Хотел Екстрийм е отправна точка за нашата следваща дестинация – Смолянски езера. Тръгвайки от Пампорово се насочваме по главния път към Смолян. След 10-на километра се отклоняваме надясно и поемаме по пътя към Девин. Целият път от хотела е не повече от 15 минути с кола, а табелките са ясни и точни и няма да имате проблем да откриете езерата.

Малко повече за самите Смолянски езера.

Те са разположени по цялата долина на река Черна. Преди години техният брой е бил над двадесет, а сега са останали само седем, другите са се превърнали в блата. Пролетно и есенно време на мястото на някои от блатата отново се появяват малки езера. Някои от тях са превърнати в рибарници.

 

Езерата преди езерата 🙂

Първото езеро се намира в края на Смолян, вляво от пътя за Пампорово. Нарича се Керянов гьол или Платеното езеро. В единия си край е преградено изкуствено и по този начин е превърнато в едно от най-големите по размери езера.  50 метра по-нагоре по пътя се намира Милушевият гьол – друго малко езерце. Следва Силажа– езеро, което в долния си край има малък остров, обрасъл с тръстика.

Смолянските езера са едно от най-перфектните места за пикник и един прекрасен ден сред природата съвсем близо до Пампорово!

Ако обичате къмпингуването, както и риболова, то тук има идеални места за тази цел. Следват Османовия гьол, заобиколен от няколко малки по размер езера, които често пресъхват. По пътя за хижа Смолянски езера се достига до най-голямото от езерата – „Лагера“, където също  има чудесни местенца за лагеруване.

Последните 3 езера и екопътеката към тях

Последните три езера определено са най- красивите. Включени са в „Екопътека Трите смолянски езера”. Разположени са под високите Орфееви скали.

Тревистото езеро

Смолянските езера

Пътят води до лифта, който се движи от Смолянски езера до връх Снежанка.  Малко преди това от лявата страна ще ви се падне първото от трите езера , включени в екопътеката, наречено Тревистото езеро. Няма как да объркате дали тук е мястото, където да оставите колата си. Ще Ви ориентира аромата на барбекюта на лагеруващите тук хора. Често се събират големи компании, които се наслаждават на прекрасната гледка към езерото и високите скали. На просторната поляна има храм “Св. Дух“, който често през почивните дни е отворен, а на храмовият празник се събира множество вярващи на курбан.

Бистрото езеро

Смолянските езера

 Има много  табели, указващи посоката на екопътеката, както и информация за самите езера и биоразнообразието, което съществува тук. Около 30% от площта на езерото е заето от дебел торфен пласт, върху който през лятото има буйна растителност. Въздухът е чист и свеж. И дори дните да са топли, горещината тук не се усеща. Продължавайки разходката си нагоре по пътеката, любопитни какво следва ще се озовавате пред кристално чистите води на Бистрото езеро. Двете езера са свързани посредством речен ръкав, минаващ покрай струпвания от камъни. В единия край на красивото езеро се оглеждат останките на вековните смърчове, а в другия като малки островчета са разпръснати големи камъни. В долния край има изкуствен насип, по който минава пътя за хижа Студенец.

Смолянските езера

Малко по надолу по поляните, на около 200  метра под Бистрото езеро има малко изворче, чийто води вероятно идват от езерото. Съществува легенда, която разказва как навремето един овчар загубил стадото си овце в езерото, опитал се да ги спаси, но те потънали и никога повече не ги видял. Ядосан, овчарят захвърлил гегата си в езерото и си тръгнал. Минало известно време и хората, работещи покрай реката до село Бостина, сега квартал на Смолян, намерили гегата на овчаря в реката. Учудването било наистина голямо, тъй като езерото отстои на разстояние над 20 км. от извора, през планини и поляни, било необяснимо за тях как гегата се е озовала в реката.  Възникнали много предания и легенди за Смолянски езера. След години бил направен опит. В горните езера пуснали зелена боя, която след няколко дена се появила при тепавицата в Бостина. Оказало се, че в земните недра има връзка между Езерата и изворите в околността на Бостина.

Между Тревистото и Бистрото  е възможно да бъдете стъписани от срелкови шум и шмугващи се маскирани лица зад дърветата. В следвашия момент ще разберете , че става въпрос за пейнтбол в Пампорово. Мястото е изключително подходящо за игра и ако имате желание Хотел Екстрийм може да ви организира подобно „военно” изживяване.

Мътното езеро

След това  поемате по не много стръмна пътека нагоре към последното езеро – Мътното. То е разположено на 200 метра  от Бистрото и Тревистото езеро. На места пътеката става малко по-трудоемка, но любопитството какво ви очаква в края на пътуването ще даде предимство над умората. По пътеката ще видите така наречените и обозначени с табели дървета „Трона на Евридика” и „Лирата на Орфей”. Първото представлява съвкупност от няколко дървета, които в основата си образуват трон, докато второто от средата се разклонява на три и наподобява лира. Тук няма как да не спрете за няколко снимки. Със сигурност ще забележите и няколкото огромни мравуняка, които са оградени с ограда И ето след кратко изкачване пред вас изниква Мътното езеро.

Гледката е впечатляваща и определено ще спре за секунди дъхът Ви. Езерото е закътано в гъста смърчова гора, непосредствено под Орфееви скали. Високите иглолистни дървета трудно позволяват на светлината да достигне до водата, и поради това тя изглежда тъмна, черна и мътна. Около него има подходящи места за пикник, или просто да утолите глада и жаждата след тази разходка. Чистият въздух ще изпълни и дробовете ви, ще зареди сетивата и ще изпълни тялото ви с нови сили за нови места и приключения, а те в околността на планината Родопи са безброй.

Екскурзията в района на смолянските езера бихте могли да я съчетаете с обиколка и на друга екопътека  „ Невястата”, която определено има с какво да Ви впечатли. За нея, обаче следващия път 😉

Полезна информация, с която да се запознаете, преди да посетите Смолянски езера:

Разтояние от Хотел Екстрийм до Смолянски езера: 13,6 км.

Време за пропътуване с кола: около 20 минути

GPS: 41.626093,24.666511