Тракийската крепост край село Гела носи популярното име “Градище”. Крепостта е най-високо разположената такава в Родопите и е прекрасна идея за полудневен преход. Намира се на 3 км. от края на селото, като пътя е със средна трудност. Превземането на крепостта отнема около 1 час и 20  минути в бавен ход с много почивки.

Как да стигнем до крепостта?

Крепостта се намира само на 25 км от Хотел Екстрийм, Пампорово в посока към Девин. Поема се по пътя за центъра на курорта и автогарата и малко преди гарата се отбива в ляво. От там се поема по пътя за Широка лъка, а в центъра на селцето има табелка за село Гела, което е на само 6 км. от Широка лъка.

Тракийска крепост Градище край село Гела.
Разклона за крепостта от пътя в края на Гела

Крепостта за съжаление е слабо маркирана и трябва малко предварителна подготовка преди да се поеме пътя към върха. Тя се намира на един от най-високите върхове в района на село Гела, като отстои на около 3 км от паркинга на Базиликата в края на селото. Най-лесно ще можем да ви обясним как да стигнете като първо трябва да оставите колата си на малкия паркинг на базиликата, от там трябва да се върнете около 400 метра назад до един разклон с 2 указателни табели. Едната е за крепостта и сочи наляво, а другата за базиликата, която сочи надясно. Реално погледнато от този малък кръстопът до самата крепост имате около 3 км. ходене или 1 час и 20 минути. Има и втори вариант, който е по-мързелив. Вместо да оставите колата си пред базиликата поемате с нея наляво по черния път и карате още около 6-700 метра по пътя, като през цялото време държите най-левия ръкав на пътя. След няколко минутки ще стигнете до една зидана беседка където може да си оставите колата. За авантюристите е възможно и да се продължи още нагоре с колата, но ви предупреждавам, че е силно препоръчително да имате високопроходим автомобил!

Тракийска крепост Градище край село Гела
Беседката, при която трябва да поемете най-лявата пътека

Така стигнахме до разклона с двете указателни табели и тръгнахме наляво към крепостта. След няколко стотин метра ще се изкачите до една голяма поляна, а в дясно от вас ще има 2-3 купчини строителни отпадъци :). Кофти малко, но явно няма спасение, дори в планината. Стигнете ли до тях трябва да продължите отново по най-лявата пътека към храма Света Марина. Самият храм се намира на по-малко от километър преди крепостта и служи за ориентир. През цялото време трябва да следвате указателните табелки за храма и няма да сбъркате пътя. Подминете ли поляната с отпадъците ще стигнете и до последното разклонение, на което трябва да поемете отново по лявата пътека, защото дясната е за гр. Доспат.

Тракийска крепост Градище край село Гела.
Една от указаелните табелки по пътя

Следват няколко километра ходене по по-скоро лека и широка пътека докато стигнете до храма Света Марина. Храмът е много малко параклисче, което не функционира непрекъснато, но е красиво и много приятно сгушено в гората. До самия храм има и чешма, където може да починете и да се разхладите след тежкия преход! Спокойно почти не остана до крепостта :). След храма продължавате по пътечката направо още няколкостотин метра докато не се озовете на един кръстопът, на който ще видите и заветната табелка за крепостта “Остават само 250 метра” до горе, но какви :). Денивелацията е огромна, наистина огромна и тези 250 метра реално са най-трудните през целия преход. Обаче си заслужават!

Тракийска крепост Градище край село Гела
Табелката “Остават 250 метра”

От табелката тръгвате директно нагоре, не по някой от отъпканите пътища, а директно през гората, като явно местните са направили много интерес начин да укажат правилната посока. Точно до табелката има нарисувана с камъни на земята стрелка за правилната посока, а дървени прътове оградени с камъни показват точно откъде трябва да влезнете в гората. Успеете ли да се оправите там значи вече няма къде да се объркате и ви остават само заветните 200 метра до върха.

Тракийска крепост Градище край село Гела
Поглед към крепостта от подножието на пътеката

Пътеката е стръмна и тясна, но има изградени парапети и стълби на труднодостъпните места. Признаваме си, че последните няколкостотин метра покорихме най-трудно, но пък момента, в който видяхме крепостта изпитахме насладата от покоряването на крепостта.

Тракийска крепост Градище край село Гела
Последните метри на пътеката преди да стигнем

През цялото време, в което вървяхме използвахме приложение за телефона, което засича времето за изкачването, денивелацията, темпото и маршрута, по който минахме и данните са следните:

Дистанцията от паркинга на базиликата до върха на крепостта е 3.43 км.

Денивелацията на целия преход е 367 метра, като началната ни точка беше на 1479 м надморска височина, а крайната на 1846 метра.

Средното темпо, което сме имали на километър е 23 минути и 15 секунди, като признаваме си, че ползвахме доста почивки, за да се наслаждаваме на красивите панорами!

Общото време, за което сме изкачили върха е 1 час и 20 минути.

Тракийска крепост Градище край село Гела. Храм св. Марина
Храм Света Марина

История на крепостта и археологически данни от последните проучвания!

Първите разкопки на крепостта датират от 1971 г., когато екип на НАИМ на БАН и Смолянския музей проучват южната крепостна стена и части от вътрешността на крепостта. Следващите прочувания са през 2010 година, като ръководител е Дамян Дамянов. Разкопките се провеждат само през летните месеци, юли, август и септември, защото височината на убежището не позволява да се работи през останалата част от годината. Именно тази особеност подсказва на археологически екип, че крепостта се е използвала само през летните месеци за убежище и целогодишния живот там е бил немислим.

Тракийска крепост Градище край село Гела
Срутена част на крепостната стена

Установени са 2 строителни периода на крепостта, като те са ясно разграничини хронологически и архитектурно. Първият е датиран от XI – IX век пр.Хр. Тогава на Балканите и в Югоизточна Европа е времето на тъмните векове, белязани с големи миграционни процеси, които водят и до смяната на една епоха с друга. Именно тогава започва епохата на Ранното Желязо са хора, които свободно са боравили с новия метал и активно са го използвали в своя бит и ежедневие, от където идва и името на епохата.

Тракийска крепост Градище край село Гела
Част от крепостната стена.

Първото съоръжение или т.н. вътрешна крепост е заемала най-високата част на хълма, като днес е запазена само южната стена на крепостта, която е с впечатляваща дължина от около 25 метра. Интересното е, че рядко може да срещнете крепост с оригинален градеж, тоест не е имало никакви достроявания или нови изграждания на стените на крепостта. В крепостта “Градището” край село Гела може да погледнете един истински тракийски автентичен градеж, запазен близо 3000 години! Външната стена не е запазена, защото е била палисадна или на друг език, била е изградена от дърво.

Искате ли да посетите крепостта? Направете си резерваци в Хотел Екстрийм, Пампорово още днес!

На върха на крепостта на най-красивата панорамна площадка е регистрирано и ранножелязно светилище. Светилището е било проучено почти изцяо, като културните напластявания са прекалено малки, за да се отркие нещо съществено. Основнията материал, който е бил изваден при разкопките му е керамика и то трапезна, но за съжаление не е сглобен цял съд от фрагментите. Аналози на керамиката са открити в почти всички ранножелязни крепости или светилища в Западните Родопи.

Тракийска крепост Градище край село Гела
Крепостната стена погледната от друг ъгъл

В близост до светилището екипът археолози се натъква и на следи от жилище или заслон. За това говорят останките от мазилка с преплетени клони, както и намерените хромелни камъни.

Тракийска крепост Градище край село Гела
Дебелината на крепостната стена е внушителна

Вторият строителен период е и интересният за нас посетителите на крепостта. От него е и запазената стена, която ще видим, когато изкачим върха. Западната крепостна стена се явява част от новата вътрешна стена на укреплението. Тя е с обща дължина от около 110 метра, като само части от нея са запазени. Интересното е, че на места стената достига близо 2 метра височина, което е и оригиналната и височина. Преподлага се, че нагоре е била изградена и палисада, която допълнително да защитава населението, укриващо се вътре. По данни извлечени датирайки откритата около стената керамика археолозите са стигнали до извода, че разширяването на куртината може да се датира през втората фаза на Ранножелязната епоха или около VIII – VI век пр.Хр. Отново по данни на керамиката се предполага, че крепостта е използвана чак до II-III век, когато е била изцяло изоставена.

Тракийска крепост Градище край село Гела
Гледката от светилището над крепостта
Тракийска крепост Градище край село Гела
Светилището и гледката от него

Крепостта обхваща общо около 3 декара площ (това е площта на външната крепостна стена), което я прави една от най-големите по площ крепости в Родопите. В допълнение тя е и най-високо разположената такава, затова ето ви поне 2 причини да я посетите!

Ако искате да посетите крепостта може да си направите резервация в Хотел Екстрийм, Пампорово, като колегите на рецепция ще се погрижат да ви запознаят и с много други интересни местенца, които да посетите докато сте на почивка при нас!