Кой е Дядо Коледа?

Този въпрос си задаваме в целия си съзнателен живот, или поне докато не разберем, че той “не съществува”, което въобще не е вярно! Дядо Коледа е истинска историческа личност, роден в територията на днешна Турция. Светецът Св. Николай е роден през 300 г. след Христа, като още от малък е бил изцяло посветен на религията. Той се е славел, като изключително добър и мил човечец. Друга негова отличителна черта, която днес Дядо Коледа е наследил е неговата щедрост. Той произхождал от много богато семейство, а отдадеността му на религията му позволила да разполага с огромен ресурс да бъде щедър към нуждаещите се и най-вече към дечицата. Той раздал цялото си богатство, което имал и от там на Дядо Коледа се приписали тези положителни качества, които в момента притежава.

Дядо Коледа носи подаръци в Пампорово

Известно време след полагането му за свещеник, Свети Николай станал епископ, което го задължило да носи червени дрехи и шапка, а дългата му бяла брада допълвали перфектно образа на съвеременния белобрад старец, който познаваме.

Как Свети Николай се е превърнал в Дядо Коледа?

През XVII век преселници от Холандия в Америка основали колонията Ню Амстердам (днес Ню Йорк), като заедно със себе си пренесли и празника Свети Николай. Много бързо местните прихванали празника Синтерклаас и го превърнали в Санта Клаус или Дядо Коледа. Години по-късно християнското общество придало на образа на Дядо Коледа поучителни черти, които решили да доближат до най-големия християнски празник Рождество. Така Дядо Коледа посещавал послушните и добри деца и ги възнаграждавал с подаръци. Образът на стареца се превърнал в много известен и уважаван герой от приказките и легендите за Коледа.

Дядо Коледа в Пампорово и тази година

С годините образът на белобрадия старец се развивал, като към него се добавяли и други черти на харектера му, както и съпровождащи го персонажи. Такива са неговите елени, шейната му, къщата му на северния полюс, джуджетата, които цяла година правят подаръцит за добрите дечица, както и много други.

Кога Дядо Коледа става огромна част от живота ни?

Световна популярност Дядо Коледа придобива през 1931 г., когато художникът на Кока Кола, му придава реален образ за една от рекламите на компанията. От този момент насетне Дядо Коледа става неразделна част от живота на милиарди хора, които очакват веселия дебеличък и приветлив старец на Коледа.

За децата празника е още по-значим, като срещата им с Дядо Коледа е едно от най-емоционалните неща, които могат да изживеят в детството си. Голямата тайна и мистерия около Дядо Коледа се пази възможно най-дълго от дечицата, защото, колкото по-дълго вярваш в Дядо Коледа, толкова по-дълго живееш в приказките и мечтите и запазваш детското в себе си.

Вярвайте в Дядо Коледа, независимо на колко сте години……..

Пожелаваме на всички да не губят вярата в Дядо Коледа и всеки от нас да поглежда тайничко през прозореца на 24 декември с надеждата да зърне шейната на белобрадия старец, на която има едно малко, малко местенце заделено за неговия подарък. Помогнете на децата да напишат ежегодното си писмо до Дядо Коледа и знае ли човек, един ден той наистина може да го прочете 🙂Дядо Коледа чете писма от Пампорово

За всички, които вярват в Дядо Коледа и искат той да стане част от семейството им ви каним в Хотел Екстрийм, Пампорово. По традиция белобрадия старец ще ни посети на Коледа и ще зарадва най-малките ни гости с подаръци, усмивки и много положително настроение. Като изненада ще издадем, че Дядо Коледа в Пампорово на шейна, теглена от неговите верни другари. Шейна, на която всеки може да се повози и  разбира се снима за спомен!

Дядо Коледа идва в Пампорово с шейната

Ако желаете Дядо Коледа да зарадва и вашето дете заповядайте на Коледа в Хотел Екстрийм, Пампорово, а ние ви подаряваме специална оферта с 40% отстъпка, ако резервирате още днес!

Очакваме ви!