.

Носител на такава атмосфера са  Родопите – цяло едно “море” от гори, възвишения и потайни долини. Легендите, музиката, носиите, самите хора, родопската природа са все неща, които остават в съзнанието… Тук дори кухнята е емблематична – колкото и чревоугодно да звучи  🙂 През всеки сезон Родопите привличат любителите на “дивото” с неустоимия чар на пътеките сред безкрайните смълчани гори, подземните бисери, шумящите реки и многобройните скални феномени. По-известните сред тях се знаят още от училищните часове по география, но “знаенето” е едно, а съвсем друго е да застанем пред въпросните места, с широко отворени очи, сетива и зяпнала в почуда уста.  🙂

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ! Раницата е вашето кошче. Нека заедно запазим красивата родопска природа чиста и прекрасна, каквато сме я заварили!

Ако ви е допаднала статията ни споделете я с приятели или елате в Хотел Екстрийм, Пампорово и ни похвалете на живо 🙂

24/7

работно време

0

такса вход

16.4 км

от пътя Пловдив – Смолян

45 мин.

времетраене на разходката

41.819492, 24.582072

GPS координати

Лесна

Трудност