Село Гела е известно най-вече с природата и гледките, които разкрива, но определено има и много интересни места, които могат да се посетят. Едно от тях е ранно византийската базилика в края на селото. Базиликата е напълно реставрирана, като около нея е изграден и приятен парк, където може да седнете и да се любувате на красивите гледки и историята, с която това място е пропито!

Как да стигнем?

базилика село гела
Указателната табела, която води към базиликата

Базиликата се намира в живописното село Гела, което е на около 25 км. от Хотел Екстрийм Пампорово. Пътя за селото е през друго наистина красиво и живописно селце – Широка лъка. По конкретно, трябва да тръгнете от Пампорово по посока Девин, след което ще подминете село Стойките и ще продължите към Широка лъка. Веднага след като влезнете в селцето ще подминете центъра му, а няколкостотин метра по-късно ще видите във ваше дясно табелка за село Гела. Пътя продължава по едно малко мостче, което се намира непосредствено пред националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка. Продължавайки по този път след 6 км. ще стигнете и до Гела. Щом подминете табелата трябва да продължите напред като в един момент ще се озовете на едно малко площадче, където трябва да завиете надясно. През цялото време ще има и указателни табели за базиликата, така че не се притеснявайте, че може да я пропуснете. След завоя трябва да продължите около 1-2 км. по черен път, докато не стигнете до друго кръстовище с 2 табелки на него. Надясно е пътя за базиликата, а наляво може да тръгнете ако сте решили да се разходите до Тракийската крепост “Градището” над селото. Разходката е около час и половина, а крепостта е страхотна! От това кръстовище трябва да карате още 500 метра, докато не видите и последната табелка, която указва, че до крепостта има само 100 метра. Паркирате колата и след по-малко от минутка сте пред входа на комплекса 🙂

Базиликата в Село Гела
Поглед към базиликата от баптистерия

История на базиликата!

Базиликата край село Гела е най-високо разположената такава в югоизточна Европа, като най-вероятно тя е била част от по-голям комплекс, който е целял да внедри христянството сред тракийското племе Беси, които са обитавали централните Родопи по това време! Базиликата е изградена през V век, като е просъществувала само 200 години. Тя е било красиво украсена и орнаментирана сграда, която е била построена в годините, когато римската империя активно е налагала новата християнска вяра сред всички тракийски племена на териаторията на България. Интересът към базиликата се появява още през началото на XX век, когато местните жители запонали да градят новата църква в местността. През 1910 г. в непосредствено съседство на базиликата се е изградила църквата “Света Троица”, като в градежа и са използвани и камъни от въпросната базилика. Именно тогава за първи път се поражда и интерес към проучването на базиликата.

базиликата в село Гела
Поглед към базиликата в село Гела

Арехологическите проучвания на базиликата в местността Манастира в края на селото започват още през 60-те години на миналия век, като обектът е социализиран и напълно реставриран през 2010 година. Проектът е с подкрепата на Норвегия, Лихтенщайн и Исландия, като е част от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Село Гела базиликата
Единият кораб на базиликата

Структура на базиликата!

Базиликата е била трикорабна, едно апсидна, като е имала и два входа. По данни на археолозите, които са проучвали базиликата, тя е имала прозорци, тъй като са открити голямо количество фрагменти от стъкло, което е било тънко и право! Подът е бил покрит с плочи, а покрива най-верояно е бил от дървена конструкция, покрита с керемиди.

базиликата в село гела
Апсидата на базиликата

Интерес за проучвателите на базиликата представляват и откритите 2 гроба, както и следите от голяма представителна сграда с богата украса. Сградата най-вероятно е била резиденцията на епискона на базиликата. Гробовете са били разровени още в началото на миналия век от иманяри, но според местните в единия от тях е намерена златна византийска монета. В гроба, обаче са открити останки от най-вероятно висш духовник погребан в седнало положение. Във втория гроб е открит епископски жезъл, който за съжаление не е оцелял до днешно време.

апсидата на базиликата в гела.
друг поглед към апсидата на базиликата

При по-късните проучвания на базиликата северно от нея са разкрити 2 помещения, които са били залепени за стената и. Едното от тях е било с настилка от големи правоъгълни плочи и е изпълнявало ролята на баптистерий (място, където са се покръствали траките и местните жители в новата вяра). Второто помещение се е намирало между притвора на базиликата и  т.н. кръщелня.

баптистерии базиликата гела
Баптистерият

Краят на съществуването на базиликата.

Тя е опожарена малко след нейното построяване към края на VI в. при едно от многобройните нахлувания на славянските племена на Балканския полуостров. Дълги векове след това мястото остава в спомените на местните като местността “черковно”, а изградената през 1910 църква в непосредствена близост доказва важността на местността сред местното население.

гроб в базиликата в село гела
Единият от гробовете в базиликата

Базиликата край село Гела е една от най-красивите и запомнящи се места, които може да посетите при престоя си в Хотел Екстрийм, Пампорово! Може да комбинирате посещението на базиликата с посещение на крепостта “Градището”, която е на 3 км от базиликата и представлява страхотен начин да се раздвижите и едновременно с това да видите най-високата тракийска крепост разположена на близо 1900 м. По пътя към селото може да разгледате и възрожденското селце Широка лъка, като пътя ви задължително минава през него!

Ако искате да резервирате стая в Хотел Екстрийм, Пампорово и да посетите базиликата в село Гела направете вашето запитване от тук.