Hotel del Salto, Taquendama falls, Bogota river, Colombia

Почивка сред аромата на боровите гори в Пампорово!

hotel del salto

Наскоро, докато си сърфирах из интернет попаднах на интересна снимка на една сграда, която много ми заприлича на хотел, естествено професионалното ми изкривяване се оказа полезно за любознанието ми, защото като се позарових малко повече и се оказа, че действително съм бил прав. От там насетне, след като прочетох краткото описание на снимката, реших че може да представлява интерес повече хора да научат за него. Макар и малко да е информацията, мисля да я споделя с вас. Спокойно, не става дума за хотел в България, за щастие такива истории у нас няма, или поне аз не съм чувал.

Първо малко за областта и природата, заобикаляща сградата. Тя е с лице към водопада Tequendama, който се намира на около 50 км. от столицата на Колумбия – Богота. Височината на водопада е 130 метра, като можете да си представите колко живописно е местенцето, а ако не можете вижте:

Salto_del_tequendama_by_FranciscoA._ZeaBphoto by FranciscoA._ZeaB

Waterfall

Видео на водопада може да видите тук.

Историята на мястото е датирана от местните, като едно от най-старите места с открити останки от живот в Колумбия. Според местните има данни за живот в областта от преди 3000 години. В днешно време това е една от големите атракции в близост до столицата, до която се стига без проблем с кола.

Hotel del Salto

Легендите свързани с водопада са 2, като първата е как той бил създаден от Bochica, който е използвал силата си, за да освободи водата покрила плато в близост до Богота. Тази легенда е според фолклора на местна етническа общност в Колумбия наречена Muisca.Втората легенда е доста по-съвременна и е възможно част от нея да се доближава до истината. При испанската инвазия в Южна Америка за да избягат от робството местните хора избирали да се хвърлят от скалата и ставали орли, които отлитали към своята свобода.. Въпросната скала продължава и в днешно време да бъде обект на интерес на хора решили да прекратят живота си.

Hotel del Salto

Хотелът del Salto е построен през далечната 1924 година, и предната му фасада гледа към водопада Taquendama. За времето си е бил луксозен и много известен сред елита на столицата. Затваря едва в началото на 90те години, като причината е замърсяването на водата от намираща се близко централа. Според колумбийците хотелът е обитаван от духове, а легендите защо това е така са многобройни.

Hotel del Salto

Hotel del Salto

Пазачът на сградата твърди, че духовете са на стари гости на хотела, които са били редовни посетители на бара и след стабилна почерпка, започвали разправии, които често прераствали в побоища завършващи с полет през някой от прозорците към бездната, намираща се пред хотела.

Hotel del Salto

Тези истории, заедно с честите “скачачи” от скалите на водопада придават лоша слава на местността, а затварянето на тази ренесансово изглеждаща сграда удобно предразполага за възникването на истории за духове.

Hotel del Salto

Дали наистина хотелът е обитаван няма как да знаем, но ви пожелаваме да отидете на място и да разберете, пък ако се върнете в добро психическо състояние, да драснете няколко реда и да споделите с нас 🙂
Hotel del Salto

В последно време е имало не малко опити за повторното отваряне на хотела или за смяна на предназначението на сграда (като музей, полицейско управление или просто заведение), но всички те не са осъществени.

Галерия със снимки може да разгледате тук: Hotel del Salto