Смолянска крепост в местността Турлука е едно от многото облагородени крепости в последните няколко години. Крепостта се намира само на 5 км. от Хотел Екстрийм, Пампорово, а за да стигнем до нея ни трябват 5-10 минутки. Локацията и я превръща в една уникална дестинация за неделен туризъм. Екопътека Невястата се намира в непосредствено съседство с крепостта, което допълва прекрасно екскуризията ви!

Как да стигнем?

Табела на главния път с указание за крепостта
Табела на главния път с указание за крепостта

Крепостта се намира само на няколкостотин метра от главния път, който свързва Пампорово и Смолян. Разстоянието, което трябва да изминете с кола е точно 5.6 км, а времето което трябва да отделите е не повече от 5 минути. Когато пристигнете на паркинга на крепостта ще се озовете пред началото на Екопътека Невястата, като ще познаете паркинга и по голямата стена за скално катерене, която се намира в дясно на пътя. От паркинга имате само няколко минутки пеша докато стигнете до входа на крепостта. По пътя за самата крепост има изградени няколко беседки с пейки и масички. Там са разположени и много информационни табели с информация за крепостта и снимки от прочуванията и намерените артефакти.

Един от зидовете на крепостта
Един от зидовете на крепостта

Историята на крепостта

Първите проучвания на крепостта за започнали още през далечната 1936 г. от Петър Маринов, като за съжаление писмената информация е почти нулева. Маринов отбелязва, че е открил зидове от камък с дебелина близо 2 метра. Той е и пърият, който изразява мнението, че това е крепостта Аетос. Името той свързва с труда на Йоан Кантакузин “История”, където авторът описва крепостта като една от значимите родопски крепости, която императрица Анна Савойска предава на българския цар Йоан Александър в замяна на помощта му в разгара на гражданската война за престола във Византия с Йоан Кантакузин! Следват още няколко проучвания на крепостта, докато не се стига до 2006 година, когато Дамян Дамянов прави най-значителното проучване до сега на крепостта. Проучени са южната крепостна стена и помещенията залепени за нея, част от източната стена и североизточния ъгъл на кастела. Констатацията на археолога е, че крепостта има 2 периода на обитаване. Първият е от 6 век, когато крепостта е в ръцете на Византийската империя и втори период от 9 век до падането на България под турско робство, когато крепостта е била във владенията на българското царство.

Гледка на Смолянската крепост
Красива гледка към южната стена на крепостта

Като цяло заключението на археолога е, че крепостта е строена бързо и са правени големи компромиси с качеството на градеж. Първият строителен период е от времето на Юстиниан |, който има за цел да изгради силна отбранителна система из цялата империя. По негово време огромна част от крепостите на територията на съвременна България претърпяват съществени промени или биват построени от нулата. Примери за такива крепости са Асеновата крепост, Момчиловата крепост известна още като Подвис и много други. През втория строителен период крепостта претърпява някои корекции, но отново не се залага на качествен градеж, който да изпълнява функцията на кастел. Именно по тази причина Дамян Дамянов, прави заключение, че крепостта не е първоначално наречената от Петър Маринов Аетос. Основната причина за това заключение е, че крепостта не изпълянва толкова значими функции, каквито е изпълнявала Аетос. Смолянската крепост в Турлука по-скоро е била с отбранителна функция за местното население. Както предполага археологът самото то е било в основата на градежа на крепостта през периода, когато тя е била във владенията на българското царство. Липсата на качествена архитектурна изработка прави крепостта по-маловажна и влиза в сборното “някои други крепости в Родопите”, както Кантакузин споменава в своята “История”. Най-вероятно тя се е ползвала за убежище на местното население, което се е криело там при набези на различни варварски племена, тъй като българската армия често е била възпрепятствана да помогне на местното население.

Една от беседките на крепостта
Една от беседките на крепостта

Самата крепост е уникално реставрирана и наистина е много приятно местенце за посещение. Изградени са много беседки и няколко панорамни площадки, които разкриват феноменални гледки към планината и към Смолян. На върха на крепостта може да видите също прелестните Родопи, като от най-високата част на скалата се вижда прекрасно и цялата крепост.

Бесдка по пътя към Смолянската крепост
Беседката по пътя към крепостта
Страхотен сенчест кадър на част от крепостната стена.
Страхотен сенчест кадър на част от крепостната стена.

Смолянската крепост в местността Турлука е прекрасна идея за убиване на няколко часа, докато релаксирате в Пампорово. Бързият и лесен достъп до нея я прави удобна за малки и големи посетители, като разбира се повече информация как да стигнете до нея може да получите и на рецепция в Хотел Екстрийм, Пампорово!

Подход към Панорамната площадка на крепостта.
Подход към Панорамната площадка на крепостта.

Ако искате да резервирате стая в Хотел Екстрийм, Пампорово, който се намира само на 5 км. от крепостта може да ни пишете от тук: