Почивка сред аромата на боровите гори в Пампорово!

Остават броени седмици до Роженски събор 2015, който тази година ще се проведе в три последователни дни, а именно на 17, 18, 19 юли.

От най-стари времена роженските поляни се превръщат в място, на което веднъж годишно родопчани се събират за да се срещнат със своите роднини и приятели от близко и далече. Възникнал първоначално като събор, на който да се почитат всички светци на роженските параклиси още в далечната 1898г., неусетно поколенията родолюбиви хора превръщат този събор в традиция, организирайки родови и групови срещи на родопчани не само от околността, но и от вътрешността на страната.

В далечната 1964 г. именно на Роженският събор се ражда и емблемата на Родопите – самобитният оркестър „100 каба гайди“. Въпреки, че през годините Роженският събор търси своята социална значимост чрез ралични национални срещи на туристи, автомобилисти и тн.,  той не губи своята изконна същност- да бъде средище и сцена за родопския фолклор.

Ангел Кисьов и неговите 100 каба гайди
Апостол Кисьов заедно с неговия оркестър “100 каба гайди” на събора през 1964 година. Източник : http://artleksikon.bg

През 1993 г. Роженският събор е обявен за Национален, а за последно е проведен през 2006 година, когато на роженските поляни се събират близо 200 000 души. Следват години на мълчание, в които поляните вече не се огласят от песни, танци и глъч. И така до лятото на 2015, когато всички организатори са в трескава подготовка за откриването на 17 юли. Роженският събор ще представи на многолюдната си публика народната музика, обичаи, словесен фолклор,облекла и носии, цялостната палитра на традиционната народна култура. Това богатство носи радост на хората, гордост и национално самосъзнание, насърчава изучаването, развиването и опазването на цялостната ни култура и самобитност като българи. Съборът тази година включва:

– Фолклорен конкурс “Рожен”
– Народни веселби
– Народни борби и игри
– Изложение на местни млечни и месни продукти
– Изложение на овце, кози, крави, биволи, коне и кучета
– Изложение на био продукти от региона
– Кулинарни презентации и чевермета
– Етнографски и музейни експозиции

… и още много изненади за всички участници и гости на Роженски събор 2015.

Организаторите  на тазгодишния събор са подсигурили автобусен транспорт от Смолян, Чепеларе и Пампорово към Рожен. В трите дни 17, 18 и 19 юли от Смолян в 8.00 сутринта ще тръгват автобуси на фирма „Пампорово бус“.Тръгването ще е от две точки, като едната е квартал Устово. По същото време от автогарата на Чепеларе всички желаещи да посетят събитието  могат да използват 50-местните автобуси на фирма „Пмпорово бус“. Гостите на някои от хотелите в Пампорово също ще могат да се придвижат с автобуси на фирмата. Курсовете в обратна посока към двата града ще бъдат регулярни, като последният курс ще бъде в 23.00ч. Окончателната схема на автобусния транспорт ще бъде обявена на 06 юли.Организатори на Роженския събор 2015 са община Смолян и Сдружение с нестопанска цел „Рожен – Наследство в бъдещето“ чрез публично частно партньорство.

Обещаваме Ви много снимки и разкази от дните на събора, а се надяваме да видим и повечето от Вас на Роженските поляни. Ще бъде истинско, ще бъде Българско! Да възродим тази традиция! Роженски събор 2015- 17, 18, 19 юли. За оферти и промоции следете сайта на Хотел Екстрийм Пампорово