Освен с прекрасната природа и традиции, Родопите имат и друго, с което могат да ви спечелят. Това са автентичните сгради от онова време, запазени и до днес, като неми свидетели на миналото на своите стопани, които са ги изградили и поддържали години наред, за да можем сега ни е да им се радваме. Затова днес ще ви заведа в южните Родопи, за да ви покажа два автентични конака от онова време – Агушеви конаци и Хаджийските къщи. Едни от най-големите сгради по тези земи през 19-ти век.

Агушеви конаци

Намират се в самия център на село Могилица, до което се достига за около час. Разположени се на 45 км. от хотел Екстрийм Пампорово.

Препоръчвам да поемете през град Смолян и село Смилян, откъдето можете да си купите от така популярния по софийските пазари смилянски боб, само че истински.

Центърът на Могилица е любопитно място. Там са си направили среща джамия, интересен паметник с голяма дървена лъжица и туристически информационен център, където можете да разберете повече за местните забележителности, а те не са никак малко. В близост са пещерата Ухловица, калето край село Кошница и каньонът Горло. Все места за които ще ви разкажа следващите седмици в блога.

Къде се намират Агушевите конаци?

Стигайки до центъра ще видите и указателна табела, която ще ви насочи да направите почти обратен завой, след който има леко спускане. Там има малко уширение, което позволява паркирането на няколко автомобила. Там се намира и самия подход към Агушевите конаци. (GPS 41.49574, 24.63583)

Входната такса е 5 лева за възрастен и 2.50 лв. за деца, а работното време е от 10:00 до 18:00 през лятото. На входа на този ансамбъл от сгради ще ви посрещне уредничката, която има да ви разкаже много интересни неща за конаците.

Кога са построени конаците?

Те са построени от български майстори в средата на 19-ти век по поръчка на търговеца Сали Агуш, който е българомохамеданин. Агуш ага е бил заможен. Разполагал е с много овце, които са пасли по билата планината, включително на Гърция и Турция. Строял мандри по Беломорието, за да товари на кораби сиренето, което произвежда и да го транспортира по широкия свят.

Като търговец, той е пътувал много и навсякъде, където е бил се стремял да посещава местните забележителности. Каквото е видял и му се е харесало, веднага се превръщало в поръчение към неговите строители у дома. Така се е получила наистина интересна комбинация от архитектурни елементи, повлияна от разнообразни стилове. През годините конаците са ползвани не само за нуждите на Агуш и неговото семейство, но и като страноприемница.

Агушевите конаци в по-ново време

С идването на власт на комунистическия режим, наследниците на Агуш били изселени в Русе през 1949 г., когато режимът изземва конаците и прави от тях етнографски музей, част от 100-те национални обекта на България. След 1989 г. конаците отново са върнати на законните им собственици, които вече са пръснати из София, Смолян и къде ли не още. Помещенията на Конаците са празни вътре, но стопаните имат намерението да възстановят отново музея, което ще изисква наистина сериозно финансиране.

Размерите на Агушевите конаци са внушителни – 3000 кв. м. застроена площ. В тях са вложени десетки врати и прозорци. Само кумините са 25 бр. Особен интерес представлява Писаната кула, която е служела за отбрана.

10:00 – 18:00

работно време

5 лв./възрастен; 2.50 лв./дете

такса вход

0.0 км

дължина на маршрута (в посока)

30 мин.

времетраене на обиколката

41.49574, 24.63583

GPS координати на паркинга

Много лесна

Трудност

 

Благодарим на Данаил Хаджиев за корекцията. От 01 юли има промени в цените за посещение, както и в организацията за посещение на конака. Средставата се ползват за вече започналата реставрация на имота!

Хаджийски къщи Конака

След като сме посетили Агушевите конаци, грехота е да не се отдели време и на Хаджийските къщи Конака в село Буката. И това идва някак от само себе си, тъй като то е разположено само на 3 километра от Могилица. Пътят е малко разбит, но се преминава без проблем. Селото е заобиколено отвсякъде с гористи хълмове. Красива природа, която ще ви накара да изпитате симпатии към Буката.

Как да стигнете до Хаджийските къщи?

За да посетите Конака на селото трябва да стигнете до самия площад. (GPS 41.49547, 24.65426) Има удобно място за паркиранe на площада до чешмата. Там са сградите на Конака и неговия вход. Днес той има смесено предназначение. От една страна Конакът оживява при празника на селото, когато се ползват някои от помещенията за приготвяне на храна и нощуване на съставите, които вземат участие във веселието. От друга страна в една от сградите на комплекса, местен патриот се е опитал да пресъздаде етнографска сбирка, която показва трудовите навици на местните хора. Третата от сградите все още се ползва от нейните собственици – Хаджийския род.

Как да посетите къщите?

За да посетите композицията трябва да се обадите на тел. 0889581926 на г-н Милчо Рушанов. Така направих и аз, като след около 15 минути пристигна Невена. Много приятна жена, която отключи и беше мой гид. От нея разбрах много интересни неща за историята на село Буката.

В центъра на селото е имало три бука и три чешми и затова е наречено Буково, но тъй като и в маданско имало село със същото име, и явно са ставали обърквания, го прекръстили на Буката.

Личи си, че на Невена ѝ е мъчно за обезлюдяването на селото. На времето е имало самодейни състави и читалище, но всичко е замряло. Останали са едва около 50 пенсионери. Лятото е малко по-оживено, защото внуците идват да видят баба и дядо. Магазин няма. Три пъти седмично идват търговци с кола, от която продават хляб или други полезни стоки. Невена с мъка в очите, често започва с изреченията си с “Когато бях малка…”

Какво ще видите в Хаджийските конаци?

Въпреки всичко оптимизъм не липсва. С много любов е събрана богата експозиция от предмети на бита с идеята да се показват пред колкото се може повече хора. За да остане следа и да се помни. Вътре можете да видите тъкачен стан от едно време, стар кошер сплетен от пръчки и замазан с кал, детска люлка, носии, характерни за района, ютия с въглени, стара шевна машина, и дори стар радио апарат.

Няма фиксирана цена за входен билет. Всеки дава, колкото пожелае и всичко отива за поддръжката и развитието на Конака и все не стига. Много е мило, когато видиш, че някой създава нещо от сърце, със собствени усилия без да чака отплата.

Архитектурата на конаците

Конаците са много интересни в архитектурно отношение. Стаите имат малки преддверия, каквито не бях срещал никъде другаде преди това. Таваните са украсени с дърворезби. В една от големите стаи, използвани за събиране на семейството през деня, имаше интересни колони, по които според Невена, си личало, че Хаджийските къщи са по-стари от Агушевите конаци в Могилица. Любопитна е тази конкуренция. В някакъв смисъл двата конака се допълват.

И двата обекта са лесно достъпни и са подходящи за туристи от всякакви възрасти. Идеални са за семеен туризъм.

предварително обаждане

работно време

колкото прецените

такса вход

0.0 км

дължина на маршрута (в посока)

30 мин.

времетраене на обиколката

41.49547, 24.65426

GPS координати на паркинга

Много лесна

Трудност