Почивка сред аромата на боровите гори в Пампорово!

Село Гела е малко и китно родопско село, разположено в средни Родопи.  Познато е освен със археологическите си обекти и със своя ежегоден гайдарски събор, който се организира на Илинден (първата събота и неделя на месец август). Тази година датите са 2 и 3 август, край параклиса „Свети Илия” в местността Илинден. От незапомнени времена местните родове се събират  за раздумка и веселие. Традицията се спазва и до днес и съхранява великолепното песенно творчество на Родопа планина.

Илинденски събор в село Гела

През дните от събора се провежда надсвирване на гайдари от Родопите, страната и чужбина. Приготвят  се прочутите родопски чевермета и гозби и се провежда среща на големите родове от близките села и махали. Последният ден от събора се чества като официален празник на с. Гела. Станалият традиционен вече събор, привлича всяка година хиляди туристи, дошли да се насладят на изпълненията на гайдарите. Според някои този събор е вторият по големина след Роженския. Кръшни хора, песни и гайдарски мелодии огласят Родопите цели два дни по времето на събора. Голяма част от посетителите нощуват на палатка, под небето в планината, като базовият къмпинг е с повече от 100 палатки и се разполага на Илинденските хълмове на Родопския рид Карлък, от където се открива красива панорамна гледка към Родопските поля и гори.

Желаещите за участие се разпределят в три възрастови групи, при следния регламент:

  • Първа възрастова група– до 14 г.- изпълнение на свободна програма до 5 минути;
  • Втора възрастова група– от 15-20 години- задължително изпълнение на бавна и бърза мелодия до 6 минути;
  • Трета възрастова група– над 21 години- изпълнение на бавна и бърза мелодия до 7 мин.

Компетентно жури оценява участниците и награждава победителите. Наградите са парични, предметни, а и всеки участник си тръгва с грамота и спомените от преживяното по време на събора.

Илинденски събор в село Гела

Традиционно в програмата е застъпено и преподаване на гайдарското изкуство, като майсторите гайдари дават уроци на желаещите напълно безплатно. Целят събор се провежда под знака на единението – събират се хора от различни етноси и религии и заедно отключват магията на Родопа планина.

Постепенно в годините събитието придобива голяма популярност и прераства от малко местно събитие в международен фолклорен форум. Регистрирани са участници от всички точки на света. Най-малкият гайдар, участвал в надсвирването е на 5 години, а най-възрастният – на 85 години.

Илинденски събор в село Гела

Интересът към инициативата става все по-голям със всяка изминала година. Така, че не мислете къде ще прекарате 2 и 3 август, ами организирайте така времето и ангажиментите си за да може да се потопите в истинската и непринудена родопска атмосфера в село Гела.

Хотел Екстрийм Пампорово е перфектното отправно място, за да посетите впечатляващото събитие и да се потопите във фолклора на Родопите!

Резервирайте своите места още днес!

 

Полезна информация, с която да се запознаете, преди да посетите Илинденски събор в с. Гела:

Разтояние от Хотел Екстрийм до с. Гела: 24 км.

Време за пропътуване с кола: около 30 минути

GPS: 41.644183,24.573128

Дати на събора: 2-3 август 2014 г.

 

Очаквайте скоро повече информация за забележителностите в и около с. Гела.