Кръстова гора представлява едно прекрасно място за отдих, размисъл и истинско извисяване на духа и не на последно място е едно от най-значимите християнски средища  в България.

Къде е разположена Кръстова гора?

Кръстова гора е разположена в Средните Родопи като се намира на около 60 км от Пловдив, на 40 км от Асеновград, на 6 км от село Борово.  Идвайки откъм Хотел Екстрийм Пампорово, отбивката за Кръстова гора се намира от дясната ни страна.  Следват приблизително 25 км.  асфалтов път, редувайки както прави участъци, така и лъкатушещи завойчета, всички предоставящи невероятни гледки. Инфраструктурата е сравнително добре поддържана.

Кръстова гора

Пътят е тесен, на места с доста остри завои, затова моят съвет е бъдете внимателни.  Някъде в началото на пътуването към Кръстова гора се натъкнах на малко параклисче.  Първото населено място през което преминахме е село Югово.  Живописно „ накацалите” къщички по двата склона определено спират дъха за секунди.  След това пътят почва бавно да се спуска надолу като точно преди град  Лъки от лявата ви страна ще се разкрие невероятна гледка в центъра, на която е стената на водохранилището  – част от минната индустрия на града и веднага след него е хвостохранилището, в което се съхраняват отпадните води от обогатяването на рудата.  След това следва разклона за село Борово и оттам за Кръстова гора.

История и легенди

Пътят спира пред висока арка с бариера.  А зад нея се разкрива и прочутото свещено място за всеки един вярващ и докоснал се до Божията  сила  –  Кръстова гора. Местата за паркиране са много.  Ако решите да се разходите пеша, предлагам Ви да не влизате с колата в самия комплекс, а да спрете преди бариерата за да може изцяло да заредите сетивата си със невероятната гледка, която предлага околността.

Кръстова гора

Причината всяка година ежегодно  да се стичат толкова много вярващи от цялата страна е преданието, че тук е заровена частица от Христовия кръст. Много са легендите за това място като всяка от тях преразказва за някое сторено чудо.

В началото на комплекса от параклиси пред нас се разкрива църквата „Покров на Пресвета Богородица”, която е завършена през 1995 г. В ляво от нея се намира алея, стигаща до върха, на който е разпложен големият метален кръст. Около самата алея са пръснати  няколко параклиса, посветени на 12-те апостола.

Кръстова гора

Местните разказват следната легенда, която вероятно е и най-достоверната. През 1933г. Йордан Дрянков от село Ковачевица, Гоцеделчевско по прякор Йорданчо, както го наричали местните хора, пристигнал в село Борово. Той бил решен да се откаже от светските изгоди и да служи на Господ. Много често той получавал видения, като за едно от тях бил известен самия цар Борис III. Йорданчо прекарал една нощ на връх Кръстов и тогава му се разкрила историята на мястото.

Божият кръст

Някога много отдавна тук е имало голям манастир, в който е била съхранявана частица от Божия кръст. Преди това тази частица се е намирала в султанската съкровищница в Истанбул. Когато руският цар научил за това, веднага изпратил свои пратеници с богати дарове за султана, като подучил хората си, когато султана попита с какво да се отблагодари за скъпите и пребогати дарове на царя, хората му да поискат частицата от кръста Господен. Султанът се съгласил и отпратил руските гости, но когато майка му научила какво е сторил синът й, и как именно тази частица помагала на султана да държи народа си покорен, той изпратил потеря да преследва русите. Веднага щом научили за подлите намерения на султана, русите се отклонили от пътя си за да заблудят турците и се насочили към Средните Родопи. Така попаднали в манастира на Кръстова гора и предали на монасите ценната частица с обещанието, че ще се върнат за нея. Когато научил историята, цар Борис решил да подари на манастирската обител голям метален кръст, който бил издигнат и осветен през 1939г.

Кръстова гора

Друга легенда разказва за бял гълъб, който при освещаването отвел всички до все още неразкритото аязмо с чудодейна вода. Над него е издигнат втори метален кръст, както и малък параклис от дарители.

Най-популярният ден за посещение на Кръстова гора е Кръстовед, който е на 14 септември

В настоящия момент манастирът е мъжки. Няколко монаха и техните послушници обслужват манастира, като същевременно с радост отговарят на всички възникнали въпроси на миряните по време на посещението им на светата обител. Ако решите да останете да пренощувате комплекса разполага със 120 места за нощувка.

Какво друго да посетим до Кръстова гора?

Връщайки се по същия път, се натъкнахме на няколко указателни табели за екомаршрути. Любопитни да ги обходим се поинтересувахме за повече информация от местните хора, които с охота ни я предоставиха. Една от пътеките започва от село Борово, виейки се през живописен черен път достига до  малък параклис, посветен на „ Св. Димитър”. Наблизо се намира прекрасна беседка за почивка, а крайната цел е естествен скален мост, разположен над езеро, образувано от река Беличенска.

Много популярна разходка от Кръстова гора е тази до Караджов камък. Пътят започва от паркинга на манастира и трае около 2 часа в посока. Повече за Караджов камък може да намерите в нашата статия посветена на тракийското светилище!

Пътят към хотела премина по същия маршрут. Ако имате време и желание винаги, когато се намирате в Родопите отделяйте по малко време и опознавайте красивите кътчета, които тази планина предлага.

Друг интересен манастир, който може да посетите на път към Пампорово е Бачковският манастир

Малко допълнителна информация, която може да ви бъде от полза:

Разстояние Основен път Пловдив – Смолян – Кръстова гора:  30.0 км.

Разстояние от Хотел Екстрийм, Пампорово до Кръстова гора: 77 км.

Времетраене: около 50 мин от разклона или 1:30 мин от Хотел Екстрийм

Входна такса: няма