Почивка сред аромата на боровите гори в Пампорово!

Орфическите мистерии в Триград са едно от най-интересните събития през лятото в Родопите. Провеждат се през последната събота и неделя на месец юли. Легендата за Орфей и неговата любима Евридика и връзката и с пещерата Дяволското гърло е красиво пресъздадена с огнен спектакъл, който проследява легендата от момента на сватбата на Орфей и Евридика до момета, в който Орфей губи любимата си в дебрите на пещерата Дяволското гърло. Смята се, че именно тогава се слага и началото на този почти 3000 годишен обичай, който продължаваме и до днес!

Легендата за Орфей и Евридика

Орфей е бил най-великият музикант и певец за времето си, като под звуците на неговата арфа се размеквали дори суровите богове на Олимп. Според легендата той бил син на речния бог Еагър, който бил владетел на Хемус (днешна Стара планина), а майка му била музата на епическата поезия – Калиопа. Тя, също така била и негова учителка. Легендите за таланта на Орфей били всеизвестни, като той участвал в похода на аргонавтите за златното руно. Там с музиката си той заглушавал дори песните на магическите морски сирени.

Орфей се влюбил в прекрасната нимфа Евридика, като техният съвместен живот не продължил дълго. Съвсем скоро след сватбата отровна змия ухапала Евридика, докато тя беряла лековити билки. Отровата пропила тялото на нежната нимфа и Хадес отнел любовта на младия Орфей. Дълго време певецът тъжил по своята любима, но липсата и не му давала мира и той решил да я потърси в подземното царство на Хадес.

Хотел Екстрийм Пампорово 

Младият поет поел към свещената река Стикс именно през пещерата Дяволското гърло, като по нея той трябвало да отиде при Хадес и да поиска обратно своята любима. Стигайки до реката Орфей е трябвало да я премине, като Херон първоначално му отказал. Тогава талантливият музикант засвирил прекрасните си мелодии на своята златна арфа и Херон бил толкова омаян от тях, че превел Орфей през реката със своят ладия. Пред Хадес и жена му Персефона Орфей отново запял, като в песента се разказвало за пламенната и красива любов между него и Евридика. Боговете на подземното царство били толкова впечатлени от песните на тракийският музикант, че позволили на Орфей да вземе своята любима от подземното царство, но при едно условие. Орфей не трябвало да поглежда любимата си докато не излезне с нея на повърхността. Така двамата влюбени потеглили отново към стария си живот изпълнен с любов, но в сюблимния момент, малко преди да излезнат от пещерата Дяволското гърло, Орфей не издъжал и погледнал назад, за да види дали Евридика е зад него. Така той загубил завинаги своята любима, която отново се върнала в земята на сенките, а на мястото бликнал лековит извор.

Орфически мистерии Хотел Орфей Пампорово

Орфей се завърнал в Тракия и дълго време тъжил по своята любов, докато един ден седейки и свирейки на своята арфа не дошли вакханките. Те нарекли Орфей женомразец, защото властелинът на арфата не поглеждал друга жена откакто се завърнал от подземното царство. Вакханките започнали за замерят Орфей с камъни, като един от тях се оказал смъртоносен. Златната арфа на Орфей паднала в реката и засвирила сама сякаш искала да запечата спомена за великия тракийски поет.

Така Орфей веднъж и завинаги се завърнал в царството на Хадес и се събрал с очакващата го там любов – Евридика.

Орфическите мистерии пресъздават легендата в залата на Дяволското гърло.

В голямата зала на пещерата Дяволското гърло цялата легенда за Орфей и Евридика ще бъде пресъздадена, като така ще се отбележи една от най-красивите и вечни любовни истории. Идеята на празника е да върне хората няколко хилядолетия назад и да припомни силата на любовта. Орфическите мистерии са двудневен празник и са част от празниците на Триград. Организаторите обещават да ни пресъздадат великата легенда с традиционен родопски привкус. Ще присъстват множество гайдари и народни танцьори, обещават от туристическото дружество “Орфей”. Посетителите ще се насладят на магическо огнено шоу, както и на кукери и традиционни родопски изпълнителни. Празникът ще е запомнящ за всеки турист, който реши да го посети, като събитието всяка година привлича все повече гости. Ако искате и вие да го посетите не пропускайте да резервирате хотел в Пампорово.