Крепостта Калето край село Кошница, както всяка друга в Родопите открива уникална гледка към региона, както и богата хилядолетна история.

Крепостта Калето село Кошница

Поредното хубаво място, с което ще Ви запознаем  днес  е крепостта Калето при село Кощница. Връщайки се от пещера Ухловица в посока към Хотел Екстрийм Пампорово  на няколко пъти  подминахме описателни табели, указващи местонахождението  на въпросната крепост, за която не бяхме чували преди, но с която възнамерявахме да се запознаем. При условие, че пътувате от Пампорово към крепостта, първо трябва да минете през Смолян, от там да поемете по пътя за Смилян през село Чокманово. Около 10-12 км. след Смилян по пътя за Могилица, Ухловица и разбира се село Кошница, ще видите отбивката, където е информационната табела, както и импровизираният паркинг. За ваше улеснение, за да не пропуснете къде да спрете прилагаме и снимка.Паркинга пред Калето Реално отбивката е на около 1.5 км преди село Кошница, ако идвате от Пампорово.

Интересът ни към подобни обекти е доста голям и решихме да я посетим. Подминахме село Кошница. Това приказно красиво родопско село  е разположено в котловина и името му идва от факта, че къщите са накацали на дъното й и го оформят като голяма кошница.  Продължавайки по пътя за Смолян, след около километър, видяхме табелите за крепостта, а не след дълго и самата нея, намираща се от дясната страна на пътя, гордо разположена върху хълм.  Оставихме колата на паркинга, изграден до самия път. Единственият багаж, който взехме с нас бе фотоапарата и шише с  вода, защото гледките, които най-вероятно се откриваха от върха на хълма, върху който бе разположена самата крепост, със сигурност щяха да са „спиращa дъха“ .  Пътят преминава през  красиво мостче над река Арда, след което се открива и самата пътека, изградена от стъпала, поддържани от дървени трупи, която се вие по склона на хълма.  Беше август, температурите бяха високи, но горещина не се усещаше, тъй като дърветата образуваха гъста и солидна сянка, благодарение на великолепните си кичести осанки. След около 20-на минути спокойно ходене стигнахме до величествената Проходна пещера, върху която се разполага и самата крепост.  Усилена работа течеше по цялото трасе на хълма – от постявяне на описателни табели,  през изграждането на перила около стъпалата, поставяне на осветление  до чисто археологическата дейност на група млади хора, които  с ентусиазъм се суетяха около разкритията, които бяха направили.Село Кошница - Проходна пещера

Крепоостта е локализирана над  Проходната пещера – природна забележителност, която някога е служила и като вход към крепостта.  В самата пещера са изградени няколко дървени пейки с маси, които в бъдеще ще служат на туристите за място за почивка и утоляване на глада и жаждата. Пейките дават уникална възможност да се насладите на  прекрасен изглед и невероятна панорама към село Кошница и заобикалящите го високи върхове, в подножието на които е сгушено то.  След глътка въздух от наша страна потеглихме отново и след около 50-на метра над пещерата,  стигнахме до самата крепост и това, което бе останало от нея.  Докато се суетяхме кое за какво ли е служило и какво е представлявало любезен човек от екипа археолози, който работеше там ни посрещна и с охота ни разказа накратко за мястото, на което се намирахме.

Късноантичната и средновековна крепост е разположена върху конусовиден връх от мраморизиран варовик и с нейните 1006 метра надморска височина  подксазва за сериозни стратегически позиции в древността спрямо околния ландшафт. С такива функции е била през по-ранния период от своето съществуване, когато е изпълнявала военни функции, свързани със сигурността на Смолянската крепост, разположена недалеч  оттук, както и контролиращи функции върху основните пътища през Родопите за Бяло море.

Самата крепост няма свое име, което да е регистрирано в писмените извори.  Истински интерес за любителите на историята и археологията представляват проучванията, които са регистрирали два периода на функциониране – ранен – 6 век и късен – 11-13 век. Тази датировка по думите на човека, с когото разговаряхме е била потвърдена и при проучването на съхранените в основи крепостни параклиси в южната част на крепостта.  Стените са изградени в така наречения“ двулицев  градеж“- ломени камъни, споени с хоросан. Разкрита е и външна бойна кула, която неоспоримо отново доказва  военно-отбранителните задачи на Калето.

По време на разкопките са открити свидетелства за изпозлването на върха с проходната пещера като скално светилище, превърнато в укрепление още през 5-4 хилядолетие пр. Хр.

Предпоставка за това били благоприятните природни  условия:  голям жилищен заслон с лесно отбраняем връх за укрепление над него, както и мекия климат и близките водоизточници

Анализът, направен от археолозите показва значително за времето си човешко присъствие на върха през късния енеолит, ранната и късната бронзова епоха, ранножелязната епоха (ХІ-VІ в. пр.Хр.), трако-римския период (І-ІІІ в.), VІ в. и ХІ-ХІІІ в.

В разчистването на растителността и откриването на крепостните зидове са участвали както екип от професионалисти, така и  две смени гимназисти по 12 души, живеещи в съседните на обекта села Смилян, Могилица, Бориково, Буката и Кошница в продължение на 4 седмици в рамките на Бригадирско лято  “Красив Смолян”.

Село Кошница - Проходната пещера

Както разбрахме, проучването е в рамките на проекта “Тракийско и византийско културно наследство в Родопите и Северното крайбрежие на Егейско море”, изпълняван от Община Смолян в партньорство с Община Самотраки – Гърция. Проектът е финансиран по Оперативна програма “Европейско териториално сътрудничество Гърция-България 2007-2013”.

След увлекателния разказ на нашия домакин направихме доста снимки, изкачихме се до готовите панорамни площадки и заредени положително потеглихме по обратния път надолу, а след това към Пампорово и хотел Екстрийм, изпълнени с очакване и ентусиазъм да се върнем отново тук следващата година и да посетим вече реставрираната и напълно социализирана крепост, която ще обогати значително съществуващия пешеходен туристически маршрут до Проходната пещера.

Полезна информация, с която да се запознаете, преди да посетите Екопътека Каньона на водопадите:

Разтояние от Хотел Екстрийм до крепостта Калето, село Кошница: 36.40 км.

Време за пропътуване с кола: около 45 минути

Време за изкачване до върха: около 30-40 минути (според темпото)

GPS: 41.512062, 24.685976

Входни такси:  няма

Работно време: няма