Зимата вече чука на вратата, а с нея се сещаме и за любимия ни спорт – ските. Решихме да ви помогнем да се подготвите подобаващо за зимата, за да няма неприятни изненади по пистите в #Пампорово. Как да подготвим ските си и дали да го направим е една от последните ни грижи и именно по тази причина решихме да ви подсетим от рано, пък и ще ви покажем един бърз и лесен начин, как да си го направите сами.

Цялата процедура е в 6 лесни и бързи стъпки, а за да ги изпълните ви трябват следните неща:

  • Ски 🙂
  • Подходяща маса (магаре ще свърши работа също)
  • Вакса за ски (може да се купи от всеки магазин за ски и по-големите спортни магазини)
  • Ютия (важно е да ви предупредим да не ползвате домашната ютия, защото шансът след това да няма с какво да си изгладите дрехите е доста голям)
  • Шкурка
  • Четка
  • Стъргалка
  • Стари парцали, които да сложите на пода, за да не изцапате с топлата вакса.

вакса на ските за зимата

Първа крачка:

Трябва да установим работната си станция. Важното е да ни е удобно и достатъчно високо, за да можем да работим спокойно през следващите 20-30 минути. Много важно е да можем да застопорим ските, за да можем да ги обработваме спокойно. Ако използвате обикновена маса, ви съветваме в двата и края да сложите по една дъска или по-висока плоскост, която да закрепите здраво. Слагате ската с долната част към вас. Нашият съвет е, ако използвате такава маса, да сложите обувката на ската, така тя ще застане между двете плоскости и няма да мърда! Сега е и времето да се погрижим за това да не омажем всичко с вакса и да сложим няколко стари парцала на пода 🙂

Втора крачка:

Време е да подготвим самите ски за ваксата с помощта на шкурката. Най-вероятно по време на миналата зима ските ви са били издраскани, къде леко, къде повече, сега трябва да изравним повърхността им. Вземете шкурката и минавайте по протежението на ските, но задължително отзад напред и спазвайте този ритъм.

Untitled-1

Трета крачка:

След като сме избърсали повърхността на ските с парцал от следите на шкурката сега в употреба влизат шкурката и ваксата. Нагрейте ютията, но внимавайте, не трябва да е много нагрята. Съветваме ви да я сложите на режим Вълна, защото там температурата е по-ниска. Вземете ваксата и я допрете до нагорещената ютия. Трябва да се разтопи, но без да изгаря. След като разтопите ваксата започнете да капете разтопените капки вакса върху ските, като гледайте да капете по около капка на всеки сантиметър.

Четвърта крачка:

Ваксата изстива сравнително бързо, така че с вече нагрятата ютия запонете да разнасяте капките вакса по дължината на ската. Старайте се да нанасяте равен тънък слой върху ската.

Пета крачка:

Ваксата отново е изстинала бързо, така че с помощта на стъргалката трябва да отстраните ненужната вакса.  Отново се движете от края на ската към върха.

 ваксане на ски

Шеста крачка:

Не забравяйте, че имате 2 ски 🙂 Повторете всичките крачки и с втората 😛

Все пак, ако не се чувствате сигурни във възможностите си сами да подготвите ските си поверете ги на професионалисти!

И такааааа, ските ви вече са готови за зимата, остава само да решите къде ще ги използвате по предназначение, а ние се сещаме за едно страхотно място – Пампорово!

Само като вметка искаме да кажем на всички запалени скиори, че този сезон в #Пампорово ще заработи така чакания нов лифт, който значително ще разтовари трафика от най-използваните писти в курорта, което ще направи опашките….. всъщност те няма да съществуват. Ако искате да карате ски, а не да чакате по опашки очакваме ви!