Сигурни сме, че сте посещавали поне една от много пещери в Родопите. Те са освен красиви и много величествени и пълни с мистерии и легедни. В настоящата статия ще ви разкажем за 4 пещери, които се намират близо до Пампорово и може да посетите, когато сте отседнали в някой от хотел в Пампорово, за предпочитане при нас в Хотел Екстрийм!

Пещера Дяволското гърло

Бучащата зала в Дяволското гърло
Бучащата зала в Дяволското гърло

Определено започваме ударно с една от най-посещаваните пещери в Родопите, а и не само. Дяволското гърло, сигурно е и една от най-популярните забележителности в България, като цяло. Пещерата е известна с много неща. На първо място, тя въплъщава легендите за Орфей и нвговата любима Евридика.

Според легендата именно през пещерата Дяволското гърло, Орфей се е спуснал към царството на мъртвите, за да спаси своята любима.

Пещерата е много красива и още по-величествена, може би и любимата от всички пещери в Родопите. Ако успеете да я посетите ще имате уникалната възможност да чуете страхотната беседа на екскурзоводите там. Те разказват много интересни неща за нея. Например, че голямата зала или както е известна Бучащата зала е с размерите на храм-паметника Александър Невски!

Изследванията на пещерата

Също така ще научите за опитите за изследване на пещерата. Как много години десетки спелеолози са опитвали да проследят реката минаваща през пещерата, но неуспешно.

Пробвали са с оцветяване на водата, с хвърляне на дървени талпи и пускане на роботи, но без резултат.

За всеки, който иска да посети пещерата е важно да знае, че влизането е много удобно и достъпно, но изхода е “само” 300 стъпала по нагоре. И то стръмни, много стръмни. Има е резервен вариант – да се върнете обратно към повърхността през входа!

09:00 – 17:00

работно време

4 лв.

такса вход

52.1 км

от Хотел Екстрийм, Пампорово

2 часа

времетраене на разходката

41.618932, 24.416263

GPS координати

Средна

Трудност

Ягодинската пещера

Ягодинската пещера е втората най-известна от всички пещери в Родопите, за която ще ви разкажем. Тя се намира относително близо до Дяволското гърло и е много красива, заради своите образувания.

Екскурзоводската разходка е една от най-интересните, които може да видите в България. Хората много се стараят да обхванат всичко за пещерата и да забавляват посетителите.

Интересен факт е, че в Ягодинската пещера се извършват доста бракосъчетания, като за целта има специално изградено място, което ще видите при разходката!

Преминавайки през обиколката на пещерата ще видите много различни сталактити и сталакмити, които екскурзоводите оприличават на различни герои. Може да видите Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета, различни животни и птици, както и няколко образувания, които може сами да оприличите!

Пещерният музей на изхода

На изхода на пещерата може да посетите специална експозиция с пещерни жилища и останки от пещерните жители. Експозицията се намира в естествения вход на пещерата и е изключително интересна. Препоръчваме я на всеки, който отива към пещерата от нашия хотел в Пампорово.

На изхода на пещерата има паркирани джипове, които водят към панорамна площадка Орлово око. Не се чудете, ами се качвайте. Преживяването е велико!

09:00 – 16:15

работно време

7 лв.

такса вход

49.9 км

от Хотел Екстрийм, Пампорово

2 часа

времетраене на разходката

41.627793, 24.368752

GPS координати

Лесна

Трудност

Пещера Ухловица

Пещерата Ухловица

Пещера Ухловица е едно от малко познатите бижута на Родопите. Тя се намира близо до град Смолян и е относително лесно да бъде намерена.

Пещерата може да се посети, след като оставите колата си на обособения паркинг и се разходите по една пътека до нея. Самата пътека е доста стръмна и изморителна, но за радост е кратка. Завършва със специално изградена метална конструкция със стълби до входа на пещерата.

Вътре пещерата е много красива, както вече споменахме. Има много красиви образувания. Най-впечатляващото обаче ви чака в края и. Там има едно великолепно езерце, което създава ефект, сякаш е светещо.

Препоръчваме ви да посетите пещерата в комбинация с Крепостта Кошница и Агушевите конаци.

09:00 – 17:00

работно време

6 лв.

такса вход

39.4 км

от Хотел Екстрийм, Пампорово

2:45 часа

времетраене на разходката

41.511494, 24.659600

GPS координати

Средна

Трудност

Водна пещера Голубовица

Голубовица Гарга дере

Голубовица е, може би най-неизвестната пещера от изброените. Това е така, тъй като тя е много специфична. Когато ви кажем че тя е водна пещера, може да се досетите, че не е толкова обикновена.

Входът в пещерата става само със специално оборудване и няколко човека от местното туристическо дружество. Специална подготовка не се изисква, но се изисква записване на час по телефона. Хубаво е да сте група, за да могат да ви вземат.

Специално оборудване и обучение

Преди да влезнете в пещерата ще бъдете облечени със специални костюми и ще минете кратко обучение. След това приключението започва. Още в началото започвате ударно. Качват ви в лодка и минавате през първото препятствие. В лодката не се седи, а се лежи, тъй като скалите са много ниско и буквално минават над носа ви.

След това продължаваме пеша из коридорите на пещерата, като се минава и през един тесен участък, в който водата ви е почти до кръста.

09:00 – 17:00

работно време

20 лв.

такса вход

39.1 км

от Хотел Екстрийм, Пампорово

3:00 часа

времетраене на разходката

41.513018, 24.683595

GPS координати

Висока

Трудност