Вълчи камък е най-новата aтракция в района и се намира само на 5 минути от пещера Дяволското гърло. Най-високата на Балканския полуостров Панорамна площадка ще ви остави без дъх, а самото преживяване по изкачването и ще остави във вас уникална емоция, която дълго време ще помните.

От няколко месеца насам из цяло Пампорово се забелязваше една дискретна табелка – Вълчи камък и отдолу оставен телефон за контакт. Решихме да звъннем и да видим какъв е този Вълчи камък и къде се намира, защото информацията в интернет не беше кой знае колко много. Обадихме се и след по-малко от 40 минути вече бяхме на уговореното място при човека, с който разговаряхме.

Вълчи камък
Отбивката, където ще ви чака джипът

Къде се намира Вълчи камък?

Самата Панорамна площадка се намира над село Гьоврен, което в близо до пещерата Дяволското гърло, малко след Девин. От Хотел Екстрийм, Пампорово до разклона за пещерата Дяволското гърло километрите са околко 45, а до отбивката, откъде се тръгва за Вълчи камък има още 3-4 километра и така цялото разстояние се изминава за приблизително 45 минути.

Вълчи камък
Уникална гледка по пътя към върха

Мястото, където трябва да паркирате е добре обозначено от един голям билборд и интересния дървен джип паркирал по него. Принципно е препоръчително да имате уговорка с хората, които ще ви карат до горе, въпреки че те твърдят, че там винаги има човек. До колкото разбрахме колите са само 4 и има вероятност на място да няма човек и да се налага да чакате. От паркинга, където ще оставите колата до самата Панорамна площадка са около 30 минути път. Пътят е труднопроходим в голяма част и е задължително да се качите до горе с високопроходима кола, каквато може да наемете от въпросния паркинг. Цената на отиване и връщане плюс малката беседа, която ще има на върха е 60 лв., а всеки джип побира до 6 души. Тук е важно да споменем, че разходката с джипа до върха е екстремна и допринася изключително много за уникалното изживяване от посещението. Също така, ако случайно не се посещавали Орлово око може да го направите и от тази изходна точка, като шофьорите ще ви предложат да ви закарат и до там.

Вълчи камък
По пътя към върха в багажника на джипа 🙂

За Панорамната площадка Вълчи камък.

Вълчи камък
Поемаме нагоре

Панорамната площадка Вълчи камък е най-високо разположената такава на Балканите. Тя е на 1650 метра надморска височина и е около 100 метра по-висока от Орлово Око. Гледката е много впечатляваща, като може да видите планинте Рила, Пирин, Родопите на територията на Гърция и дори панорамната площадка Орлово око ще бъде малко под вас. На самия връх са изградени и 2 много интересни съоръжения, особено едното. Висока панорамна площадка, тип вишка, която е около 10 над най-високата част на върха. Тези допълнителни метри разкриват още по-красива гледка наоколо и правят възможно да видите уникална панорамна 360-градусова гледка. Втората панорамна площадка е изградена върху едно много интересно дърво, което расте от скалата. Тя е дървена, а под нея е пропастта. Гледката от нея е супер интересна и наистина ще ви впечатли.

Вълчи камък
Гледката

Името на местността са дали местни овчари, които често оставяли овцете си да нощуват на върха. Много често, обаче на сутринта някоя от овцете или липсвала или била с прегризано гърло. Тогава местните решили да заловят злосторника и сложили капани за вълци. В тази местност едно време имало адски много вълци, за разлика от сега. Така след известно време те хванали вълка, който убивал добитъка и решили да го хвърлят през скалата. Щом го занесли до най-високата скала на върха и го хвърлили той надал толкова силен рев, че цялото село се събудило и чуло стенанията на хищника. От тогава насам скалата, от която местните овчари наказали вълка носи името му – Вълчи камък, а от там и цялата местност.

Вълчи камък
На върха на света!

На кой се дължи създаването на Вълчи камък като забележителност?

Оставихме най-интересната част за края. Вълчи камък е забележителност, която се популяризира през последните 2 години. Тя е изцяло частно начинание на 7 местни млади хора от село Гьоврен. Селото е доста голямо, като жителите му са около 1000. Има млади хора и поминък, което го прави едно от малкото живи села в региона. Инициативата е подета от хората, като цялата инвестиция по изграждането на панорамните площадки и парапетите е тяхна. Идеята също, както и реализацията и. Много похвално е, че се опитват и да популяризират дестинацията, като така помагат и на селото да стане по-посещавано и известно. След разговора ни с тях разбраме, че в момента кандидатстват за европейско финансиране, като имат идея да изградят екопътека, която да свързва пещерата Дяволското гърло и Панорамната площадка Вълчи камък. Също така искат да направят няколко беседки и масички с пейки на върха, където всяка година се провежда и събор на селото. Можем да им пожелаем само успехи и да се погрижим колкото се може повече хора да посетят уникалното местенце, като така спомогнат за развитието му в бъдеще.

Вълчи камък
Малката панорамна площадка

Ако желаете да посетите най-високата панорамна площадка в Родопите и на Балканския полуостров, побързайте и запазете своят стая в Хотел Екстрийм, Пампорово!