Почивка сред аромата на боровите гори в Пампорово!

Както всички знаем Родопите са едно от най-интересните места за туризъм в България. Планината на Орфей е стара и толкова богата на история, колкото никоя друга в България. Известно е че тук тракийските племена са търсили защита от нахлуващите римски легиони. Ще ви представим 4 уникални места за разходка, които ще ви оставят без дъх!

1. Момчиловата крепост

Момчилова крепост

Определено това е най-известната крепост около Пампорово. Крепостта се намира на 10 км. от Смолян по посока Златоград. Общото време, което ще ви отнеме, за да стигнете до нея от Хотел Екстрийм, Пампорово е около 35 минути. Допълнително трябва да предвидите още 20тина минути, за да изкачите върха, на който тя се намира. Разходката е лека и подходяща за всички възрасти хора. От миналата година Момчилова крепост вече е напълно реставрирана и експонирана за посещения. Изграден е асфалтов път от село Градът до подножието на върха, а пътеката до крепостта е осветена. Причината пътеката до върха да бъде подходяща за изкачване и вечер е, че всяка събота през лятото на върха на специално изградено за това Лятно кино се прожектира филм за легендарния Момчил воевода – пазителят на Родопите. Крепостта Подвис, както е другото име на Момчиловата крепост е едно от най-посещаваните места в региона през последните 2 години.

2. Крепостта “Калето” край село Кошница

Село Кошница - Проходна пещера

Калето край село Кошница е друга крепост, която през последните 2-3 години претърпя огромни промени. По европейски проект за сътрудничество между Гърция и България крепостта беше проучена, ресатврирана и експонирана по един прекрсен начин. Изградени са няколко панорамни площадки и то двуетажни! Човек може да се качи на тях и да се наслади на прекрасната гледка, която се разкрива. Една интересна особеност на тази крепост е нейното разположение. Тя също като Момчиловата е на връх, до който се стига пеша, като според нас преходът е малко по-тежък от този край село Градът. Изкачването е около 35 минути, но определено си заслужава. Най-впечатляващ е момента, в който достигнем върха и се озовен пред една проходна пещера, през която трябва да преминем, за да стигнем до върха. Пещерата е много интересна и с това, че прилича много на образуванията от Чудните мостове. Там са разположени и няколко пейки с прекрасна гледка към възвишенията край село Кошница.

3. Смолянската крепост

Гледка на Смолянската крепост

Поредната крепост, която е проучена активно през последните няколко години. Тя също е част от европроект, който е спонсорирал, както проучването и, така и реставрацията и експонирането. Крепостта се намира само на 5 км. от Хотел Екстрийм по посока Смолян. Когато паркираме на главния път свързащ Пампорово с града имаме още не повече от 10 минути пеша по равен и лесен терен, докато стигнем до крепостта. Историческите сведения за крепостта са изключително оскъдни, като дори все още не може да бъде сигурно името, което крепостта е носила през времето на съществуването си. Известно е, че тя е средновековна крепост, също както и другите 2 представени крепости. Единственото, което можем да заключим на база проучванията е, че крепостта не е била от най-значимите крепости в Родопите и може би именно по тази причина данните са оскъдни. Интересен факт е, че по време на съществуването на крепостта тя заедно с крепостите Момчилова  и крепостта край Рудозем са имало пряка видимост една към друга, като са били част от отбранителната система на Родопите.

4. Крепостта “Градището” край село Гела

Тракийска крепост Градище край село Гела

Това определено е една от най-интересните крепости, които някога сме посещавали. Тя е най-високо разположената крепост в България, като е на 1846 м. надморска височина. Преходът пеша там е най-значим в сравнение с останалите 3 крепости. Отнема около 1 час и 20 минути ходене от паркинга, на който може да си оставите колата. Паркингът е точно до Римската базилика в края на село Гела и също е интересно място за посещение. Крепостта е слабо проучена и почти не е реставрирана, като за радост е изградена пътека до нея на последното изкачване. Без тази пътека покоряването и щеше да е почти невъзможно. От структурите е запазена крепостната стена и част от входа на укреплението. Известно за него е, че е също така и едно от най-старите в Родопите тракийски укрепления известни на науката. За името му още няма достатъчно данни, но е ясно че датировката е от XI – IX век преди Христа, като са отрити и останки от светилище на самия връх. Гледката от върха на крепостта по нищо не отстъпва на останалите места в Родопите.

БОНУС: Асеновата крепост

Асенова Крепост

Асеновата крепост е далеч от останалите исторически и археологически забележителности, които описахме, но много често нашите гости се интересуват от нея и се чувстваме длъжни да я споменем. Асеновата крепост е може би една от най-известните средновековни крепости в България. Символът и е запазената до покрив Църква Света Богородица Петричка. Именно това е и другот име на крепостта – Петрич. Известна още като входа към Родопите, тази забележителна археологическа ценноста е много значима и за историята ни. Там е открит известният надпис на Цар Иван Асен II, в който той се титулува за владетел на Българи и Ромеи! Посещението на Асеновата крепост е подходящо да се комбинира с пътуването от или до Хотел Екстрийм, Пампорово, като тя се намира точно над град Асеновград.