Екопътека Каньона на водопадите е създадена преди няколко години и се намира  в близост до град Смолян. Дълга е около 6 км. и минава през резервата „Сосковчето” и се вие по течението на река Еленска. Преброени са около 50 водопада, водни каскади и ручеи. Екопътеката дава възможност лесно да достигнете до част от тях.

Екопътека Каньона на водопадите

Как се стига до Екопътека Каньона на Водопадите?

От Хотел Екстрийм Пампорово трябва да поемете по пътя за Смолян.  Щом влезете във града, завивате на първия светофар надясно и следвате указателните табели за западния квартал Средок и за село Мугла, а по-късно ще се натъкнете и на табели, указващи посоката на резерват „ Сосковчето.
Няма как да объркате пътя към природната забележителност, придобила в последно време доста голяма популярност. И все пак за да сте сигурни, че няма да се лутате в търсене на началната точка, просто попитайте някой от месното население. Без да пестят подробности,  с радост ще ви упътят и дори ще ви разкрият още подробности за маршрута. Все пак не се колебайте да питате на рецепцията на Хотел Екстрийм откъде точно да минете и как да стигнете до екопътеката, колегите с удоволствие ще ви отделят достатъчно време за да ви запознаят подробно с маршрута.

Стигнете ли до изоставена автобаза, ще видите тесен път от дясната ви страна. Поемате по него и след около 100-на метра ще стигнете до малко заведение, където може да оставите колата. Възможно е да попътувате още около 200-300 метра, но така или иначе стигнете ли голяма беседка с барбекю,  ще видите  и голяма табела „Резерват Сосковчето”, откъдето всъщност започва и самата екопътека, а пътят за коли свършва.

Първия досег с реката е съвсем в началото.
Първия досег с реката е съвсем в началото.

Препоръчваме ви да сте с удобно облекло, заредени с течности по ваш избор, нещо за хапване, и разбира се с фотоапарат. Гледките, които постепенно планината ще открива за вас, няма как да не бъдат заснети. В зависимост от желанието ви, преходът може да стане и за два часа общо в двете посоки, но ако сте решили да направите спокойна разходка, по-добре отделете 4-5 часа.

Римски мост.
Римски мост.

Маршрутът по екопътека Каньона на водопадите

Пътеката е наскоро маркирана и е изградена по протежение на каньона в резервата „Сосковчето” .  В началото на пътя си ще видите старинен римски мост – все още пазещ здравината на онези далечни времена. За качеството на римските градежи говори и фактът, че мостът е изграден изцяло в техника суха зидария, което означава че камъните са дялани и вклинени един в друг без да е изполвана каквато и да е мазилка – за разлика от днешните “титанични строежи”. Веднага след моста се вижда изоставена сграда на някогашен рибарник. От тук надясно продължава стар римски път, водещ до билото на планината –  не тръгвайте по него. Точно зад сградата и на около 100-150м. след останките от рибарниците започва екопътеката “Каньона на водопадите” – с жълта маркировка и отвеждаща в царството на водната феерия и зеленина.

DSC_0018
Информационен център в началото на пътеката

Наскоро, благодарение на Българо-гръцки проект са възстановени и подобрени голяма част от съоръженията по протежение на каньона. В началото на разходката си ще се натъкнете на голяма сграда, в типично родопски стил, която представлява информационен център за туристите, както и място за лекции и семинари на различни теми.

Едно от многото живописни дървени мостчета.
Едно от многото живописни дървени мостчета.

Началото на водопадите!

Пътеката се вие през гората като малки дървени мостчета я прехвърлят ту отляво, ту отдясно на Еленска река. Вековни смърчове пък я обграждат, докато тя се провира покрай скални блокове, наречени от местните хора Редените камъни. Някои от тях  наподобяват амфитеатър, а други са с форма на пирамиди и кули.

На няколко места са изградени места за отдих, където да вземете глътка въздух, да хапнете, да утолите жаждата, или просто да се полюбувате на невероятното спокойствие и тишина, нарушавани единствено от песента на птиците и румолящата вода наоколо. Спокойно може да отделите време и да хапнете на някое от специално изградените за това места. По цялото протежение на пътеката има около 10 обособени за почивка места, с пейки и маси за хранене, всички дървени, вписващи се в обстановката.

Екопътека Каньона на водопадите
Екопътека Каньона на водопадите

Неусетно ще стигнете до Вековния бук, имащ диаметър над 4,20 м. През цялото време се усеща прохладата от реката, а зеленината наоколо успокоява със своята свежест. Дървените мостчета, парапетите и стъпалцата създават усещане за лично и близко общуване с  природата. Екопътека Каньона на водопадите е уникална и с това, че резерват „Сосковчето”, разкрива природните феномени и биологичното разнообразие на защитената територия. Естествените обитатели на резервата  са мечката, глухарът, дивата коза, сърната, както и много специфични разстителни видове. Интересна табела с превантивни мерки и съвети при среща с мечка ще видите в самото начало на разходката ви.

Един от първите малки водопада по протежението на Екопътека Каньона на водопадите
Един от първите малки водопада по протежението на Екопътека Каньона на водопадите

Водопад Орфей

Името на пътеката идва от множеството водопади, чиито брой е около 50. По  внушителни по своя размер са около пет. Първите водопади, които ще видите са  Каскадите. Струите вода се спускат по скалните тераси и образуват фееричен воал. Те ще се паднат във ваше ляво и ще трябва леко да се отклоните от пътя за да слезете до тях. Пръски вода буквално ще стигнат до вас. Продължавайки разходката си не след дълго ще се озовете пред голяма дървена беседка с пейки, където спокойно може да се подкрепите с нещо. Оттук пътят взема малко вертикално направление, но не се притеснявайте. Навсякъде са изградени дървени стълбища с парапети, така че изкачването да бъде по-леко и не толкова натоварващо. Когато се върнете на горския път и продължите разходката си нагоре, той ще ви отведе до най-големият и може би най-забележителен водопад от каньона, носещ името на митичния певец Орфей, с височина 70 м., след който водата се разделя на няколко поточета, наподобяващи струните на арфа. Сякаш Орфей свири на своята арфа, а отсреща го чака Евридика.

Водопада Орфей
Водопада Орфей

Водопад Ропката

Така е наречена и една от панорамните площадки на екопътека каньона на водопадите, разкриваща неописуеми пейзажи. Самият водопад се пада малко вдясно и за да стигнете до самото му подножие отново ще трябва леко да се отклоните от стъпалата, които ви изкачват към най-високата точка на днешната разходка. Там определено ще отделите повечко време – било за снимка на фона на тази водна магия, в която при определен ъгъл небесното светило пречупва своите лъчи и водата сякаш заблестява, било просто за да се насладите на спокойствието, царящо под водопада. Ако се качите над самия водопад и се загледате във водния му пад, който е около 70 метра, при слънчево и ясно време ще видите дъга. И цялото това природно съвършенство не свършва тук. Няколко метра по нагоре дървеното стълбище ще ви отведе до мястото, където тупти живота в планината – следващия голям водопад – Сърцето, който с изумително идеалната си форма няма как не ви впечатли. Непосредствено над Сърцето се намират следващите водопади – Казаните.

Водопад Ропката
Водопад Ропката

Водопад Сърцето

Водопад Сърцето
Водопад Сърцето

Името им идва от това, че падащата отвисоко вода, запълва празните скални вдлъбнатини, сякаш се пълнят казани.

Завършек на тази поредица от планински ручеи и скали е водопада Ропката. Водата на водопада е издълбала дупка в скалата и оттам идва името му. Вдясно от водопада ще видите табела и отклонение за хижа Перелик, а стигнете ли до нея връх Голям Перелик (2191 м.) е само на около 40 минути. Ако сте добре подготвени този маршрут със сигурност би бил също толкова интересен и вълнуващ.

Над екопътеката, в най-високата и точка се намират трите панорамни площадки с надморска височина над 1700 м . Най-високо разположената от тях се води и централна. Към нея водят поредица стъпала. От площадката се открива невероятна гледка към полегатите склонове на планината, приютила в своята пазва каньона и реката. Оттук се виждат зелените върхове от Перелишкия дял на Родопите.

Красотата на водопадите пронизана от слънчевите лъчи
Красотата на водопадите пронизана от слънчевите лъчи

Погледът може да стигне и по-далеч, любувайки се на красивите пейзажи, които планината разкрива пред вас чак до границата с Гърция. От най-високата точка се разкрива и гледка към целия град Смолян. Втората и третата площадки се намират в противоположна посока от първата, леко вдясно разположени сред смърчовите дървета и  разкриващи широка панорама към вековната планина. И трите площадки са разположени на разстояние една от друга на около 15-на минути, така,че не пропускайте да посетите и трите. Всяка една от тях пази специална гледка и   споменът от видяното и преживяното ще остави дълбоки следи у вас, със сигурност. Маршрутът може да изминете за около 4 часа без да бързате, а общата дължина на трасето е около 6.5 км. в двете посоки.  Пътеката е пригодена и изградена, така че разходката ви да е спокойна, лека и приятна и е постижима цел за хора от всякаква възраст. (При нашето посещение се запознахме с местен жител от Смолян, който беше на близо 80 години и сподели с нас, че обхожда маршрута по няколко пъти в годината)

Поглед от панорамната площадка

Гледката от панорамната площадка
Гледката от панорамната площадка

   Ако сте решили да си починете от големия град, Родопите са мястото, където може да го направите успешно. Трябват ви удобни обувки, ентусиазъм и любов към природата.

Съвета ни е … стягайте раниците, взимайте нещо за хапване и потегляйте натам! 🙂

 

24/7

работно време

0

такса вход

16.1 км

дължина на маршрута (от х-л Екстрийм)

4 часа

времетраене на разходката

41.579965, 24.658918

GPS координати

Средна

Трудност